Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VOĽBY 2020 s NA HRANE: Danko otvorene o Zsuzsovej a Kočnerovi, Kotleba potvrdil vyhrážky poslancom PS-SPOLU
Zdielať na

VOĽBY 2020 s NA HRANE: Danko otvorene o Zsuzsovej a Kočnerovi, Kotleba potvrdil vyhrážky poslancom PS-SPOLU

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kto bude našu krajinu viesť nasledujúce štyri roky, tak to sa rozhodne už budúci týždeň v parlamentných voľbách. V spoločnosti to vrie a mnohí chcú konečne zmenu. O tom, ale aj o plánoch, zámeroch a politických víziách vo štvrtkovej relácii TV JOJ Na hrane debatovali Peter Pellegrini zo strany Smer-SD, Marian Kotleba z ĽSNS, Igor Matovič za OĽaNO/NOVA/KÚ/Zmena Zdola, Andrej Kiska zo strany Za ľudí, Miroslav Beblavý z PS/Spolu a Andrej Danko zo SNS.

Aktuálne šiesti najsilnejší slovenskí politici sa pred kamerami vyjadrovali k témam: volebný program a priority strany, riešenia prioritne v oblastiach zdravotníctvo, školstvo, sociálna sféra, spravodlivosť, postoj v hodnotových otázkach, či posolstvo voličom. Politici sa nevyhli ani citlivým politickým otázkam, ktoré sa spájajú s konkrétnymi stranami.

"Priniesol som zmenu. Celkovo v štýle riadenia a v štýle komunikácie. Tá zmena čaká krajinu ako takú, a teda starnutie populácie, klimatické zmeny, digitálna revolúcia, veľké zmeny na trhu práce. O mne a mojej práci nech si spravia úsudok moji voliči a občania. Pracujem poctivo a zodpovedne, mám kopec skúseností, pretože na rozdiel od iných som si prišiel tým politickým životom," zhodnotil na začiatku relácie smerácky slogan "zodpovednej zmeny" premiér Peter Pellegrini.

Naopak na rozdiel od Pellegriniho, a teda bez väčších riadiacich skúseností vo vysokej politike, to môže dosiahnuť až na pozíciu budúceho premiéra Slovenska práve líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa na základe posledných prieskumov môže tešiť z narástajúcich preferencií. Dokázal by po kope udržať koalíciu? "Myslím si, že áno. Ale bez SMERu, SNS a ĽSNS. Keď už budeme mať my tú zodpovednosť, keď budeme menej "hrýzť" a robiť nejaké prešľapy. Pretože keď tú zodpovednosť máte, tak sa musíte inak správať, už nemôžete byť ten, ktorý vykrikuje trocha zboku, ale nesiete zodpovednosť za krajinu, za spojenectvo strán a voličom, ktorí vám do rúk vkladajú nádej a dôveru. Čím väčší počet hlasov, tým väčšia zodpovednosť a šanca, že to dáme. Každý z nás, ktorí tu stojíme by chcel byť premiérom a pohnúť Slovensko konečne dopredu," skonštatoval po otázke, či by si vedel predstaviť stať sa predsedom vlády Matovič.

Odchod z Európskej únie, obmedzenie sociálnych dávok, ozbrojené milície v uliciach, uzavretie štátnych hraníc - toto sú hlavné volebné ciele Mariana Kotlebu - lídra strany ĽSNS.  "Naša kandidátka je postavená veľmi dobre. Ponúkame Slovensku ľudí, ktorí chcú bojovať za Slovensko národné a kresťanské, nechcú robiť anarchiu v parlamente a ktorí majú jasnú víziu pre naše deti. Nemáme sa za čo hanbiť. V minulosti sa stali zlé veci, ktoré sme oľutovali. Slovensku ponúkame úplne čitateľnú kandidátku a program, ktorý by bol alternatívou voči všetkému, čo tu máme dnes v ponuke," skonštatoval Kotleba. 

Andrej Kiska má za sebou 5 rokov vo funkcii hlavy štátu a aktuálne vstupuje do volieb ako líder politickej strany Za ľudí. Ani on sa však nevyhol kauzám, ktoré zarezonovali predovšetkým v uplynulom období. Ide o jeho rozhovor s popradským podnikateľom Michalom Šuligom a takzvanú "pozemkovú kauzu".  V tejto súvislosti Kiska v relácii pred všetkými prisľúbil, že hneď v piatok ráno pôjde z vlastnej iniciatívy na NAKA, aby ho k uvedenej pozemkovej kauze a k zverejňovaným videám vypočula. "Ja vyzývam políciu už týždeň, aby konala. Zajtra pôjdem na NAKU, aby ma vypočula vo všetkom, čo môžem za tú kauzu povedať. Ja som poškodený, konal som v dobrej viere. Chcem, aby sa táto špinavá kampaň SMERu odhalila. Ficova pomsta za to, že nie je predseda Ústavného súdu je obrovská a pokračuje ďalej," skonštatoval exprezident.


Predseda SNS Andrej Danko začínal po boku Jána Slotu a zdalo sa, že jeho politická "hviezda" svieti čo raz jasnejšie. Časom sa ale objavili kauzy na ministerstve školstva či obrany, či  komunikácia s dnes už obžalovanou Alenou Zsuzsovou. "Keď hovoríte o Zsuzsovej, včera tu bol Kollár, mohli ste sa aj jeho opýtať, koľkokrát tam spal? Ja som Zsuzsovú nevidel a nikdy nestretol. Kočnerovci a Zsuzsová obchádzali SNS na hony," rázne tvrdil Danko.

Šesticu politikov uzatváral Miroslav Beblavý, ktorý prešiel z pozície štátneho tajomníka, k SDKÚ, do SIETE, no a teraz je predsedom strany Spolu - občianska demokracia. Je nejaké politické rozhodnutie, ktoré za svoju kariéru oľutoval najviac? "Ľutujem asi to rozhodnutie, kedy som uveril Procházkovi, že bude skutočnou zmenou pre Slovensko a najviac neľutujem toho, keď som sa mu vzoprel, keď zradil voličov a išiel do vlády so SMERom," zhodnotil Beblavý.

Blokáda parlamentu

V parlamente sa toho v uplynulých dňoch udialo naozaj dosť. Bola zvolaná mimoriadna schôdza, počas ktorej sa mali riešiť trináste dôchodky, dvojnásobný prídavok na dieťa, diaľničné známky, či Istanbulský dohovor. Skupina poslancov však zablokovala rečnícky pult a niekoľko dní sa nerokovolo. Išlo o nejaký nový druh politickej kampane? "My sme si túto kampaň nevybrali. Smer sa brutálnym populizmom snaží vyhrať voľby. Museli sme zasiahnuť. Ak dochádza k tomu, že sa ide zničiť budúcnosť našich detí a verejných financií, tak my sme museli zasiahnuť. Rozhodli sme sa, že v takejto vážnej veci musíme konať. Slovensko je dnes v takom stave, že si to zaslúžilo našu reakciu. Klamú ľudí 2 týždne pred voľbami, že štát má na niečo, na čo vďaka SMERu nemá. Zanechávajú nám po sebe obrovskú sekeru," vyjadril sa Beblavý.

"Pán Beblavý, čo tvrdí, že je jeho strana bojovníkov? Keď v pyžamkách a ponožkách vlastnými telami bránili, hoci bol už parlament prázdny. To je také "hrdinstvo" v priamom prenose. Vy keď sa dostanete k moci, tak sa ľudia môžu báť a nedajbože, budete minister, tak poberiete ľuďom aj to málo, čo dnes majú v rámci sociálnych opatrení, ktoré sme pre nich za posledné roky spravili," zhodnotil situáciu z uplynulých dní Pellegrini.

"Mám pocit, že žijeme v matrixe. Beblavý v pyžame, torta, ponožky,... Ja som ani len nečakal, že si niekto toto dovolí. Mám obavu nie kvôli sebe, ale kvôli štátu. Hanbil som sa aj pred kolegami ďaleko zo zahraničia. Je to absolútna deštrukcia štátu," vyjadril svoj názor k téme blokácie parlamentu Danko.

Marian Kotleba potvrdil vyhrážky poslancom PS-Spolu

"13. dôchodok tu už mohol byť dávno. My sme toho názoru, že čím viac pôjde ľuďom, tým menej sa rozkradne. Prečo by sme mali platiť peniaze do zahraničia, keď môžeme dávať našim vlastným občanom? My nerozdeľujeme ľudí, my chceme zamestnať všetkých. Treba nastaviť sociálny systém tak, aby zvýhodňoval tých, ktorý pracujú. A nie ako je to dnes, že keď človek celý život pracuje za minimálnu mzdu, tak má menšiu výplatu ako ten, ktorý nikdy nerobil. Spraví si niekde v osade 12 detí a ide si na poštu po dávky väčšie, ako je tá minimálna mzda. Toto proste chceme a ideme zmeniť," skonštatoval rázne na margo sociálnych opatrení Kotleba. 

Ten v diskusii zároveň potvrdil vyhrážky poslancom PS/Spolu. Na poslaneckom grémiu povedal, že mu postačia 3 minúty a s poslancami, ktorí blokovali schôdzu, si hravo poradí. Priznal to hneď potom, ako na jeho slová v relácii Na hrane upozornil Beblavý.

"Ľudia ako Beblavý nám nadávajú do fašistov, vykrikujú po nás na námestiach, sú schopní zablokovať národnú radu. My tu máme na to paragraf, títo ľudia sa dopustili zločinu sabotáže proti Slovenskej republike. Pán Beblavý, vy bohatý, starý politik, ktorý sa prezentuje ako mladá sila. Vy vyťahujete vo svojich propagačných videách bejzbalky, vy hádžete na našich mítingoch kamene a vy nám idete hovoriť niečo o tom, kto je tu agresor? Vy páchate zločin proti SR. Nie je možné aby partia anarchistov blokovali NR. Jasné, že som povedal, že za 3 minúty spravím s vami poriadok. Veď to nie je možné, aby ste dva dni blokovali parlament a nikto s tým nič neurobí" dodal rázne  Kotleba.

VOĽBY 2020 s reláciou NA HRANE: Búrlivá debata lídrov strán pre zdravotníctvo, na pretrase bol aj Kočner. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy