Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mojmír Mamojka končí ako ústavný sudca. Vnímam sebareflexiu, s Kočnerom som sa nestretával, povedal pre TV JOJ
Zdielať na

Mojmír Mamojka končí ako ústavný sudca. Vnímam sebareflexiu, s Kočnerom som sa nestretával, povedal pre TV JOJ

BRATISLAVA / Ústavný sudca Mojmír Mamojka sa vzdáva funkcie. Mamojka oznámil svoj odchod na zasadnutí pléna súdu. Televízii JOJ sa s ním podarilo spojiť.

O tom, že sa Mamojka vzdáva funkcie ako prvý informoval denník N. Televízii JOJ sa s Mojmírom Mamojkom podarilo spojiť. 

"Je to pravda," uviedol pre TV JOJ Mojmír Mamojka. "To je kumulácia viacerých dôvodov. Jednak, je to tá navhrhovaná novela, že vekový limit...Chcem dať priestor mladším," hovorí Mamojka. "A je to, žiaľ aj, nejaké zdravotné dôvody a vnímam aj sebareflexiu. Kumulácia dôvodov," uviedol Mamojka.

"To je nezmysel, nestretávali sme sa. Vy to všetko beriete, snažíte sa vytvoriť násilne nejaký blízky vzťah. To  vôbec nie je pravda, absolútne. Nestretávali, ja som ho poznal pred dvadsiatimitromi či štyrmi rokmi, keď som bol členom licenčnej rady. Potom niekde na recepčných stretnutiach a to je vetko," odpovedal na otázku, čo hovorí na medializované informácie, že sa stretával s Marianom Kočnerom. 

"Nestretávali sme sa, to je rozdiel. Stretávať sa a vedieť o sebe a protéžovať," dodal Mamojka. 

"Nemôžete zodpovedať za komunikáciu tretích osôb ani kto s kým a o čom. Nemôžete to ovplyvniť," komentuje Mamojka Kočnerove správy v Threeme. 

"Bol by som rád, keby aj kolegovia boli viac objektívni a nestavali to tak, že som s ním chodil na dovolenky, raňajky alebo niečo podobné. To je úplný nezmysel. A tá jedna SMSka, ktorá tam bola, tam išlo o nejakú právnu radu, ktorú ja som odmietol a potom žiadne stretnutie nebolo. Ja som to už vysvetľoval niekoľkokrát. Nemyslím si, že ten kontakt bol taký, že by ma nejak diskvalifikoval," dodáva Mamojka. 

Mamojka tvrdí, že to, že ho Kočner spomína v komunikácii Threema má určitý vplyv na to, že odchádza z funkcie. "Musí sa vnímať jeden relevantný fakt, že som ako sudca spravodajca trikrát navrhol podnet proti jeho sťažnosti. To je hádam jediný relevantný fakt," povedal na záver ústavný sudca. 

K odstúpeniu sudcu sa vyjadril aj predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan. "Dnešným dňom sa Mojmír Mamojka vzdal funkcie ústavného sudcu. Funkcia mu v takomto prípade zaniká 31. mája," vraví Fiačan s tým, že preveroval rôzne informácie z rôznych zdrojov o činnosti Mamojku. "Jedna vec je, ako sa vec javí vzhľadom na medializované informácie. Ja som nezistil žiadne pochybenia. Sudca vrámci svojej činnosti dodržiaval sľub
sudcu. Rešpektujem ale jeho rozhodnutie. Proces preverovania ešte nebol ukončený, pretože sa vynárali ďalšie skutočnosti, ja sa ale nemôžem riadiť iba medializovanými informáciami," 
dodal Fiačan. 

​Prezidentka Zuzana Čaputová na koniec Mamojku ako ústavného sudcu uviedla: "Vzhľadom na medializované informácie to vítam."

"Vítam rozhodnutie pána Mamojku vzdať sa funkcie ústavného sudcu. Rešpektujem jeho krok, ktorý prispeje k upevneniu dôvery k inštitúcii akou je Ústavný súd a zároveň mu ako osobe umožňuje vysvetliť medializované podozrenia," uviedol expremiér Peter Pellegrini.

Ivan Fiačan komunikoval v prípade Mojmíra Mamojku aj so Slovenskou informačnou službou. 

​Mamojka sa spomína aj v Kočnerových motákoch, ktoré posielal z väzby. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy