Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Bielorusku polícia opäť zatýka účastníčky ženských pochodov
Zdielať na

V Bielorusku polícia opäť zatýka účastníčky ženských pochodov

Google News Button Sledovať správy

MINSK / Bieloruská polícia v sobotu zadržala 430 ľudí, ktorí sa v Minsku zúčastnili opozičného pochodu žien proti autoritárskemu režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Informovali o tom bieloruské média s odvolaním na údaje, ktoré v nedeľu zverejnilo ministerstvo vnútra. Bieloruská metropola sa pritom pripravuje na ďalšiu veľkú protivládnu demonštráciu. V predchádzajúci týždeň sa na protestoch vždy zišlo okolo 100 000 ľudí. Portál Nexta Life pohrozil postupným zverejňovaním mien policajtov, ak budú pokračovať v násilí proti ľudom.

Ministerstvo vnútra v nedeľu tvrdilo, že v sobotu sa v Bielorusku konalo celkom 14 akcií na podporu Lukašenka, na ktoré prišlo dohromady 5600 ľudí. Napriek tomu, celkový počet účastníkov na 11-tich akciách nepresiahol viac ako 900. V Minsku sa na prvom pochode žien zúčastnilo zhruba 500 osôb.

Agentúry AFP a Reuters pritom informovali, že na proteste v metropole sa zúčastnilo asi 2000 žien. Pochod do centra hlavného mesta bol zrušený políciou, ktorá zablokovala cestu a potom začala účastníčky protestu hromadne zadržiavať.

Nezávislý spravodajský web Tut poznamenal, že väčšinu zadržaná bola v sobotu večer po identifikácii prepustená. Okrem Minskej polície zatýkala účastníčky protestov proti Lukašenkovi aj v mestách Mazyr, Vietka a Lida.

Agentúra DPA napísala, že pred protestom v Minskú začali bezpečnostné zložky už ráno uzatvárať veľké námestia. Ministerstvo vnútra vydalo varovanie pred účasťou na protestoch, a to nielen v metropole, ale aj v ďalších bieloruských mestách. Pohrozili pritom použitím sily proti účastníkom.

Protesty sú organizované prostredníctvom aplikácie Telegram, ktorá umožňuje posielaním správ, fotografií, videí a rôznych súborov. Portál Nexta Live, ktorý má približne dva milióny predplatiteľov, zverejnil zoznam s približne 1000 mien príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí používajú násilie proti pokojným demonštrantom. Zoznam podľa portálu zostavila hackerská skupina s menom Cyber ​​Partisans.

Augustové voľby vyhral Lukašenko, ktorý vládne už 26 rokov, s viac než 80 percent hlasov. Preto vypukli v Bielorusku rozsiahle protesty a veľa Bielorusov je presvedčených, že tento výsledok je falšovaný. Opozícia, rovnako ako v EU, ho neuznáva. Demonštrácie, na ktorých účastníci požadujú odchod Lukašenka a nové voľby, pokračujú cez brutálne policajné zákroky a zatýkanie. 

Bielorusko podporuje aj Slovensko.Pozrite si reakciu bieloruského veľvyslanca na Slovensku:

Súvisiace články