Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanci rokujú o ďalšom balíku opatrení. Parlament by mal prijať odklad splátok
Zdielať na

Poslanci rokujú o ďalšom balíku opatrení. Parlament by mal prijať odklad splátok

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Parlament v utorok rokuje o ďalšom balíku vládnych opatrení, ktoré súvisia aj s epidémiu ochorenia Covid-19. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) otvoril piatu schôdzu parlamentu, na ktorej sa prezentovalo 102 poslancov, a teda plénum je uznášaniaschopné.

Opatrenie odkladu úverových splátok prešlo do druhého čítania

O odklad splátok úverov budú môcť maximálne na deväť mesiacov požiadať bežní ľudia, ale aj SZČO, či malé a stredné firmy. Zároveň sa zvýši limit na bezkontaktné platby bez použitia PIN kódu z pôvodných 20 eur na 50 eur. O odloženie splátok musí klient sám požiadať, nepôjde o plošný odklad splátok. Môže tak však urobiť kedykoľvek počas trvania epidémie, nemusí to byť hneď po prijatí zákona.

Podmienkou je, že žiadateľ nesmie byť v omeškaní so splácaním úveru viac ako 30 kalendárnych dní ku dňu doručenia žiadosti. Rovnako tak dlžník nesmie byť v omeškaní so sumou najmenej 100 eur pri inom úvere u toho istého veriteľa. O odloženie splátok môžu požiadať klienti bánk, ktorými sú fyzické osoby, živnostníci a malé a stredné podniky, ktoré majú do 250 zamestnancov. Žiadosť môže podať ktorýkoľvek z dlžníkov úveru. Cieľom je, aby žiadosť mohla podať nielen osoba, ktorej bol úver poskytnutý, ale aj spolužiadateľ

Návrh na zavedenie zálohovania plastových fliaš a plechoviek od roku 2023 je v druhom čítaní

Členovia zákonodarného orgánu sa majú zaoberať aj vládnym návrhom od ministerstva životného prostredia, ktorého cieľom je dosiahnuť, aby bolo zálohovanie plastových fliaš a plechoviek zavedené v roku 2023. Vláda v súvislosti so šíriacou sa nákazou koronavírusu schválila aj ďalšie zmeny zákona o opatreniach, ktoré sú v pôsobnosti ministerstva životného prostredia. Návrh zákona by mali prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh na zavedenie zálohovania plastových fliaš a plechoviek od roku 2023 je v druhom čítaní. Za vládny návrh od Ministerstva životného prostredia SR hlasovalo 87 členov zákonodarného orgánu, 36 bolo proti a piati sa zdržali. 

Zastupiteľstvá by mohli rokovať online 

Poslanci majú na schôdzi aj odhlasovať, či budú môcť obecné zastupiteľstvá rokovať počas pandémie prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami komunikačnej technológie.

V úvode schôdze zložil poslanecký sľub poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Andrej Stančík, ktorý sa doteraz nemohol zúčastniť na predchádzajúcich schôdzach.

Kollár taktiež informoval, že poslanecký klub hnutia OĽaNO vzal späť kandidatúru svojho poslanca Juraja Gyimesiho za predsedu výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. Opakovaná voľba predsedu výboru sa teda dnes neskutoční.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy