Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Maroš Žilinka šíril hoax, ktorý vytvorila ruská ambasáda. Upozornila na to polícia
Zdielať na

Maroš Žilinka šíril hoax, ktorý vytvorila ruská ambasáda. Upozornila na to polícia

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Maroš Žilinka na sociálnej sieti šíril hoax o poškodení hrobov ruských vojakov, ktorí zahynuli počas prvej svetovej vojny. Upozornila na to polícia, za pôvodcu označila veľvyslanca Igora Bratčikova.

Ruská ambasáda vo štvrtok, 15. septembra, na Facebooku napísala status opisujúci "rúhavý čin". Starosta obce Ladomirová, Vladislav Cuper, mal pred dvoma mesiacmi vydať príkaz na likvidáciu "hrobov zosnulých hrdinov". Veľvyslanectvo informovalo, že zaslalo diplomatickú nótu slovenskému ministerstvu zahraničných vecí.

Tento naratív deň nato prebral aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. "Konanie hodné morálneho odsúdenia preto bude predmetom prešetrenia, či bezohľadným zásahom do hrobových miest, v ktorých sú pochovaní vojaci, nedošlo k naplneniu znakov trestného činu hanobenia miesta posledného odpočinku," uviedol v príspevku.

Vyslúžil si za to kritiku z radov donedávna koaličnej SaS

"Nekriticky ste prebrali a bez overenia skutočnosti šírite tento nebezpečný hoax s pôvodom na ambásade ruského agresora, ktorý v susednej krajine zabíja mužov, ženy aj deti, ničí celé mestá a Slovenskú republiku, ktorej VY máte slúžiť, označil za nepriateľskú krajinu," uvádza sa v komentári.

Na hoax upozornila aj polícia 

Liberáli odkázali aj na status polície, v ktorom zverejnila stanovisko obce. "Ide o nepravdivú informáciu. Hroby naďalej zostali na svojich miestach. Podotýkame, že pri hroboch boli betónové obrubníky, ktoré sa rozpadávali a nebola možná ich údržba. Obec Ladomirová, ako správca uvedeného cintorína robí všetko preto, aby tento cintorín skutočne vyzeral ako krásne pietne miesto pre zosnulých vojakov Ruskej federácie a návštevníkov, ktorí tento cintorín navštevujú," vyjadril sa Cuper.

Polícia zároveň upozornila na to, že obec sa o cintorín roky stará príkladne. Navyše má plány na skrášlenie pietneho miesta, ruská strana však konzultácie odmieta.

Minister obrany Jaroslav Naď má vážne pochybnosti o integrite Maroša Žilinku.

Generálna prokuratúra sa už k situácii vyjadrila prostredníctvom hovorkyne Jany Tökölyovej. "GP dôrazne odmieta podsúvanie politického naratívu, ktorý nemá nič spoločné s úradným postupom vyplývajúcim prokuratúre zo zákona. Vzhľadom na charakter a povahu podozrenia je potrebné objektívne, zdôrazňujeme objektívne, prešetriť vec z hľadiska možného naplnenia skutkovej podstaty hanobenia miesta posledného odpočinku," povedala. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy