Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Heger navštívil pomník v Ladomirovej. Hrozí vyhostenie ruského veľvyslanca?
Zdielať na

Heger navštívil pomník v Ladomirovej. Hrozí vyhostenie ruského veľvyslanca?

LADOMIROVÁ / Cintorín v Ladomirovej budú skúmať historici, ale už teraz je jasné, že potrebuje ďalšie opravy. Tá posledná na mieste odpočinku 270 padlých vojakov z prvej svetovej vojny vyvolala negatívne emócie. Skončilo to vyhrážkami a výzvami na likvidáciu starostu.

"Monitorovalo to aj ministerstvo vnútra. Majú všetky dôkazové materiály, všetky statusy, ktoré boli napísané. Polícia to rieši a dúfam, že sa to do budúcna vyrieši tak, aby sa to nikdy v živote neopakovalo," vyhlásil starosta Ladomirovej počas návštevy premiéra Eduarda Hegera.

Všetko spustil status ruskej ambasády

Ruská ambasáda vo štvrtok, 15. septembra, na Facebooku napísala status opisujúci "rúhavý čin". Starosta obce Ladomirová, Vladislav Cuper, mal pred dvoma mesiacmi vydať príkaz na likvidáciu "hrobov zosnulých hrdinov". Veľvyslanectvo informovalo, že zaslalo diplomatickú nótu slovenskému ministerstvu zahraničných vecí. 

Pre tento status sa nenápadná dedinka Ladomírova vo Svidníckom okrese dostala z regionálnych novín až do ruských médii. Pre odstránené rozpadávajúce sa obrubníky. Na údajne bagrom zničený cintorín sa prišiel pozrieť aj slovenský predseda vlády. "Vidím, že je tu úcta voči padlým vojakom. Je smutné, že sa šíria takéto informácie. To už ani nie je polopravda. Sú to klamlivé informácie, ktoré sa zneužívajú v nejakom geopolitickom poli," skonštatoval Heger.

Vyhrážky, ochranka a osočovanie

Sociálne siete a slovenský internet žili touto správou niekoľko dní, starostovi Ladomírovej museli dokonca prideliť ochranku. "Dostával som osočujúce informácie mailom. Na sociálnych sieťach mi len známi rozprávali, že kto, čo napísal. Tak mi vraveli daj si pozor, lebo tam písali tieto nepekné informácie," podotkol starosta obce Vladislav Cuper.

Historici teraz prebádajú cintorín, aby zistili, ako toto pietne miesto vyzeralo a následne ho plánujú dať do pôvodnej podoby. Isté je, že medzi pochovanými nie sú iba ruskí ale rakúsko-uhorskí vojaci. "Ak sa bude na tomto mieste dávať cintorín do pôvodného stavu, aby sme opäť neprepadli nejakej panike a nejakým dezinformáciam, ale práve naopak ocenili, že je tu úcta k vojakom," povedal Heger.

Hrozí vyhostenie veľvyslanca?

Na ministerstve zahraničných vecí sa údajne šepká aj o krajnej možnosti, a tou je vyhostenie ruského veľvyslanca zo Slovenska, ktorého status na sociálnej sieti spustil vlnu obrovskej nenávisti. "Máme nového ministra a ja mu nechcem nič odkazovať cez média. Je to veľmi skúsený diplomat. Som si istý, že to vyhodnotí správne," uzavrel Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy