Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V kauze vraždy exprimátora Hurbanova vypovedal kľúčový svedok. Opísal podrobnosti vraždy
Zdielať na

V kauze vraždy exprimátora Hurbanova vypovedal kľúčový svedok. Opísal podrobnosti vraždy

BANSKÁ BYSTRICA / Proces v prípade úkladnej vraždy exprimátora Hurbanova, kde čelí obžalobe aj Alena Zsuzsová, pokračoval na Špecializovanom trestnom súde ŠTS aj v utorok. Do Banskej Bystrice priviezli z Leopoldova Štefana Kaluza, jedného z kľúčových svedkov. Proces sprevádzajú prísne opatrenia, dovnútra sa dostali iba 4 zástupcovia médií.

V tomto procese patrí medzi kľúčových svedkov obžaloby. Na 25 rokov odsúdený Štefan Kaluz, ktorý v roku 2010 v Hurbanove ranou z brokovnice zavraždil regionálneho politika Lászlóa Basternáka, prišiel do Banskej Bystrice vypovedať z leopoldovskej väznice.

O tom, kto si ho objednal a koľko za to dostal, prehovoril po 9 rokoch."Ide o jednu z podstatných výpovedí obžaloby, ktorú by som hodnotil ako mimoriadne podstatnú," reagoval prokurátor ÚŠP. 

Kaluz vypovedal, že pracoval ako vyhadzovač a potreboval si privyrobiť. Na spáchanie vraždy ho oslovil Vladimír Mosnár, mal za to zinkasovať 10 tisíc eur. Ak by všetko prebehlo hladko, mal dostať objednávku na likvidáciu ďalších dvoch až troch ľudí, a to za vyššiu odmenu.

Kaluz povedal, že vraždiť mal na objednávku ženy menom Ajka a Romana Ostružlíka, Basternákovho protikandidáta vo voľbách na primátora. "Vypovedal, nevypovedal v čase, keď bol odsúdený. Je na súde, aby zhodnotil tieto výpovede a ich vierohodnosť, samozrejme, podľa toho, v akej pozícii vypovedá," uviedla obhajkyňa Magda Jaňovková. 

Povedal, že po rokoch sa rozhodol vypovedať, lebo ho takpovediac nechali v štichu a nezaplatili podľa dohody. A malo sa v ňom pohnúť svedomie, keď počul o zadržaní Aleny Zsuzsovej po vražde novinára Jána Kuciaka. Všetci traja obžalovaní vinu na Basternákovej vražde popierajú, samotná Zsuzsová ale na pojednávaní chýbala. "Boli prítomné dve obžalované osoby, tretia požiadala o konanie v neprítomnosti," priblížila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Pojednávanie pokračuje aj v nasledujúcich dvoch dňoch, na rade budú výpovede ďalších 9 svedkov. Obžalovaným v prípade dokázania viny hrozí 25 rokov alebo doživotie.

Koľko toho ešte skrýva Kočnerova knižnica? Marian Kočner sa do poslednej chvíle snažil zachrániť pred väzbou s pomocou svojich vplyvných kontaktov. S bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou si písal ešte aj v deň, keď o ňom rozhodoval Najvyšší súd SR: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy