Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Bieloruský veľvyslanec odchádza domov. Vie, že ho nečaká nič dobré
Zdielať na

Bieloruský veľvyslanec odchádza domov. Vie, že ho nečaká nič dobré

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V pondelok sa pred slovenské médiá postavil bieloruský veľvyslanec. Oficiálne je stále veľvyslancom, hoci už požiadal o uvoľnenie z funkcie. Urobil tak po zverejnení svojho videa, na ktorom týždeň po vyhlásení volebných výsledkov v Bielorusku podporil tamojších demonštrantov.

Prosím, chápte ma. Nevraciam sa do krajiny, kde zvíťazila Pražská jar. Týmito slovami odôvodnil bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Leščeňa svoje rozhodnutie, že po tlačovom vyhlásení nebude odpovedať na otázky novinárov. Napriek tomu sa snažil zodpovedať všetky otázky, ktoré mu ľudia kladú od zverejnenia spomínaného videa. Vysvetlil, že to, čo sa deje v Bielorusku, nie je majdan 2014.

Povedal, že v tomto prípade ľudia neprotestujú proti priateľstvu s Moskvou. Žiadajú jediné, slobodné a spravodlivé voľby. V tom je podľa veľvyslanca najväčší rozdiel. Igor Leščeňa sa bol rozlúčiť s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom, ktorý mu na pôde ministerstva poskytol priestor pre verejné vyhlásenie. V ňom sa verejnosť dozvedela aj to, že v utorok krajinu opúšťa, aj keď presne nevie, kam pôjde. Z jeho slov sa dá čítať, že vie, že ho nečaká nič dobré.

"Možno sa o sebe dozviem niečo nové. Napríklad, že som drogový díler, alebo že so sebou privážam milióny eur na podporu revolúcie proti prezidentovi Lukašenkovi," povedal Leščena. Veľvyslanec zároveň povedal, že chápe svojich kolegov, ktorí sa zo strachu o svoju budúcnosť rozhodli mlčať. Aj preto radšej s nikým s bieloruského ministerstva vôbec nekomunikuje. Nik totiž nevie, ako to v Bielorusku dopadne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy