Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po kritike médií polícia opäť zanalyzuje komunikáciu medzi Vadalom a Troškovou
Zdielať na

Po kritike médií polícia opäť zanalyzuje komunikáciu medzi Vadalom a Troškovou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Minister vnútra kritizuje políciu za to, že nezačala vyšetrovať podozrenia súvisiace s komunikáciou medzi mafiánom Antoninom Vadalom a bývalou hlavnou štátnou radkyňou Máriou Troškovou. Informácie, ktoré zverejnili novinári spolupracujúci na projekte Kočnerova knižnica, totiž pochádzajú zo samotných policajných zdrojov. Nie je pritom vylúčené, že sa tento spor rezortu vnútra a polície dostane čoskoro aj na parlamentnú pôdu.

"Informácie z mobilných telefónov sú súčasťou spisu "Kuciak", ktorý je na súde a polícia ho už nemá k dispozícii. Podľa medializovaných informácií sa nedá vyhodnotiť, či ide o spáchanie trestného činu, keďže nepoznáme presné znenie správ, ani ich časovú os a jednotlivé súvislosti." uviedol hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka. 

Tak reagovala polícia vo svojom oficiálnom stanovisku na otázky, či zaoberala alebo zaoberá podozreniami súvisiacimi s komunikáciou Vadala - Trošková. Chápať by sa odpoveď dala rôzne. No s najväčšou pravdepodobnosťou tak, že sa tým vôbec nezaoberá.

Komentátor a zakladateľ Investigatívneho centra Jána Kuciaka ale hovorí, že polícia mala zachytenú komunikáciu oveľa skôr k dispozícii, ako v súčasnosti novinári. Stanovisko polície je preto viac ako zarážajúce. "Ešte by som rozumel tomu, že polícia v tomto okamihu nemá hlavne personálnu kapacitu. Ale keď už dostane nejaký podnet z médií, je podľa mňa veľmi jednoduché si to dohľadať práve v tom dátovom súbore, ktorý má polícia k dispozícii a normálne začať veci riešiť," reagoval Arpád Soltész. 

"Vyšlo najavo, že cez mňa prepieraš peniaze! Chod už do riti! Siska ma eviduje ako tvojho bieleho koňa ty ch*j a mám to od najvyššieho človeka! Sa spamätaj! Kvôli tebe mi všetko padlo a som bez peňazí," píše sa v komunikácii medzi Vadalom a Troškovou. 

Témou sa zaoberal aj výbor pre kontrolu SIS

Túto tému v stredu otvorili aj na prvom riadnom výbore pre kontrolu SIS. Nový riaditeľ zopakoval stanovisko spravodajskej služby z utorka, že Máriu Troškovú podľa oficiálnych záznamov nemonitorovali, a to aj napriek tomu, že prichádzala do blízkeho styku s utajovanými skutočnosťami a bývalým premiérom Robertom Ficom. "Hlavný problém by neexistoval, ak by vedúci úradu, kde pani Trošková pracovala, požiadal o bezpečnostnú previerku tejto osoby," okomentoval situáciu riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. 

"Pani Troškovej nikdy nerobili iné štátne orgány bezpečnostnú previerku a viem si predstaviť, prečo," poznamenal podpredseda NR SR a bývalý predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Gábor Grendel. 

Trošková vo svojej komunikácii s Vadalom navyše hovorí o vybavovaní vrátenia akýchsi peňazí, ale aj o personálnych záležitostiach na východe, kde mafián pôsobil. Polícii sme preto opätovne adresovali otázky, či bude vyšetrovať vzájomnú komunikáciu exmilencov.

Polícia svoje stanovisko následne pozmenila 

Oproti vyjadreniu z utorka bolo stanovisko polície v stredu už v mierne pozmenenej podobe. "Informácie z mobilných telefónov sú súčasťou spisu "Kuciak", ktorý je na súde a polícia ho už nemá k dispozícii. Vyžiadame si zo súdu spis a zanalyzujeme dáta a podľa toho rozhodneme o ďalších krokoch. Zároveň riaditeľ NAKA dá urobiť kontrolu, z akého dôvodu neboli vyšetrovacím tímom "Kuciak" tieto dáta zanalyzované pred odoslaním spisu na súd," píše sa v stanovisku. 


"Okrem tímu Kuciak sú aj iné tímy, ktoré sa jednotlivými týmito podozreniami zapodievajú, a je jedno, či je spis na súde alebo niekde inde," vyhlásil minister vnútra Roman Mikulec. 

Samotná Mária Trošková sa ku komunikácii nevyjadrila a pred kamerou ušla. No a v podobnom duchu sa niesla aj reakcia bývalého premiéra Roberta Fica, ktorému dlhé mesiace robila spoločnosť na Úrade vlády SR. "Opakujete sa v tej istej otázke a na vašu otázku som odpovedal veľmi presne," reagoval Fico na otázku TV JOJ, či neľutuje, že mal Troškovú tak blízko pri sebe. 

Videli ste už poslednú časť relácie Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy