Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
OĽaNO mieri na okresné úrady. Kritizuje to aj koalícia
Zdielať na

OĽaNO mieri na okresné úrady. Kritizuje to aj koalícia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Trinásteho mája parlament schválil zákon pre ľahšiu výmenu úradníkov a už sa rozbieha kolotoč výmen na okresných úradoch. Tentoraz však vládu nekritizuje len opozičný Smer, ale aj jeden z koaličných partnerov. Sedemdesiatdva šéfov okresných úradov sa totiž chystá meniť OĽaNO. O nie práve transparentnom konaní hovorí strana Za ľudí. Problém nevyriešilo ani koaličné rokovanie.

"Nie je to dobrý signál ani pre krajinu ani pre koaličných partnerov. A ak sme hovorili o výberových transparentných konaniach, tak to tak robme spoločne," znie odkaz podpredsedu parlamentu Šeligu pre koaličných partnerov na margo výmen na okresných úradoch, kedže OĽaNO už v regiónoch hľadá nových prednostov a ku kritike sa pridala aj opozícia

"Je to v kontraste s tým, čo vykrikoval Igor Matovič, že farba straníckej knižky nemôže byť vstupenkou do štátnej správy," uviedol Peter Pellegrini.

"Poznáte nás už 10 rokov robíme politiku inak a my si za svojím slovom stojíme a keď chceme tú očistu politiky priniesť, vidieť to aj na našich prvých krokoch, tak v tom budeme pokračovať a to sa týka aj okresných úradov," povedal minister financií Eduard Heger. 

Igor Matovič už v polovičke mája hovoril o tom, že chcú politických nominantov vymeniť za odborníkov. "Aby nemali žiadnu šancu na kariérny rast, lebo neboli ochotní sa niekomu strčiť s prepáčením do zadku. Aby sme všade urobili transparentné výberové konania a aby štátnu správu ovládali a mohli ovládnuť skutoční odborníci," povedal vtedy premiér. Zdá sa, že nie celkom presvedčil aj niektorých vlastných koaličných partnerov.

"Okresné úrady sú veľké sústo, bavíme sa o 70 veľmi dôležitých úradoch a mnohých iných štátnych firmách, ktoré s tým súvisia.  Zdá sa mi nefér, ak si jedna strana z koalície chce tento balík vziať," uviedol predseda SaS Juraj Droba. 

"Prednostov menuje ich celá vláda a celá vláda za nich nesie aj zodpovednosť," hovorí Šeliga. 

Zdá sa, že tento problém v koalícii nateraz nevyriešili. Napriek tomu, že koaličná rada mala naposledy rokovať v nedeľu. "Rešpektujem rozhodnutie  strany OĽaNO a nebudem sa ja hádzať o zem. Horšie by bolo, ak by sme tam nechali Smerákov," povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

"Táto debata tu mala byť. Po 12 rokoch marazmu Smeru sme chceli iný štýl politiky a toto je ono. Ak by sme neboli vypočutí, budeme s koaličnými partnermi hovoriť. Koalícia nie je vláda jednej strany," dodáva Šeliga. 

"Určite áno - my sme otvorení v koalícii na normálnu konštruktívnu diskusiu. Ak sú tam nevyjasnené otázky, radi sa o tom porozprávame," uzavrel Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy