Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
VOĽBY 2020 s reláciou NA HRANE: Búrlivá debata lídrov strán pre zdravotníctvo, na pretrase bol aj Kočner
Zdielať na

VOĽBY 2020 s reláciou NA HRANE: Búrlivá debata lídrov strán pre zdravotníctvo, na pretrase bol aj Kočner

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V predvolebnom špeciáli politickej relácie TV JOJ Na Hrane sa tentokrát stretli lídri politických strán Kresťanskodemokratické hnutie, Sme rodina, Sloboda a Solidarita, Most-Híd, Dobrá voľba, Vlasť a Maďarská komunitná spolupatričnosť. Kto je číslo jeden na ich kandidátke v parlamentných voľbách 2020, a čo majú pripravené pre svojich voličov? Aj o tomto bol ďalší diel Na Hrane.

Pozvanie do politickej relácie Na Hrane v treťom špeciálnom vydaní prijali:
Alojz Hlina - volebný líder (predseda) KDH
Boris Kollár - volebný líder (predseda) SME-RODINA
Richard Sulík - volebný líder (predseda) SaS
Árpád Érsek - volebný líder MOST-HÍD
Gyula Bárdos - volebný líder Maďarskej komunitnej spolupatričnosti
Tomáš Drucker - volebný líder (predseda) Dobrej voľby
Štefan Harabin - volebný líder Vlasti

V úvode relácie sme sa lídrov strán opýtali na ich kroky a pôsobenie v minulosti.

Lídri strán v minulosti ministrami 

Podľa Štefana Harabina je Slovensko rozkradnuté a ľudia zomieraju na vyliečitelné choroby. Na otázku moderátora relácie Na Hrane TV JOJ Michala Magušina, či neľutuje, že bol v minulosti ministrom sprvaodlivosti, odpovedal že neľutuje. "Nenavádzajte to tu nejak," argumentoval moderátorovi Magušinovi. Na čo on reagoval, že mu položil len jednoduchú otázku nič viac. 

Líder strany Dobrá Voľba Tomáš Drucker bol v minulosti ministrom zdravotníctva a vnútra, ktorého nominoval Smer-SD. Ako líder novej politickej strany tvrdí, že "čo bolo bolo" a neplánuje sa zameriavať s členmi strany len na zdravotníctvo, ale na všetko, čo treba na Slovensku "zaplátať". "Vo všetkých oblastiach, kde to je za potrebu," povedal Drucker. Medzi hlavné problémy zaradil aj potrebu podpory dôchodcov. 

Aké sú ich vízie? 

Podľa lídra strany Most-Híd a ministra dopravy Árpáda Érseka sa strana nemá za čo za posledné roky hanbiť. Podľa jeho slov dokázali v tejto vláde, zmeniť mnoho vecí. 

Érsek sa na začiatku vyjadril k téme doprava - infraštruktúra. "Kde nie je cesta, nie je život". Musíme zabezpečiť infraštruktúru tak, aby nie ľudia chodili za robotu ale robota za nimi," vyhlásil s tým, že momentálne je vo výstavbe viac ako 100 kilometrov diaľníc. "Rozostaval som diaľnice od severu po juh," podotkol. Podľa lídra Mostu-híd a ešte stále ministra dopravy sú pre nich najdôležitejšie témy školstvo, zdravotníctvo a doprava. "Nedá sa povedať, ktoré je pre nás top jeden lebo všetky sú dôležité," dodal. 

Boris Kollár ako líder strany SME Rodina sa vyjadril, že ich strana má veľa priorít, ktorými chce pomôcť rodine. "Okamžite zvyšovať životnú úroveň rodine, aby mali tie ženy deti. Preto je aj tá myšlienka štátnych bytov. Ľudia to budú okamžite cítiť. Trinásty dôchodok, ja som to navrhol už dvakrát v NR SR," vymenoval Kollár opatrenia, ktoré by chcel okamžite zaviesť. 

Gyula Bárdos, volebný líder Maďarskej komunitnej spolupatričnosti uviedol, že chce pomoc pre jednotlivé regióny Slovenska. Podľa jeho slov na Slovensku treba vrátiť právny štát lebo v súčastnosti Slovensko absolútne nie je právny štát. "Tá mafia a politici sú tak úzko spojení, je to tak späté. Keď nevymeníme súčasnú vládu, nebudú zmeny," podotkol s tým, že "So súčasníkmy Smeru-SD a SNS sa nedá."  Pomoc podľa jeho slov ale neplánuje orientovať len na južné Slovensko, akoby si niekto mohol myslieť, ale celkovo. 

"Prečo nemá odvahu na radikálnejšie reformy? Takto znela otázka moderátora politickej relácie Na Hrane na adresu Richarda Sulíka, lídra SaS. Sulík na túto otázku odpovedal, že reformu urobil aj v oblasti daňovníkov, a to v minulosti, ktorú chce teraz ešte vylepšiť. Z radikálnejších reforiem ale veľmi obavy nemá. "Chceme zlepšovať podnikateľské prostredie, lebo keď sa bude dariť zamestnávatelom, bude sa aj im zamestnancom," povedal. Politický program SaS pre podnikateľov sa nazýva "Podnikateľské kilečko na prvých 100 dní." Sú to podľa neho opatrenia, ktoré sa dajú okamžite realizovať z peňazí, ktoré Slovensko má. 

Zdravotníctvo rozprúdilo krv 

Vášnivá debata počas relácie nastala v momente, keď prišiel rad na tému- zdravotníctvo. Na pretrase bola aj momentálne aktuálna téma v rámci zdravotníctva, a to odvrátiteľné úmrtia. 

Tomáš Drucker, ako bývalý minister zdravotníctva, označil odvrátiteľné umieranie ako veľký blud. Podľa štatistík z roku 2015 bolo tých počtov odvártiteľných úmrtí viac ako po iné roky. Drucker na to poznamenal, že dve tretiny odvrátiteľných úmrtí sa týkajú infarktov a mozgových príhod, a ďalšie sú onkologické prípady. Sám ale uznal, že v období roku 2015 boli tie čísla podľa štatistiky vyššie, no teraz sa čísla výrazne znížili. "Sme na tom lepšie ako mnoho krajín v Európe," povedal. 

Na otázku, či ho niečo mrzí, čo ako minister nestihol, odpovedal: "Mrzí ma, že sa nepodarila regulácia zisku zdravotných poistovní, pretože nemôže si brať niekto odmenu za to, že nič neurobil." 

Na priority v oblasti zdravotníctva sme sa opýtali aj lídra SaS. Ako sa Richard Sulík vyjadril, ich prioritou bude udržať si špičkových lekárov a sestry. Ako to ale plánuje urobiť, keďže môžu svojvoľne odísť? "To čo treba spraviť, treba urobiť tzv. nárok. Treba konkrétne povedať, na čo bude mať pacient nárok a nie platiť len tak odvody," vyjadril sa. Ďalšou vecou, ktorú treba zmeniť je podľa neho čerpanie peňazí v rámci poisťovní. 

Padni ako padni

Harabin má v programe strany aj podporu stratifikácie nemocníc. Akou formou by to urobil, ktoré nemocnie by zrušil? "Je to ústavný princíp bezplatného školstva a zdravotníctva. zabránime tomu, aby sa obchodovalo so smrťou. Jednoducho zdravotníctvo musí byť dostupné pre každého," odpovedal na otázku TV JOJ. Harabin zároveň poznamenal, že sám Kažimír v roku 2016 povedal "Peňazí je dosť, len sa nesmie kradnúť." 

"Rozdelíme peniaze tak, aby každý dostal peniaze na zdravotnú starostlivosť," podotkol. Harabin tiež avizoval, že majú v pláne urobiť audit každého štátneho úradníka, ktorý kradol. Ako vyhlásil, bude platiť tzv. "Padni ako padni." 

Aj SME Rodina má svoj program orientovaný na zmeny v zdravotníctve. Odkiaľ by zobral na to financie on? 

"Zo štatistík WHO čítame, že len jedna tretina ľudí je zdravá. Prvé, čo by sme urobili je, že by sme zrušili doplatky za lieky pre matky s deťmi do 6 rokov, ZŤP a dôchodcov. V druhom kole pre všetky matky a v treťom kole pre všetkých. Postupne by sme tú cenu liekov stropovali," vysvetlil. 

Zmenu jeho strana chystá aj v rámci poisťovní. "Máme záujem zlúčiť podľa rakúskeho modelu sociálno-zdravotnú poisťovňu. Potom ďalšie poisťovne, ktoré tu máme, by si ľudia zaplatili, keby chceli nejaký napríklad nadštandardný vankúš," uviedol. Na opätovnú otázku, že z čoho by to financovali odpovedal: "Máme ekonomický program," ktorý ďalej v relácií podrobnejšie ozrejmil. 

Zdravie ako tovar 

Podľa lídra KDH Alojza Hlinu je problém na Slovensku jasný. "Zdravie, školstvo a spravodlisvosť sa nemožu stať tovarom. Bohužial, na Slovensku sa to tovarom stalo. KDH má pre zdravotníctvo pripravený špeciálny modul," poznamenal. Ako ďalej avizoval, budú odmenovať, tých čo sú zodpovední. "Treba posilniť kompetencie zdravotných sestier a lekárov. Upraviť ich mzdy, aby tu tie sestry zostali. Áno, treba upraviť cenu doplatkov za lieky. No či to bude zadarmo, ja som žil v Číne a tam sa hovorí: "Zadarmo je najdrahšie."" 

S otázkou financovania zmien, ktoré navrhuje KDH, si ťažkú hlavu, zrejme, nerobé. Podľa neho by peniaze na to získal ľahko. "Ja by som vedel, kam a ako peniaze presunúť. Ako sa hovorí, treba vedieť doobre hospodáriť." 

Prudká debata a Kočner na pretrase

Pri téme zdravotníctvo sa prudká debata strhla medzi Sulíkom a Harabinom, kedy na slová Sulíka, ktoré vyvracali tvrdenia Harabina, začal práve Harabin obviňovať lídra SaS, že raňajkoval s Kočnerom. Harabin mu ostro povedal, že zničili justíciu a teraz sa tu hrá, že sa nič nestalo.

V treťom špeciálnom vysielaní relácie Na Hrane sa venovali pár minút aj téme školstva, dostupnosti škôlok, či spravodlivosti v štáte. Viac sa dozviete v zázname relácie vyššie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy