Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Novinový Špeciál s Jánom Mičovským: Som lesník, ktorý sa stal na chvíľku ministrom
Zdielať na

Novinový Špeciál s Jánom Mičovským: Som lesník, ktorý sa stal na chvíľku ministrom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V novinovom Špeciáli TV JOJ sme tentokrát predstavili ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO). Lesník, aktivista, nositeľ ocenenia Biela vrana a šéf rezortu, kde sa rieši vývoz dreva či bitky na poliach.

Kto je Ján Mičovský? 

"Ja som lesník, ktorý sa stal na chvíľku ministrom," hovorí o sebe Mičovský. Vysokoškolské štúdium absolvoval na Lesníckej fakulte Vysokej školy lesníckej a drevárskej vo Zvolene, následne spravil doktorát v Brne. Vo svojom voľnom čase chodí Ján Mičovský rád do lesa. "A rád to robím so svojimi vnúčatami, ktoré sú pre mňa tým najdôležitejším partnerom," priznal Mičovský. 

Do roku 1998 pracoval vo Východoslovenských lesoch v závodoch v Medzilaborciach a v Humennom, ďalšie tri roky zasvätil podnikaniu so spoločnosťou Burza GOLD, s.r.o. "Bola to moja snaha vtedy vstúpiť na trh s tým, že bolo pomerne veľa rôznych subjektov lesníckych a drevárskych, ktoré hľadali uplatnenie pre svoju produkciu a mal som pocit, že by som im vedel pomôcť," priblížil s tým, že krátkosť pôsobenia tejto spoločnosti bola podľa jeho slov daná tým, že neodhadol vývoj na trhu. "Ten vývoj priniesol internet a ten internet to, čo som chcel robiť, začal robiť oveľa efektívnejšie, ale aj tak spomínam na tú dobu celkom rád," vysvetlil. 

Mičovský ako aktivista 

Následne pôsobil v Lesoch Slovenskej republiky, kde nezažil práve jednoduché obdobie. Známym sa stal v rokoch 2009 - 2010, kedy upozornil na veľký problém slovenských lesoch v súvislosti s verejným obstarávaním a pre Slovensko nevýhodným vývozom dreva. "Na revíroch strácame každý rok zhruba 40 až 50 miliónov korún," vyhlásil ešte v roku 2009 pred Úradom vlády SR. "Tých vecí, ktoré sme vtedy spísali a dale sme ich prokuratúre, bolo niekoľko desiatok. Boli to veci nepekné a aj keď sme možno nevyriešili všetko, čo sme chceli, lebo to asi ani nebolo možné, ale padol nám taký kameň, že sme nemlčali," posudzuje tento aktivizmus už v dnešnej dobe.

"Aj keď nemôžeme všetko vyriešiť, lebo to nie je v moci, ale môžeme aspoň nemlčať, vždy budú aj negatívne javy a my ako občianska spoločnosť sa musíme posunúť kdesi dopredu, skúsme využiť to demokratické prostredie, ktoré nás obklopuje a povedať, čo sa nám nepáči," odkázal Slovákom. Práve za svoj aktivizmus bol ocenený Bielou vranou. 

Vstup do politiky 

Ďalším veľký okamih v živote Jána Mičovského bol, keď ho, takpovediac, do služby povolala strana OĽaNO. "Tá otázka znela ‚nechceli by ste vstúpiť do politiky?‘ V živote mi nenapadlo, že také niečo by sa mohlo udiať. Tak hovorím, viete čo, možno aj áno," spomína si. Na druhý deň ponuku prijal. "Som si uvedomil, že tá politika ponúka nové možnosti a práve ten priestor, ktorý Igor Matovič vytvoril, ten priestor pre nepolitikov, ktorý majú za sebou istý príbeh a chcú niečo zmeniť, sa mi zdal veľmi lákavý," poznamenal. 

A čo repka olejná, bude tých polí menej? 

"Nejde len o repku, ide o to, že my potrebujeme tú našu krajinu trocha fragmentovať, rozdeliť na malé dielce a vložiť do krajiny rôzne plodiny. Bude viac zeleniny, ovocia, pretože to potrebujeme vniesť do našich produkčných možností, prečo by sme vozili také množstvo týchto plodín, keď si ich vieme dopestovať doma. Pochopiteľne bude aj menej tej repky, slnečnice a kukurice, ale najmä tá krajina bude produkovať nielen zdravé potraviny, ale bude aj vľúdnejšia na pohľad," reagoval minister. 

Život farmárov 

Kde však je tej vľúdnosti menej, je práve život farmárov. Tu sa situácia nielenže nedostatočne rýchlo posúva vpred, ale prerastá už aj do roviny násilia. "Tých malých Kočnerov je pomerne veľa u nás a musíme s tým urobiť jasný poriadok, lebo vidíte, že to dedičstvo je veľmi ťaživé, ak to bude vyžadovať legislatívne zmeny, my tie zmeny urobíme," ubezpečoval minister. 

Podľa Mičovského je neprijateľné, aby z titulu poberania dotácií tiekla krv. "Je vylúčené, aby sme ľuďom, ktorí bojujú týmito zbraňami, násilím, poskytovali my podporu. Jednoducho toto nebude možné a urobíme preto aj legislatívne opatrenia," ubezpečil. 

Odvrátenou stranou nie je len násilie, ale aj korupcia v poľnohospodárstve 

Slovensko už zaťažilo aj kupčenie s dotáciami na betónové plochy, potrebné je preto prijať také opatrenia, aby k podobným situáciám už nedošlo. "Znížime dotácie na produkciu len na konkrétnu plochu bez toho, aby sa produkovali nejaké hodnoty. Podporíme všetkých, ktorí budú produkovať zdravé slovenské potraviny," uviedol Mičovský na margo plánov do budúcnosti. 

Videli ste už časť s Branislavom Gröhlingom? Dozviete sa v nej, ako sa z kaderníka stal minister a aké reformy plánuje. Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy