Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Predseda ústavného súdu Fiačan ešte nerozhodol o disciplinárnom konaní pre Mamojku. Príslušné orgány žiada o spoluprácu
Zdielať na

Predseda ústavného súdu Fiačan ešte nerozhodol o disciplinárnom konaní pre Mamojku. Príslušné orgány žiada o spoluprácu

Kočner posielal z väzenia motáky. Jeden odkaz sa týkal aj Mamojku. Pozrite si reportáž

BRATISLAVA / Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan podal stanovisko k medializovaným informáciám okolo sudcu ústavného súdu Mojmíra Mamojku. O disciplinárom konaní voči nemu stále nerozhodol, predseda súdu zároveň žiada, aby príslušné orgány zaslali všetky dôkazy a informácie, ktoré sa týkajú všetkých zverejnených informácií. Od Mamojku bude následne žiadať vyjadrenie. Mamojku vo svedeckej výpovedi spomenul exsiskár a priateľ Kočnera Peter Tóth. Ten údajne sudcu navštívil v súvislosti s väzobným stíhaním Mariana Kočnera, ktorý mal pre neho odkaz v obálke. Ústavný sudca ale akékoľvek stretnutie s Tóthom poprel.

"Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan ako subjekt oprávnený podať návrh na začatie disciplinárneho konania proti sudcovi ústavného súdu preveruje jednak už skôr zverejnené skutočnosti týkajúce sa možného disciplinárneho previnenia sudcu ústavného súdu Mojmíra Mamojku, ako aj aktuálne medializované informácie týkajúce sa tohto sudcu," uviedla v stanovisku hovorkyňa Ústavného súdu SR Martina Ferencová.

Ústavný sudca tak môže čeliť disciplinárnemu konaniu. Podľa medializovaných informácií, Mamojku vo svojej výpovedi spomenul Peter Tóth. Ten údajne Mamojku navštívil v súvislosti s väzobným stíhaním Mariana Kočnera, ktorý mal pre ústavného sudcu odkaz v obálke. Ústavný sudca ale akékoľvek stretnutie s, bývalým siskárom a priateľom obžalovaného Kočnera, Tóthom vylúčil. Tóth pritom vypovedal v trestnom konaní pod prísahou. Ak sa teda preukáže, že svedok Tóth klamal, môže byť stíhaný. 

"Podľa vyjadrenia ústavného súdu si Fiačan vedomý zodpovednosti, ktorú v tomto prípade má. Predtým ako podá návrh na disciplinárne konanie, si chce byť istý všetkými novými aj už zmedializovanými informáciami.  Predseda ústavného súdu je zároveň vždy povinný vziať na zreteľ aj akékoľvek možné zásahy do činnosti ústavného súdu a jeho sudcov a v tomto zmysle chrániť jeho nezávislosť a nestrannosť. Preveruje preto všetky zverejnené informácie tak, aby sa mohol zodpovedne rozhodnúť, či podá alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti dotknutému sudcovi. Medializované informácie je potrebné verifikovať a podložiť potrebnými dôkaznými prostriedkami," uviedla ďalej v stanovisku hovorkyňa Martina Ferencová.

Predseda ústavného súdu Fiačan preto požiadal aj príslušné orgány o zaslanie informácií, prípadne dôkazov týkajúcich sa už skôr zverejnených skutočností, a aj v súvislosti s novými zverejnenými informáciami chce požiadať príslušné autority o súčinnosť. Od Mamojku zároveň bude žiadať vyjadrenie k novým informáciám. 

Kočnerove motáky

Meno Mamojku sa spomína aj v Kočnerovom odkaze v súvislosti s motákmi, ktoré mal z väzby Tóthovi vynášať Kočnerov advokát Andrej Šábik. Motáky končia známou výčitkou, keď Kočnera ani Ústavný súd na jeseň 2018 nepustil z väzby. V príslušnom senáte sedel aj bývalý poslanec Smeru Mojmír Mamojka. "Chcel by som vedieť od Kamoša, prečo Mamojka zlyhal!!! Takže by som rád dostal odpoveď. Mal to RF vyriešiť! Chcem vedieť, prečo sa na to vyj…l," zaznieva v odkaze. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy