Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príprava programového vyhlásenia vlády je v plnom prúde, Matoviča ale naplno zamestnáva koronakríza
Zdielať na

Príprava programového vyhlásenia vlády je v plnom prúde, Matoviča ale naplno zamestnáva koronakríza

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Matovičova vláda sa od prvých minút zaoberá predovšetkým problémami, ktoré spôsobil koronavírus. Ministri však popri tom chystajú aj programové vyhlásenie. Najneskôr do 20. apríla totiž vláda musí požiadať parlament o vyslovenie dôvery.

Ministri už návrhy za svoje rezorty vypracovali. Premiér by to teraz mal dať dokopy a predložiť na rokovanie vlády. Pred časom si to však celé predstavoval inak. "Som do toho išiel, že budem sa zaujímať o každé jedno slovo, ktoré tam bude. Dnes viem, že budem rád, keď celé programové vyhlásenie dajú dokopy ministri a ja na konci ho iba predstavím v parlamente. Bohužiaľ, pre mňa je život korona," poznamenal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). 

Jedným z pilierov celého vládneho programu má byť nespochybniteľnosť členstva Slovenska v Európskej únii a v NATO. "Odmietam akékoľvek takzvané alternatívy a úvahy o Slovensku ako o nejakom moste alebo krajine, ktorej by bolo lepšie nepatriť ani tam, ani tam," potvrdil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS). 
"Ja si uvedomujem záväzky a dôveryhodnosť SR, ktorá je dôležitá," reagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). 

Strany sa do vládneho programu snažia dostať aj sľuby zo svojej volebnej kampane. Vrátane ministra dopravy a výstavby zo Sme rodina. "Výstavba nájomných bytov a pokračovanie vo výstavbe strategickej infraštruktúry štátu, tam tie priority sú absolútne jasné," vysvetlil Andrej Doležal (SME RODINA). 

Ministri pôdohospodárstva Mičovský a životného prostredia Budaj uzavreli dohodu o lesoch. Obaja politici OĽaNO tvrdia, že v pohľade lesníkov, ochranárov a drevárov sa dá nájsť zhoda, a zrejme to bude aj vo vládnom programe. Niektoré časti budú konkrétnejšie, iné skôr všeobecné.

"Informatizácia a eurofondy - tam máme jediný cieľ, spraviť to tak, aby sa peniaze využívali zmysluplne," odpovedala vicepremiérka pre regionálny rozvoj a investície Veronika Remišová (ZA ĽUDÍ). 

"Tých číselne vyjadrených predsavzatí, tam budú iba také, na ktorých vieme, že na sto percent už máme peniaze," skonštatoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (SME RODINA). 

Keďže koalícia má v parlamente výraznú, až ústavnú väčšinu, je veľmi pravdepodobné, že vládny program prejde. Otázne je iba to, aká dlhá bude diskusia pred hlasovaním.

Prieskum pre TV JOJ: Ak by sa teraz konali voľby, obhájil by si Matovič prvenstvo? Dozviete sa vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy