Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Agenta s ricínom zrejme našli. Šéfovať má kultúrnemu stredisku v Prahe, tvrdia zdroje
Zdielať na

Agenta s ricínom zrejme našli. Šéfovať má kultúrnemu stredisku v Prahe, tvrdia zdroje

PRAHA / Bezpečnostná informačná služba BIS podáva trestné oznámenie za vyzradenie tajných informácií. Týkali sa bezpečnosti troch regionálnych politikov, na ktorých mal jedom zaútočiť údajný ruský agent. V českých médiách dokonca zverejnili aj jeho meno.

Andrej Gončakov, riaditeľ ruského strediska vedy a kultúry v Českej republike, podľa českých médii a investigatívneho novinára Romana Dobrochotova tajný agent s diplomatickým krytím, ktorý mal zaútočiť na troch regionálnych politikov jedom ricín. Okrem iného na starostu pražskej časti Řeporyje Pavla Novotného. "Určite ako zabijak nevyzerá," uviedol Novotný. 

Tieto informácie ale boli súčasťou vyšetrovania, boli tajné a ich únik komplikuje prácu českých tajných služieb. Trestné oznámenie BIS dostalo na stôl štátne zastupiteľstvo v Prahe. "Únik týchto informácií nám spôsobil veľké problémy kvôli našej práci," priznal hovorca BIS Ladislav Šticha. 

Okrem Pavla Novotného sú stále pod policajnou ochranou starosta Prahy VI Ondřej Kolář a primátor Prahy Zdeněk Hřib. Všetkým hrozí stíhanie Ruskom za odstránenie sochy Koneva, za premenovanie námestia u ruskej ambasády po zavraždenom odporcovia prezidenta Putina a za pamätník tristo vlasovcom za pomoc pri oslobodzovaní Prahy."Ja teraz žijem s políciou za chrbtom, oni sú so mnou 24 hodín denne, 7 dní v týždni," priblížil Ondřej Kolář. 

Riaditeľ BIS vysvetľoval svoje kroky pred bezpečnostným výborom poslaneckej snemovne. Tá sa za BIS, jej informácie a poskytnutie policajnej ochrany politikom postavila.

Ako prvý prišiel s informáciami o agentovi s ricín priniesol denník Respekt. "Ide o dôveryhodné zdroje, ktoré mám overené," reagoval redaktor denníka Ondřej Kundra. 

Za únik tajných informácií môže páchateľ trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti skončiť až na osem rokov za mrežami. "Z toho doterajšieho vyšetrovania vyplýva, že došlo k úniku mimo BIS, to znamená niekde u niekoho z našich adresátov," dodal hovorca BIS. 

Viac o prípade sa dozviete tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy