Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
219. deň na Ukrajine: Rusi si privlastnili územia Ukrajiny, tá požiadala o vstup do NATO
Zdielať na

219. deň na Ukrajine: Rusi si privlastnili územia Ukrajiny, tá požiadala o vstup do NATO

BRATISLAVA / Vladimir Putin podpísal zmluvy o anexii štyroch ukrajinských regiónov. Zároveň vyzval Kyjev k rokovaciemu stolu, no odmietol vrátenie oblastí Ukrajine. Jeho reakcia bola rázna - požiadala o zrýchlený vstup do NATO.

Putin si privlastnil ukrajinské regióny, svet ich však neuznáva

V Kremli podpísal zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Ruskej federácii. Spolu s ním tak pri ceremoniáli v Kremli urobili zástupcovia týchto okupovaných a ovládaných oblastí. Medzinárodne neuznané Donecká ľudová republika a Luhanská ľudová republika a tiež Chersonská a Záporožská oblasť spolu predstavujú zhruba 15 percent rozlohy celej Ukrajiny.

"Ľudia svoju voľbu urobili, jednoznačne si vybrali," povedal ruský prezident. Referendá na daných územiach neuznáva prakticky žiadna zo "západných krajín".

Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger a predseda parlamentu Boris Kollár vydali spoločné vyjadrenie odsudzujúce tento čin. Výsledky "pseudoreferend", ktoré Rusko zorganizovalo na okupovanom území, nemajú podľa nich žiaden platný právny účinok. "Dôrazne odsudzujeme snahu Ruskej federácie nelegálne anektovať časti ukrajinského územia. Tieto oblasti boli Ukrajine násilne zabraté vojenskou agresiou zo strany Ruska, ktoré tak hrubo porušilo Chartu OSN a všetky základné princípy medzinárodného práva a spôsobilo obrovské ľudské a materiálne škody," uviedli.

Ukrajina podala žiadosť o zrýchlený vstup do NATO

Volodymyr Zelenskyj dnes uviedol, že jeho krajina podáva žiadosť o urýchlené prijatie do Severoatlantickej aliancie. Vyjadril sa tak krátko po Putinovom vyhlásení o anexii ukrajinského územia. "Už sme dokázali, že sme kompatibilní so štandardmi Aliancie. Urobili sme rozhodujúci krok - podpísali sme aplikáciu o urýchlené prijatie do NATO," oznámil prostredníctvom sociálnej siete Telegram.

Raketa pri Záporoží zasiahla humanitárny konvoj, zahynulo 23 ľudí. Ukrajinci obviňujú Rusov

Ruský útok blízko mesta Záporožie na Ukrajine zasiahol konvoj vozidiel civilistov, uviedol v piatok na platforme Telegram starosta mesta Severodoneck Olexandr Striuk. Útok si vyžiadal najmenej 23 obetí a množstvo zranených. "Nepriateľ zaútočil na konvoj civilistov a na okraje mesta. Ľudia stáli v rade, chystali sa odísť z okupovaného územia, chceli ísť po svojich príbuzných a doručiť pomoc. Sú tu mŕtvi a zranení," napísal Striuk.

Smutnú udalosť komentoval aj prezident Volodymyr Zelenskyj. "Teroristický štát vypaľuje rakety na civilné obyvateľstvo v Záporoží, Mykolajive a Dnepropetrovsku. Útočí na ukrajinské oblasti z raketometov a dronov. Okupanti vystrelili ráno 16 rakiet len na okres Záporožie. Toto môžu urobiť len absolútni teroristi, ktorí by v civilizovanom svete nemali mať miesto," uviedol.

Ukrajinci zabili predstaviteľa Chersonskej oblasti

"Prvý námestník šéfa bezpečnosti v chersonskej administratíve Alexej Kateriničev zomrel po raketovom útoku ukrajinských vojakov v centre Chersonu," vyhlásila ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti. V regióne Moskva usporiadala referendá, na základe ktorých ju pripojila k Ruskej federácii. Neuznáva ich však žiadna zo západných krajín, ostro ju kritizujú aj slovenskí predstavitelia (viď. bod 2).

Fínsko zatvorilo hranice pre turistov z Ruska

Fínsko v noci na piatok uzavrelo svoje hranice pre turistov z Ruska, ktorí prichádzajú na fínske územie so schengenskými turistickými vízami. Toto opatrenie by malo výrazne obmedziť osobnú dopravu na fínsko-ruských hraniciach. "Rozhodnutie má v zásade za cieľ úplne zabrániť ruskému turizmu do Fínska a rovnako súvisiacemu tranzitu cez Fínsko," uviedol minister zahraničia Pekka Haavisto.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy