Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ONLINE mimoriadna schôdza NR SR: Poslanci schválili vládny návrh o 13. dôchodkoch
Zdielať na

ONLINE mimoriadna schôdza NR SR: Poslanci schválili vládny návrh o 13. dôchodkoch

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Hoci mimoriadnu parlamentnú schôdzu prvé tri dni blokovali opoziční poslanci PS/SPOLU , ktorí stáli za rečníckym pultom, poslanci v nej nakoniec riadne pokračovali. Piaty rokovací deň hlasovali o návrhu zákona o 13. dôchodkoch či Istanbulskom dohovore. Skrátené legislatívne konanie k zrušeniu diaľničných známok sa ani po niekoľkých pokusoch ale nepodarilo odhlasovať, poslanci totiž neboli uznášaniaschopní. V stredu, 26. februára by tak mali o diaľničných známkach znova hlasovať, no a rokovať by mali začať aj o zvýšení rodinných prídavkov o sto percent.

Poslanci NR SR za strany Progresívne Slovensko (PS), Spolu – občianska demokracia,  Za ľudí, OĽaNO, SaS, SME Rodina nepodporili otvorenie mimoriadnej 58. schôdze parlamentu, ktorá sa začala o 13:00 hodine. Predseda tretej vládnej strany Most-Híd Béla Bugár taktiež v reakcii na požiadavku predsedu NR SR Danka, aby na schôdzi rokovali aj o Istanbulskom dohovore a zrušení diaľničných známok, uviedol, že strana nepodporí program takejto schôdze. "Jednak sme v kampani a desať dní pred voľbami si nemyslíme, že by sme mali takto ukázať, že kampaňujeme v Národnej rade SR, a nie vonku medzi občanmi," vyjadril sa Bugár. Napriek tomu, že Most-Híd bol proti tejto schôdzi ich člen Eduard Adamčík hlasoval "za" otvorenie.  

Naopak, istú podporu mali od strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Zámer Smeru-SD zvolať mimoriadnu schôdzu kritizovali viacerí opoziční politici. 

V úvode Andrej Danko prerušil schôdzu, pretože podľa opoziční poslanci z PS/Spolu stoja pri rečníckom pulte v parlamente s tortou, ktorá má ilustrovať svadbu medzi Smerom a ĽSNS. Danko im tak dal do 13:25 čas, aby odišli. Nakoniec ich vyzval, aby odišli a na 13.45 vyhlásil poslanecké grémium. Danko nakoniec rozhodol, že mimoriadnu schôdzu prerušuje do stredy 9.00 hodiny ráno. 

​Poslanci by mali rokovať o Istanbulskom dohovore, trinástom dôchodku pre všetkých penzistov, zvýšení rodinných prídavkov o sto percent, či zrušení diaľničných známok pre autá do 3,5 tony. Prezidentka ale každý jeden schválený zákon môže vetovať, no až po parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať v sobotu 29. februára. 

Istanbulský dohovor

Ak všetko v stredu ráno pôjde podľa plánu, poslanci budú rokovať aj o situácií okolo Istanbulského dohovoru. Pôvodne mali hlasovať o vyjadrení nesúhlasu s dohovorom. Viacerí právnici však upozornili, že v tejto podobe o tom poslanci rozhodovať nemôžu, išlo teda o technickú zmenu. Vláda do uznesenia taktiež doplnila, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má prednosť pred zákonmi.

"Národná rada SR vyslovuje súhlas s Dohovorom Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu a rozhodla, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má pred zákonmi," znie nové uznesenie vlády.

K zmene sa vyjadril aj samotný Úrad vlády SR. "Vláda názor na Istanbulský dohovor nemení a naďalej s ním nesúhlasí. Po dohode s NR SR a v zmysle návrhu prezidentky SR išlo len o formálne upravenie uznesenia, aby nevznikli pochybnosti pri hlasovaní. Vláda teda zmenila len návrh uznesenia NR SR. Stalo sa tak preto, aby bolo umožnené v NR SR hlasovať pozitívne v záujme odstránenia právnych pochybností, čo nič ale nemení na názore, že vláda mohla predložiť do NR SR návrhy na vyslovenie nesúhlasu," uviedli v stanovisku. 

O mimoriadnu schôdzu bol v parlamente mimoriadny záujem aj medzi ľuďmi. Plno bolo nielen na balkóne pre verejnosť, ale aj vo vstupnej hale, kde čakali tí, ktorí sa tam pre nedostatok miesta nedostali. To ale niektorým nezabránilo v tom, aby z plného hrdla vykričali, čo si o mimoriadnej schôdzi necelé dva týždne pred voľbami myslia. Dokonca sa tam ocitol aj somár. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy