Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Koalícia proti návrhu Záborskej o interrupciách. Do parlamentu podali pozmeňovací návrh zákona
Zdielať na

Koalícia proti návrhu Záborskej o interrupciách. Do parlamentu podali pozmeňovací návrh zákona

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci všetkých štyroch koaličných strán pripravili pozmeňovací návrh k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť interrupcií. Súčasťou návrhu je aj povolenie používania interrupčnej tabletky.

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru Jany Bittó Cigánikovej sa veľkou mierou podieľali na pozmeňovacom návrhu aj poslanci hnutia OĽaNO. Na tlačovej konferencii však poslanci hnutia chýbali. "Vzhľadom na pokoj v klube a v koalícii sa rozhodli nebyť predkladateľmi, ale väčšia časť z nich bude hlasovať za náš návrh," vysvetlila Bittó Cigániková. "Rozumiem tomu, nechceli vyostriť situáciu vo svojom klube," dodala. Pozmeňovací návrh predložia do parlamentu poslankyne zo Sme rodina, SaS a Za ľudí.

Zdravotníckemu výboru prišlo veľa listov z rôznych organizácií, ktoré vyjadrujú znepokojenie nad snahou sprísniť interrupcie. Podľa Bittó Cigánikovej listy prišli od komisárky Rady Európy pre ľudské práva, francúzskych mimovládnych organizácií či Medzinárodnej federácie pre gynekológiu a pôrodníctvo. "V návrhu pani Anny Záborskej sa mení slovíčko plod na život pred narodením," povedala a dodala, že ide len o vyvolanie emócie. Podľa nej sú v pôvodnom návrhu ponúkané jednostranné informácie, ktoré "hovoria o hrôzostrašnosti zákroku".

Parlament bude v druhom čítaní rokovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti v závere aktuálnej schôdze. Poslanci OĽaNO v nej chcú presadiť, aby mala žena dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Návrh predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov. Povinnou má byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy