Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za vlády Smeru-SD sa špinavosti nerobili, tvrdí Fico. Chce odvolanie ministra Hegera pre zmluvy s právnikom Miškovičom
Zdielať na

Za vlády Smeru-SD sa špinavosti nerobili, tvrdí Fico. Chce odvolanie ministra Hegera pre zmluvy s právnikom Miškovičom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Predseda strany SMER- SD Robert Fico reagoval na margo premiérovho upratovania v zmluvách. Igor Matovič tvrdí, že po smeráckej vláde zdelili predražené zmluvy. Fico ale vidí problém inde, a to v právnikovi M. Miškovičovi, ktorý je obžalovaný a je poradcom ministra financií. To ale nie je jediný zádrhel Matovičovej vlády.

"Nemôžem pomlčať po včerajšej tlačovej besede Igora Matoviča. To je už výsmech do tváre celému Slovensku. Opakovanie hlásam, že pán Matovič nie je duševne sposobilý na vedenie štátu," povedal v úvode Robert Fico. Premiér v pondelok na tlačovke vyhlásil, že za vlády Petra Pellegriniho využívali ministerstvá niekoľkonásobne predražené služby. Podľa premiéra platilo ministerstvo životného prostredia za právne poradenstvo 582 eur za hodinu.

Obžalovaný právnik od OĽaNO

Fico ale tvrdí, že problém je niekde úplne inde. "Za mojej vlády sa také špinavosti nerobili," vyhlásil predseda Smeru a pokračoval: "Keď sa preukázalo že pán Matovič prakticky ukradol celý obsah diplomovky odpovedal na to, že je mu to šuma fuk a treba preveriť všetky práce na Slovensku. Teraz sa ukázalo, že cez právnika pána Miškoviča vytiahlo OĽaNO množstvo zdrojov. Namiesto toho, aby zasiahol, hovorí, poďme skontrolovať všetkych advokátov." 

Miškovič podľa Smeru-SD má nespočetne veľkú agendu. Zmluvy na právne služby má mať napríklad aj na ministerstve životného prostredia, VÚC Trnava, či vo vodárenskej spoločnosti. Ďalším nezmyslom, ktorému Fico nerozumie je, že Miškoviča dosadili ako poradcu ministra financií Eduarda Hegera. Pričompol tento právnik má na krku "obžalobu z páchania trestnej činnosti," hovoril opakovane Fico. Nerozumie prečo, Matovič nevyvodí zodpovednosť. "Ja sa obávam, že ak sa dnes objaví nejaké 3-ročné dieťa, ktoré by mohlo Matoviča ohroziť, podobne ako Herodes dá všetky deti vyvraždiť," povedal so sarkazmom v hlase šéf Smeru. 

Odvolávanie Hegera?

"My sme neotvárali otázku ceny právnych služieb. Je tu ale pán Miškovič, obžalovaný pán Miškovič. Musel by byť Einstein, aby zvládol takú agendu, akú si na seba za státisíce nabral...Tento právnik má zmluvu o poskytovaní služieb Tipos a.s., a tiež je poradcom ministra financií Eduarda Hegera. Nie sú to len peniaze, ktoré berie ako poradca," pokračoval Fico.

Ten v polovici septembra plánuje zásadný krok. Smer-SD bude žiadať odvolávanie ministra financií Eduarda Hegera. "Nie je možné, aby sa takto robili zlodejstvá cez poskytovanie právnych služieb. Heger ani nikto na tieto veci nereagovali, pre nás je to jasné, ideme s tým do Národnej rady a budeme žiadať odvolanie ministra Hegera. Je to oči bijúce, je to čistý biznis politickej strany OĽaNO. Problém je princíp, že OĽaNO robí stokrát horšie ako my, keď sme boli vo vláde," dodal Fico. 

Zmluvy Miškoviča

Pre Ministerstvo financií e pri každej zmluve dôležité, aby spĺňala princíp hodnoty za peniaze. To znamená, aby boli vyfakturované iba reálne, kvalitné a naozaj potrebné služby a za najnižšiu možnú cenu. Rezort financií tak reagoval na otázku, agentúry SITA, či vyzve štátnu spoločnosť Tipos prehodnotiť alebo zrušiť zmluvu na právne služby s advokátskou kanceláriou Michala Miškoviča za 307-tisíc eur.

"Napĺňanie princípu hodnoty za peniaze očakávame aj od spoločnosti Tipos, ktorá podľa doterajších krokov tak aj postupuje," uviedol tlačový odbor rezortu financií.

Na to, že štát podpísal s bratislavským advokátom Michalom Miškovičom zmluvy za viac ako 820-tisíc eur, ako prvý upozornil portál Aktuality.sk. Od národnej lotériovej spoločnosti Tipos získala právnická firma zákazku na poradenské služby za 307-tisíc eur, s ministerstvom životného prostredia podpísala zmluvu za takmer 235-tisíc eur a so Slovenským pozemkovým fondom za 287-tisíc eur. Za pozemkový fond politicky zodpovedá minister pôdohospodárstva Ján Mičovský z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Poradenské služby za 195-tisíc eur poskytuje od roku 2019 aj žilinskej župe na čele s členkou OĽaNO Erikou Jurinovou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy