Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V mene Mečiara sa mal vyhrážať Kočnerovi. Teraz ho väzobne stíhajú pre obvinenie z podvodu na starčekovi
Zdielať na

V mene Mečiara sa mal vyhrážať Kočnerovi. Teraz ho väzobne stíhajú pre obvinenie z podvodu na starčekovi

BRATISLAVA / V mene expremiéra Vladimíra Mečiara mal vydierať Mariána Kočnera. Okrem toho vypovedal ako svedok v kauze údajného falšovania televíznych zmeniek za milióny eur. Reč je o bývalom štátnom úradníkovi ministerstva privatizácie z čias Mečiarovej vlády Ivanovi Beňačkovi. Polícia ho aktuálne obvinila z podvodu. 82 ročnému dôchodcovi mal sľúbiť, že z neho spraví generála. Hodnosť nikdy nedostal, no za to prišiel minimálne o 7 tisíc eur.

Ivan Beňačka je pre políciu známou firmou. V roku 2006 ho policajti zadržali, keď preberal od Mariana Kočnera sumu päť miliónov korún. Kočner vtedy kandidoval na Bratislavského primátora. Beňačka sa v tej dobe Kočnerovi predstavil ako člen Slovenskej informačnej služby a za zaplatenie služieb mu ponúkol pomoc v komunálnych voľbách. Neskôr chcel od dnes už obžalovaného Kočnera ďalší milión. Tvrdil, že peniaze vymáha v mene Vladimíra Mečiara. 

Neskôr sa mal dokonca Beňačka Kočnerovi vyhrážať cez SMS správy jeho smrťou, za čo sa dodnes súdi."Desať rokov mal vystupovať v mojom mene. Na moje meno mal od rôznych skupín podnikateľov vyberať peniaze pod rôznymi zámienkami a vydieračkami. Zneužíval moje meno, takže som rád, že je konečne pred súdom," uviedol ešte pred súdom niekdajší slovenský premiér Vladimír Mečiar. 

Bývalý štátny úradník ministerstva privatizácie Ivan Beňačka sa o pár rokov na verejnosti objavil opäť. Tentokrát v kauze údajného falšovania televíznych zmeniek, kde vypovedal ako svedok. Na otázky ohľadom televízie väčšinou odpovedal, že si nespomína alebo nevie. Reagovať odmietal aj na otázky novinárov. 

​Policajti Beňačku v piatok večer zadržali na Junáckej ulici a obvinili ho z podvodu. S 82-ročným starčekom sa mal skamarátiť a dlhšiu dobu sa s ním stretávať. Počas tohto obdobia mal starčekovi nahovoriť, že mu vybaví vojenskú hodnosť generála a ten to mu uveril. Starší pán totiž v minulosti pôsobil v ozbrojených silách.

Približne od leta mu dôchodca v hotovosti postupne doniesol minimálne 7 tisíc eur. Starček ale žiadnu hodnosť generála nezískal, a tak podal na Beňačku trestné oznámenie."Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave IV spracoval podnet k podaniu návrhu na vzatie obvineného do väzby," potvrdila hovorkyňa KR PZ Bratislava Lucia Mihalíková. 

Sudca okresného súdu v bratislavskej Dúbravke v nedeľu rozhodol, že obvinený Ivan Beňačka bude stíhaný väzobne. "Okresný súd Bratislava IV vzal do väzby obvineného I. B., trestne stíhaného zo zločinu podvodu, a to z dôvodov tzv. útekovej a preventívnej väzby, t. j. dôvodnej obavy, že by mohol utiecť a vyhýbať sa trestnému konaniu a z dôvodnej obavy, že by mohol pokračovať v trestnej činnosti. Obvinený si ponechal zákonnú lehotu na prípadné podanie sťažnosti," uviedol hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak. 

V prípade, že bývalého štátneho úradníka ministerstva privatizácie Ivana Beňačka uzná súd vinným, hrozí mu až desať rokov za mrežami.

Koľko toho ešte skrýva Kočnerova knižnica? Marian Kočner sa do poslednej chvíle snažil zachrániť pred väzbou s pomocou svojich vplyvných kontaktov. S bývalou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou si písal ešte aj v deň, keď o ňom rozhodoval Najvyšší súd SR: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy