Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ďalší problém v našom zdravotníctve. Po lekároch už výpoveďami hrozia aj záchranári
Zdielať na

Ďalší problém v našom zdravotníctve. Po lekároch už výpoveďami hrozia aj záchranári

ŽILINA/BRATISLAVA / Výpoveďami už hrozia aj záchranári. Tvrdia, že dôvodom je rušenie ich osobných príplatkov, zásadné personálne zmeny a neefektívne fungovanie systému. Práve to môže podľa ich odborov nepriamo ohroziť aj životy pacientov. Žiadajú tiež odchod nového riaditeľa bratislavskej štátnej záchranky. Vedenie ale tvrdí, že príplatky im nateraz dajú.

Záchranári Záchrannej zdravotnej služby Bratislava, ktorí pôsobia v Žilinskom kraji, sa obávajú, čo s nimi bude ďalej. Žiadajú svoje vedenie a taktiež ministra zdravotníctva, aby sa s nimi rozprávali o problémoch, ktoré nastali. Boja sa, či v budúcnosti aj naďalej budú dostávať svoje príplatky.

"Nenárokovateľné položky k mzde, čo nie je len osobný príplatok, je tam aj príplatok na očistu, je tam aj dezinfekčný príspevok. Robí to zhruba 250 eur," povedal vodič a zároveň záchranár Ľubomír Bacula.

Taktiež kritizujú to, že boli v regiónoch zrušené viaceré miesta vedúcich. Podľa nich preto môžu nastať vážne komplikácie. "Ak dôjde k mimoriadnej udalosti, sanitka nabúra, alebo sa pokazí nejaký prístroj, nevieme, koho máme kontaktovať. Nie sú tu nad nami regionálni vedúci, ktorí takéto veci riešia v akútnom stave," uviedol záchranár Pavol Kuzmík.

Žiadajú aj, aby zo svojej funkcie odstúpil riaditeľ tejto štátnej záchranky. "Kopec ľudí chce podať výpovede, pokiaľ sa toto nezmení. Sme ochotní k 1.11. podať hromadné výpovede," skonštatovali záchranári.

Podľa hovorkyne bratislavských záchranárov, Dariny Schrekovej, žiadne výpovede lekárov, ani záchranárov v bratislavskej záchranke aktuálne neevidujú. Zrušenie osobných príplatkov oddialili na dva mesiace. "Včera došlo k dohode ministra zdravotníctva a riaditeľa Záchrannej zdravotnej služby Bratislava, že nenárokovateľné položky mzdy budú za mesiac september a október zamestnancom vyplatené, aj napriek nepriaznivej finančnej situácii organizácie," skonštatovala Schreková.

Rezort zdravotníctva ale hovorí o úplnom zrušení nariadenia. "Pôvodný zámer s rozpočtovými opatreniami, ktoré majú vyriešiť zlú finančnú kondíciu bratislavskej záchranky, boli odsúhlásené aj so zástupcami odborov. Po vzájomnej dohode sa nakoniec jedno z opatrení týkajúce sa odobratia osobných ohodnotení záchranárov zrušilo," informovala hovorkyňa zdravotníctva ministerstva Petra Lániková.

Reč je pritom až o niekoľkých stovkách eur. "Ono je to do 200 eur, niektorí úvádzajú až do 600. Ja som si to dala aj analyzovať právnikom, kde som dostala odpoveď, že ak tieto príplatky, kde kolektívna zmluva bola právoplatne uzavretá do roku 2023, nie je možné bez príčiny odobrať," uviedla Zuzana Pukancová, predsedníčka Zakladajúcej odborovej organizácie ZZS v Bratislave.


Záchranári sa ale odmietajú vzdať. Svoj problém chcú riešiť aj na pôde Národnej rady SR s Borisom Kollárom. Napätie totiž nastalo v takmer vo všetkych z 94-och staníc, ktoré pod bratislavskú záchranku spadajú. "Predseda parlamentu vníma túto problematiku veľmi citlivo. Je preto pripravený prijať na osobné stretnutie zamestnancov Záchrannej zdravotnej služby v Bratislave hneď začiatkom budúceho týždňa. Je taktiež informovaný aj o požiadavke zamestnancov zvolať zdravotnícky výbor," informovala hovorkyňa predsedu parlamentu Michaela Jurcová.

Sitácia je o to horšia, že aj u záchranárov panuje podstav. "Inzeráty na tie pracovné miesta sú. Je to strašne individuálne. V niektorých regiónoch je naplnený plný stav a v niektorých regiónoch záchranári chýbajú. S lekármi je to ešte horšia situácia," podotkla predsedníčka odborov ZZS Pukancová.

"Záchranári apelujú na zabezpečenie riadneho chodu záchrannej služby, pričom s predsedom parlamentu budú rokovať o viacerých témach. Napríklad vyhlásenia o pripravenosti podať výpoveď z pracovného pomeru," informovala hovorkyňa predsedu NR SR, Jurcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy