Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na prekročenie hraníc so zvieratami budú potrebné viaceré dokumenty
Zdielať na

Na prekročenie hraníc so zvieratami budú potrebné viaceré dokumenty

BRATISLAVA / Na slovensko–ukrajinskej hranici platia zmeny pre majiteľov zvierat, ktorí k nám prichádzajú z Ukrajiny. Naše úrady im dali na začiatku vojny výnimku, no od 1. októbra už na prekročenie hranice so zvieraťom potrebujú viaceré doklady.

Ukrajinka Júlia prekročila hranicu so Slovenskom v marci. Predtým sa s rodinou a s troma psíkmi schovávali 10 dní v jednej z pivníc v Charkove. "Náš psík vycítil 5 až 10 minút vopred to, že nás budú bombardovať a vždy nás na to upozornil svojim správaním," uviedla Júlia. Naše úrady obyvateľom Ukrajiny udelili hneď v druhý deň vojny špeciálne povolenie v podobe dokumentu s názvom "Výnimočné okolnosti vstupu do Európskej únie so spoločenskými zvieratami". To sa ale mení.

Od 1. októbra platnosť výnimky končí a na prekročenie hranice so zvieraťom potrebujú viaceré doklady. "Spoločenské zviera musí byť sprevádzané veterinárnym dokladom. To znamená veterinárny preukaz alebo medzinárodný pas, v ktorom je uvedený daný vlastník zvieraťa alebo oprávnená osoba," povedala hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Jana Nimrichterová. Taktiež musí mať jedinečné označenie mikročipom alebo tetovaním, pričom vlastník zvieraťa alebo oprávnená osoba musí predložiť záznam o aplikácii označenia prostredníctvom veterinárneho dokladu. "Tiež musí mať platné vakcinovanie proti besnote, pričom vlastník zvieraťa alebo oprávnená osoba musí predložiť záznam o vakcinácii prostredníctvom veterinárneho dokladu a vakcinácii musí predchádzať jedinečné označenie zvieraťa," dodala Nimrichterová.

Od 25. februára tohto roka do konca septembra bolo cez slovensko-ukrajinskú hranicu prevezených zhruba 6500 spoločenských zvierat. Väčšinou išlo o mačky a psov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy