Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Osadník sa namiesto karantény otočil späť do Anglicka. Nakazených môže byť oveľa viac
Zdielať na

Osadník sa namiesto karantény otočil späť do Anglicka. Nakazených môže byť oveľa viac

Pozitívne testovaný muž nemal dodržiavať karanténu:

ŽEHRA / Pozitívne testovaný osadník zo Žehry doviezol z Anglicka domov aj svoju rodinu. V karanténe sa ocitlo až štyridsaťštyri ľudí. V dvoch prípadoch majú podozrenie na nákazu.

Starosta rodinu poslal do karantény, celkovo sa v izolácii ocitlo 44 ľudí. Najmenej u dvoch z nich majú podozrenie na nákazu koronavírusom. Jeden zostáva nateraz v domácej liečbe. To sa už ale nedá povedať o druhom mužovi, ktorého hospitalizovali v košickej nemocnici. Keďže, ako televízii JOJ potvrdil aj prednosta obecného úradu v Žehre, nedodržiaval povinnú karanténu, po návrate z Anglického Sheffieldu dostal do problémov príbuzných aj osadu v Žehre. Blízke okolie museli otestovať vojenskí zdravotníci.

Muž, ktorý mal pozitívny výsledok z víkendového testovania, má trvalý pobyt v osade. Údajne sem chodil iba na návštevy. "Na konci marca sa vrátil s prvou várkou z Anglicka, medzitým stihol do soboty otočiť ešte raz Anglicko a priviezol druhú rodinu z Anglicka," uviedol prednosta Obecného úradu Žehra Miloš Pacovský.

V karanténe nezostal, ale opäť vycestoval 

Muž, u ktorého bol potvrdený koronavírus, pravdepodobne taxikárčil. Jednu rodinu priviezol aj na Strelníky. Teraz je tu v izolácií 44 ľudí. Koncom marca Igor priviezol z Anglicka svoju rodinu. Keď sa to dozvedeli ostatní, neváhali využiť mužove služby. Nezostal tak v karanténe, ale opäť cestoval začiatkom apríla. "Za odplatu urobil taxikára, otočil to naspäť, no a doviezol. Ja mám informáciu, že na dvoch autách prišli," povedal starosta obce Letanovce Slavomír Zahornadský. 

Po príchode nechýbalo podľa starostu vrúcne zvítanie sa aj so susedmi, preto bol obecný krízový štáb nekompromisný. "Bol tam ten kontakt a už mám informáciu, že z vedľajšieho bytu bol včera záchrankou jeden človek vo vysokých teplotách prevezený. Tento bytový dom je od včerajšieho podvečera uzatvorený, ohraničený. Cez deň sú tam naše hliadky," priblížil starosta Zahornadský. 

38-stupňová teplota trápi podľa starostu aj ďalšieho obyvateľa z bytového domu. Ten cestoval s Igorom. Otestovaný zatiaľ nebol. V Žehre, odkiaľ Igor pochádza, sa šíri informácia o nedeľnej bohoslužbe. Tej sa mal zúčastniť a spolu s ostatnými piť z jedného kalicha. "Pokiaľ viem, bola to nejaká bohoslužba. Všetci vieme, že tie bohoslužby sú zakázané," reagoval prednosta ObÚ Žehra Miloš Pacovský. 

"Žiadna bohoslužba tam nebola ani žiadny kalich. Ja som sa modlil vnútri sám s jedným bratom," tvrdí pastor obce Žehra Stanislav Mižigár. "O tom, že sa v obci Žehra konala bohoslužba v čase, kedy bolo vysluhovanie náboženských obradov nariadením vlády zakázané, polícia vedomosť má. Našťastie, polícii sa podarilo stotožniť všetky osoby, ktoré sa tejto náboženskej udalosti zúčastnili," podotkla hovorkyňa košických policajtov Lenka Ivanová. 

Pracovníci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Spišskej Novej Vsi už udelili 17 platobných rozkazov za porušenie karantény. Aj k tomuto prípadu sa chystajú pristupovať zodpovedne. Výšku pokuty ale ešte Igorovi nevymerali. "Je to v štádiu riešenia. Týmto prípadom sa osobitne budeme zaoberať," potvrdila právnička RÚVZ SNV Michaela Mošková. 

Izolovali ho s rodinou v Richnave

V nedeľu muža otestovali v rámci masových testov v osadách vojenskí zdravotníci. Pozitívny výsledok ľudí znepokojil. Vedenie obce Žehra zabezpečilo aspoň prvotné kroky. Izolovali ho s rodinou v Richnave. "Je majiteľom rodinného domu, takže celú jeho rodinu sme sústredili do toho rodinného domu," upresnil Pacovský. Muž sa dal otestovať dobrovoľne, no s koľkými ľuďmi prišiel medzičasom do blízkeho kontaktu, nevedno.

Nezodpovedný obyvateľ bol od nedele strážený policajnou hliadkou vo vlastnom dome. V pondelok k nemu prišlo vojsko odobrať vzorky. "Testujeme stále tie najzraniteľnejšie osoby. Krok v spolupráci medzi ozbrojenými silami, samosprávami a Zdravými regiónmi sa javil ako ten správny krok," informoval špecialista civilno-vojenskej spolupráce Peter Krivoš. 

Z domu v Richnave, kde nakazený muž býva, vzali vojenský zdravotníci 12 vzoriek na otestovanie, ide o jeho príbuzných. Potom smerovali do osady v Žehre. "Polícia v tomto prípade bude situáciu a dodržiavanie karantény monitorovať a v prípade jej nedodržania o tom upovedomí orgán, ktorý je príslušný v danej veci ďalej konať," povedala hovorkyňa košickej polície Lenka Ivanová.

Osadu izolovať neplánujú. Miestni obyvatelia sa tak naďalej môžu pohybovať na verejnosti. "Zatiaľ neuvažujeme nad osadou ako celku. Uvidíme, koľkých osôb sa to nakoniec bude týkať. Zatiaľ máme plán, žeby sme dali do karantény tie úzke kontakty," dodal hlavný hygienik Ján Mikas. 

Za pomoci armády testovali aj v Snine 

Vojenskí zdravotníci od rána v Snine otestovali desiatky obyvateľov. "Podľa mňa je to super nápad, aspoň vieme, na čom sme," odpovedal jeden z navrátilcov Lukáš. Testovanie na ochorenie COVID-19 prebiehalo v dvoch vybraných lokalitách v meste. Provizórnym odberným miestom v Snine sa stal areál futbalového ihriska. Na všetko dohliadala polícia aj armáda."Našou úlohou tu v Snine nie je ukázať silu, ale ľuďom pomôcť," reagoval Zdeněk Štiliar z Jednotky civilnej vojenskej spolupráce OS SR. 

Lukáš s rodinou sa pred piatimi dňami vrátil z Anglicka. Otestovať sa prišiel s manželkou aj s dvoma deťmi. "Chcú vedieť, v akom sú stave, aby neohrozili svojich rodinných príslušníkov, deti alebo susedov. Sme im vďační za to, že pristupujú k tomu veľmi zodpovedne," odkázal Zdeněk Štiliar. 

Vybranú skupinu obyvateľov už pondelok večer navštívili terénni pracovníci. "Všetko im bolo v pokoji vysvetlené. Ani nemali nejaké konkrétne otázky, iba to, ako to bude prebiehať, postup a čo si majú priniesť," priblížila sociálna pracovníčka Lucia Hancová. "Začína to odkašľaním, vyfúkaním si nosa. Nasleduje dezinfekcia a nasadí si rúško osoba," opísal priebeh testu Zdeněk Štiliar. 

Každý testovaný pokračuje k vojenským zdravotníkom, ktorí mu odoberú vzorky z nosa a z hrdla.
ďalšie kroky budú závisieť od výsledkov testov.

Testovaním osád pokračovali aj v utorok 

Súčasťou horehronskej obce Šumiac je aj rómska osada, v ktorej žije približne 600 obyvateľov. Aj tu v utorok prebehlo testovanie. Prišiel sem jeden zo štyroch vojenských tímov, ktoré vykonávajú testovanie na COVID-19. Vojaci ocenili prístup v rómskych komunitách. "Toto testovanie prebieha úplne bezproblémovo. Obyvatelia rómskej osady, ktorí sú určení na testovanie, sú disciplinovaní, bezproblémoví a dodržiavajú všetky pokyny terénnych pracovníkov," potvrdil Peter Poláček z Centra pre civilno-vojenskú spoluprácu. 

"Zo začiatku boli takí, že sa báli, pohoršení, mysleli si, že všetkým, ale ja som potom chodila po osade a vysvetľovala som, že je to v prospech nielen ich, ale aj nás všetkých občanov, aby sme to prežili všetci v čo najlepšom zdraví," poznamenala starostka Šumiaca Jarmila Gordanová. 

Na testovanie sa vyberajú hlavne tí, ktorí sa do osád vrátili zo zahraničia. "Výber je na organizácii Zdravé regióny, ktorá vyberá a má vytipovaných obyvateľov. My momentálne odoberáme v tejto obci 20 vzoriek," upresnil Peter Poláček. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy