Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Putin podpísal zmluvy o pripojení ukrajinských regiónov k Rusku
Zdielať na

Putin podpísal zmluvy o pripojení ukrajinských regiónov k Rusku

MOSKVA / Urobil tak spolu so zástupcami Ruskom okupovaných oblastí.

Medzinárodne neuznané Donecká ľudová republika, Luhanská ľudová republika a taktiež Chersonská a Záporožská oblasť predstavujú dokopy približne 15 percent rozlohy celej Ukrajiny. 

"Ľudia svoju voľbu urobili, jednoznačne si vybrali," vyhlásil Putin v narážke na výsledky hlasovania v spomínaných regiónoch, ktoré Kyjev aj Západ považujú za zmanipulované a neplatné. "Je to vôľa miliónov ľudí," zdôraznil ruský vodca, ktorý sa odvolával na právo na sebaurčenie zakotvené v Charte OSN aj na ruské dejiny, výsledky vojen a bitiek.

Moskva sa anektovaných území nevzdá

Putin a proruskí vodcovia ukrajinských regiónov sa po podpise dokumentov chytili za ruky a skandovali "Rusko". V prejave, ktorý predchádzal podpisu, šéf Kremľa vyhlásil, že Moskva sa anektovaných území nevzdá a bude ich hájiť všetkými dostupnými prostriedkami.

Ceremoniál sa konal 30. septembra, teda tri dni po ukončení narýchlo zorganizovaného hlasovania na Ruskom okupovaných alebo ovládaných územiach, ktoré Moskvou dosadené úrady označili za referenda. Plebiscity opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti voličov a ďalších volebných podvodoch. Po ukončení hlasovania proruskí činitelia vyhlásili, že väčšina ľudí sa vyslovila za zjednotenie s Ruskou federáciou. Päťdňové hlasovanie sa konalo od piatku 23. septembra v Moskvou ovládaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, ku ktorej boli pripojené menšie obsadené časti ďalších ukrajinských oblastí, a v samozvaných proruských útvaroch - Doneckej ľudovej republike a v Luhanskej ľudovej republike.

Nové sankcie pre Rusko

Kyjev a Západ hlasovanie neuznáva, považuje ich za neplatné. Uznať nemieni ani anexiu územia Ruskom. Odmietajú to aj ruskí spojenci vrátane Srbska či bývalých sovietskych republík. Čína vyzvala na rešpektovanie národnej suverenity. USA zároveň spolupracuje so svojimi spojencami na nových sankciách, ktoré by mohli byť uvalené na Rusko.

Prezident odovzdá podpísané dokumenty ruskému ústavnému súdu a pokiaľ súd nevznesie námietky, bude sa zmluvami zaoberať ruský parlament. Podľa ruskej televízie by to malo byť už budúci týždeň. Televízia pripomenula, že v prípade Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014, ratifikácia príslušnej zmluvy zabrala tri dni.

Zelenskyj: Ukrajina zareaguje veľmi tvrdo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok varoval, že Ukrajina zareaguje veľmi tvrdo na pokus Ruska anektovať ďalšie časti jej územia, a na dnešok zvolal mimoriadne zasadnutie ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy