Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
218. deň na Ukrajine: Pri ruskom ostreľovaní zomrelo najmenej osem civilistov
Zdielať na

218. deň na Ukrajine: Pri ruskom ostreľovaní zomrelo najmenej osem civilistov

BRATISLAVA / Hovorca ruského prezidenta Peskov potvrdil, že zajtra počas slávnostnej ceremónie v Kremli oznámi Vladimír Putin anexiu okupovaných ukrajinských regiónov, v ktorých Rusi usporiadali "pseudoreferendá". Výsledky hlasovania neuznáva Ukrajina ani väčšina sveta. Ukrajinský prezident Zelenskyj na zajtra zvolal mimoriadne zasadnutie ukrajinskej bezpečnostnej rady. Moskvu už varoval pred veľmi tvrdou reakciou Ukrajiny, ak dôjde k anektovaniu jej územia. Hoci sú to práve ruské vojská, ktoré aktuálne okupuje územie cudzej krajiny, ruského prezidenta Putina to dnes nezastavilo. Z túžby po prelievaní krvi obvinil Západ.

​Pri najnovšom ruskom bombardovaní zomrelo najmenej osem civilistov

Najmenej osem civilistov zomrelo a 16 utrpelo zranenia pri najnovšom ruskom bombardovaní Ukrajiny. Úrad ukrajinského prezidenta vo štvrtok uviedol, že medzi obeťami sú jedno dieťa a dvaja dospelí, ktorých zabil stredajší raketový útok na mesto Dnipro. Tento útok zároveň zranil päť ľudí, vrátane 12-ročného dievčaťa, ktoré vyslobodili z trosiek, a poškodil 60 domov, tržnicu na ulici a elektrické vedenie.

V Doneckej oblasti ruské delostrelectvo zabilo päť civilistov. Úrady mesta Karamatorsk na východe Ukrajiny uviedli, že raketový útok na mesto zranil jedenásť ľudí, pričom zranenia jedného z nich sú vážne. Útok, ktorý sa odohral vo štvrtok ráno, poškodil výškové budovy i rodinné domy. Ruské bombardovanie zasiahlo aj mesto Nikopol ležiace pri rieke Dnipro, oproti Rusmi okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni.

Bielorusko sa pripravuje na prijatie 20-tisíc zmobilizovaných Rusov, tvrdí rozviedka

V Bielorusku pripravujú ubytovacie kapacity pre 20-tisíc ľudí zmobilizovaných v Rusku. Na svojom oficiálnom webe o tom informovalo hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany (GUR). Mobilizované jednotky majú doplniť jednotky ruských ozbrojených síl dislokované v Bielorusku. 

Podľa GUR na ubytovanie plánujú použiť existujúce vojenské prostriedky, ako aj civilné priestory a budovy. Pre tieto potreby použijú i sklady, hangáre a iné priestory opustených poľnohospodárskych podnikov a fariem. Príslušné pokyny dal miestnym orgánom Ústredný výbor Bieloruskej republiky. Bielorusko taktiež poverilo tamojšie orgány činné v trestnom konaní, aby pomohli predstaviteľom Ruska pri mobilizácii ruských občanov, ktorí nedávno vstúpili na územie krajiny.

Rusko môže pri meste Lymaň čeliť kolapsu, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny

Rusko nereaguje na svoje súčasné straty pri ukrajinskom meste Lymaň v Doneckej oblasti a nepripravuje sa na možný kolaps v tejto časti frontu. Ako referuje americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), môže to ešte viac znížiť morálku Rusov.

Podľa ISW kolaps "Lymaňského kotla" bude mať pravdepodobne vážne následky pre ruské sily v severnej časti Doneckej a západnej časti Luhanskej oblasti. Mohol by tiež umožniť ukrajinským silám ohroziť ruské pozície pozdĺž západnej hranice Luhanskej oblasti a okolí Sjevjerodonecka a Lysyčanska.

Okrem toho budúce úspechy Ukrajiny v kritických oblastiach Doneckej a Luhanskej oblasti podľa ISW "môžu vraziť ďalšie kliny medzi ruských nacionalistov a vojenské vedenie, ako aj medzi ruské jednotky a ich velenie".

Kyjev bude bojovať o územia, ktoré Rusko pravdepodobne anektuje

Ukrajina je odhodlaná získať späť územia, ktoré Rusko po "pseudoreferendách" pravdepodobne anektuje. Zároveň berie vážne hrozby suseda, ktorý sa vyhráža použitím jadrových zbraní. V rozhovore pre agentúru AP to povedal poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak.

Tvrdí, že aj keby Rusko v najbližších dňoch prijalo legislatívu o začlenení okupovaných území do Ruskej federácie, na bojisku sa nič nezmení. "Naše územia oslobodíme vojenskými prostriedkami. Pre nás naše činy nezávisia ani tak od toho, čo si myslí alebo chce Ruská federácia, ale od vojenských spôsobilostí, ktoré má Ukrajina," povedal Podoľak.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy