Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záplavy zasiahli aj východ Slovenska: Humenné ostalo pod vodou
Zdielať na

Záplavy zasiahli aj východ Slovenska: Humenné ostalo pod vodou

ZÁPADNÉ A VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Veterná smršť a intenzívne zrážky premenili západ okresu Komárno na obrovský bazén so stromami popadanými ako zápalky. Len v pondelok podvečer a v noci mali tamojší profesionálni hasiči viac ako 50 výjazdov. V ďalších desiatkach sa počítali zásahy dobrovoľných hasičov z jednotlivých obcí. Tí dokonca evakuovali klientov domova dôchodcov, ktorého časť sa ocitla pod vodou. Podvečer udreli záplavy aj na východe Slovenka.

"Mali sme tu nezvyklú búrku a veľmi veľkú. Som tu za 10 minút mala 18 hasičov, takže vyniesli tam bývajúcich obyvateľov, im sa nič nestalo," povedala starostka obce Klížská Nemá Rozália Szalay. V Domove dôchodcov v Kližskej Nemej museli evakuovať 18 klientov, ktorí boli v trakte pre imobilných.

"Keď sme dorazili na miesto udalosti, dobrovoľní hasiči z Komárna už zasahovali, odčerpávali vodu a evakuovali ľudí, z tejto zadnej časti. Vo vnútri sa nachádza 30 cm vody," vyjadril sa Norbert Ferenczi, HaZZ Komárno.


Nižšie položená časť areálu domova dôchodcov sa pod vodou ocitla po prvýkrát. Na jej odčerpanie bolo potrebné požiadať o vysokokapacitné čerpadlá zo susedných okresov. Približne hodinová intenzívna prietrž mračien premočila strechy domov a zaliala pivnice.

V západnej časti Komárňanského okresu vietor vyvaľoval stromy a voda premenila polia na bazén. "Zatopilo nám pivnice a septiky, dobrovoľní hasiči z Okoličnej prišli na pomoc, lebo žiaľ, hasiči nemajú čas, sme asi veľmi ďaleko v poradí," skonštatoval starosta obce Tôň Imrich Bugár.


16 profesionálnych hasičov z komárňanského okresu malo za pondelkový podvečer a noc viac ako 50 výjazdov. Okrem toho následky prietrže mračien odstraňovali všetci dobrovoľní hasiči z okolia. Okrem intenzívneho dažďa šarapatil aj obrovský vietor, ktorý váľal stromy na cesty i domy.

"Ešte som také nezažil. To lialo, nedalo sa vidieť na 5-6 metrov, autá zastavovali, neskutočné. Krízový štáb zasadal a uvidíme, aké škody im vznikli," vyjadril sa Bugár. "Za tri hodiny nám pršalo, pršalo, aj poľadovica bola. Búchalo to po tých autách poriadne a celé to tu tie nižšie položené miesta zaplavilo, pár stromov sa nám vyvalilo," informoval Ernest Szabó, dobrovoľný hasič Trávnik.

Hasiči odčerpávali vodu z nehnuteľností aj v ďalších dedinách, ako aj z domov a pivníc v mestskej časti Komárna, v Novej Stráži, ešte aj v utorok predpoludním.

Silná záplavy zasiahli aj západné Slovensko

Hasiči zaznamenali v súvislosti s prívalovým dažďom počas pondelkového dňa vyše 100 výjazdov. Najkritickejšia situácia bola v Bratislavskom a Trnavskom kraji. Pod vodou skončili pivnice, domy či parkoviská. V Komárne vietor vyvaľoval stromy. Zaplavilo aj domov dôchodcov v Kližskej Nemej, odkiaľ bolo potrebné evakuovať klientov. Plné ruky práce mali aj obyvatelia Senca. Podľa primátora mesto zasiahla storočná voda. Tá sa z polí prúdom valila na sídliská v údolí.

​Záplavy po silnom prietrži mračien aj v okrese Bytča

Obyvatelia dediny Veľké Rovné majú od pondelka večera veľké starosti. Potom, čo sa touto obcou prehnali prívalové dažde, musia mnohí upratovať svoje domovy.

Masívne záplavy trápia aj Humenné

Približne hodinu trvajúci intenzívny dážď spôsobil v utorok podvečer zaplavenie viacerých cestných komunikácií v Humennom. Dopravu na niektorých miestach museli do neskorých hodín riadiť policajti. Prívalové vlny trápia aj okolité obce v humenskom okrese. Hasiči sú v pohotovosti. Okolo 21:30 už voda postupne opadávala, avšak veľmi pomaly. 

V obciach Milpoš a Hanigovce v okrese Sabinov vyhlásili po prietrži mračien tretí stupeň povodňovej aktivity

Hodinová prietrž mračien v utorok spôsobila vyliatie Milpošského potoka, ktorý napáchal škody v obciach Milpoš a Hanigovce (okres Sabinov). Voda v nich poškodila obecný aj súkromný majetok. Starostovia oboch obcí preto vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Ako informoval starosta obce Milpoš Ladislav Rabatin, silný dážď sa spustil okolo obeda, o necelú hodinu už vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. „Podmylo nám obecné mosty, cesty a zaplavilo niektoré rodinné domy. Zrejme poškodilo aj obecný vodovod. Najväčší problém je, že asi na piatich miestach sa utrhla reguláciu potoka, tým pádom aj obyvateľom zobralo zo záhrad,“ skonštatoval Rabatin.

Ako dodal, v obci s odstraňovaním následkov povodne pomáhajú profesionálni hasiči, ale aj dobrovoľní hasiči z Červenice, Kamenice a domáci dobrovoľný hasičský zbor spolu s obyvateľmi. „Odstraňujeme nánosy z ciest a koryta, ktoré tvoria zátarasy. Začína opäť pršať, tak aby nevznikol opäť väčší problém, zapojili sme do činnosti bagre,“ uviedol Rabatin, podľa ktorého sa podobné povodne v obci po rokoch opakujú.

Starostka Hanigoviec Alena Havrilová uviedla, že v obci podmylo dva mosty a vyliaty potok zaplavil aj okolité domy. „Most je v takom stave, že peší po ňom síce prejdú, ale nemôžu cez neho prejsť žiadne motorové vozidlá, ktoré dostali zákaz prejazdu,“ informovala Havrilová s tým, že ľudia neostali odrezaný od prístupovej cesty, keďže môžu využiť obchádzku. Pomoc po prietrži v obci poskytujú dobrovoľní hasiči a zapájajú sa aj miestni obyvatelia. Profesionálnu pomoc nevolali. „Čerpadlá sme nepoužívali. Pracujeme ale na odpratávaní nánosov bahna z potoka a priepustov, ktoré nám upchalo,“ dodala starostka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy