Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ženu prepustili zo štátnej karantény ako vyliečenú. Neskôr jej volali, že ide o omyl a je stále pozitívna
Zdielať na

Ženu prepustili zo štátnej karantény ako vyliečenú. Neskôr jej volali, že ide o omyl a je stále pozitívna

SLOVENSKO / 30-ročnú ženu s ochorením Covid-19 prepustili zo štátnej karantény ako vyliečenú. Po dvoch dňoch sa však dozvedela, že ide o chybu a stále je pozitívna. Rovnako to bolo aj v prípade muža, ktorý bol v tom istom zariadení. Obaja tak nevedome ohrozili rodičov v rizikovom veku. Nechápu, ako sa takýto omyl mohol stať.

Ivanu zo štátnej karantény prepustili v piatok, sadla do auta a odcestovala domov k rodičom. V nedeľu sa však dozvedela správu, ktorá ju mimoriadne šokovala."Mi volá zrazu pani, no viete, prepáčte, stala sa niekde chyba, ale vy ste stále pozitívna. Po 38 dňoch prídete domov a toto zistíte," uviedla repatriantka Ivana. 

Mladá žena prišla z Tirolska na Slovensko 31. marca rovno do karanténnej stanice v Rači. Tam zistili, že je pozitívna na koronavírus. Testy jej následne robili opakovane."Päťkrát ma testovali 7. mája s tým, že 8. mája ma prepustili na základe dvoch negatívnych testov, ktoré som dostala písomne," priblížila. 

Takáto chyba sa však nestala iba v prípade Ivany, rovnako to bolo aj u muža, ktorý pochádza z okresu Dolný Kubín."V piatok som prišiel domov, v nedeľu volala pani. Zhrozená mi oznámila, že ten výsledok je pozitívny," povedal repatriant Pavol. 

Ivana je momentálne v nemocnici. Obaja strávili dva dni s rodinami s vedomím, že sú konečne zdraví. Rodičov pritom majú v rizikovom veku a Ivanin otec je onkologický pacient."Niekto v tak závažnej veci pochybí, však to je čo, že mňa pošle rovno domov k rodičom?" poznamenala Ivana. "Rodičia už majú po 65 a viac a nevedomky som ich ohrozil," pridal sa Pavol. 

Pýtali sme sa, ako sa mohla stať takáto chyba. Podľa vyjadrení hygienička ministerstva vnútra v piatok výsledky zisťovala telefonicky, cez bratislavský regionálny úrad verejného zdravotníctva, keďže bol štátny sviatok."Boli oznámené negatívne výsledky všetkých osôb, na ktoré sa dotazovala," informoval o prípade hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

"Uvedené je ťažko spätne dosledovať, pretože tieto informácie priebežne poskytujú viacerí pracovníci," skonštatovala Katarína Nosáľová z RÚVZ Bratislava. 

Omyl zistila hygienička ministerstva vnútra náhodne v nedeľu, keď pre istotu výsledky ešte kontrolovala v počítači."Aktuálne preverujeme situáciu a zisťujeme, kde mohlo dojsť k zámene informácií," dodal Lazarov. 

"Som nahnevaná a sklamaná a smutná z tohto štátu, že ako mohlo k tomu prísť," uzavrela Ivana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy