Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V relácii TV JOJ Na hrane sa predstavili zástupcovia šiestich strán. Títo chcú zrušiť sociálne balíčky, či zvýšiť vek na predaj alkoholu
Zdielať na

V relácii TV JOJ Na hrane sa predstavili zástupcovia šiestich strán. Títo chcú zrušiť sociálne balíčky, či zvýšiť vek na predaj alkoholu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo štvrtok večer sa v štúdiu politicko-diskusnej relácie TV JOJ Na Hrane predstavili zástupcovia šiestich preferenčne najslabších kandidujúcich strán. O hlasy voličov bojovali Róbert Švec za stranu Slovenské hnutie obrody, Ondrej Matej za Hlas pravice, Pavel Weiss za 99% - občiansky hlas, Roman Ruhig za Slovenskú ligu, Rastislav Lehotský za Hlas ľudu a Emil Vestenický za stranu Práca slovenského národa.

​Od posledných parlamentných volieb uplynuli 4 roky, a za ten čas sa toho v našej krajine udialo veľmi veľa. Všetky politické strany priznávajú, že cítia po zmene. Či tá zmena príde a bude zásadná, o tom rozhodnú parlamentné voľby. Vo štvrtkovej relácii Na hrane sa predstavila šestica politikov, ktorým prieskum verejnej mienky prisúdil spodné priečky. Politici vyjadrili svoje názory k témam: volebný program a priority strany, riešenia prioritne v oblastiach zdravotníctvo, školstvo, sociálna sféra, spravodlivosť, postoj v hodnotových otázkach a posolstvo voličom.

Hneď pri prvej uvedenej téme zaujal vyjadrením líder pravicovo-liberálnej strany Hlas pravice -  Ondrej Matej, ktorý odôvodnil svoju kandidátku do volieb tým, že bude robiť všetko preto, aby zrušil 12-ročnú vládu Smeru. "My kandidujeme preto, lebo po 12-tich rokoch falošnej sociálnej vlády Smeru, nastal čas, aby prišli pravicové riešenia. Chudobní sú stále chudobní, stredná vrstva pomaly neexistuje. Je čas, aby sme ponúkli skutočné pravicové riešenia a nie populizmus," uviedol Matej. 

Ako Matej v relácii ďalej uviedol, riadiť sa chce filozofiou "menej štátu". "My veríme v múdrosť Slovákov, ktorí sa vedia postarať sami o seba. Slováci najlepšie vedia, ako naložia so svojimi financiami, a preto my jasne hovoríme - štíhly efektívny štát, namiesto 150 poslancov 100, namiesto 13 ministerstiev 10. 12 rokov sme svedkami toho, že nie je kvalitné zdravotníctvo, školstvo a cesty nemáme dostavané. Samostatnosť pre tých ľudí, ktorí sú aktívni, zarábajú, platia dane, na rozdiel od tých, ktorí sú leniví a stále len nastrčia ruku štátu a všetko dostanú zadarmo," zhodnotil Matej.

Ten sa pred kamerami otvorene vyjadril aj k téme sociálnych balíčkov."Jednoznačne som za zrušenie sociálnych balíčkov. Všetci dobre vieme, že nič nie je zadarmo, zaplatíme to všetci z našich daní. Je to len uplácanie voličov. Zrušíme vlaky zadarmo pre študentov a môžeme ich nahradiť zľavami. Dôchodcovia tiež nebudú mať zadarmo, ale pri nástupe do dôchodku by dostali kartu od Slovenska a cestovali celou verejnou dopravou a mohli cestovať na základe toho, že niečo urobili. Študenti - v žiadnom prípade, aby cestovali cez prázdniny na diskotéky? Nie. Primeraná zľava, ale cestou do školy v rámci celej verejnej dopravy," povedal predseda strany Hlas pravice Ondrej Matej.

"Našou volebnou prioritou je výchova mladých ľudí na školách a s tým súvisiaca mediálne politika, v ktorej sa musí na Slovensku urobiť poriadok. A tiež aj v mediálnej sfére. Nechceme nič nikomu vypínať, či zakazovať, ale zmenou zákonov urobiť poriadok," vytýčil podstatu svojho volebného programu predseda Slovenského hnutia obrody Róbert Švec. 

Zvýšiť vek na predaj alkoholu a cigariet na 21 rokov. Presne to rezonuje vo volebnom programe ľavicovej strany 99 % – občiansky hlas. Ako sa v relácii vyjadril líder strany Pavel Weiss najpodstatnejším článkom je zvýšenie životnej úrovne. "Neradi by sme riešili dôsledky. V zdravotníctve, školstve a starobných dôchodkoch by sme chceli zvýšiť o 350 až 400 eur príjem," vyjadril sa Weiss.

Boj proti korupcii, kriminalite a kriminalizmu sú jedným z hlavných bodov programu strany Slovenská liga. Jej zástupca Roman Ruhig v relácii Na hrane poznamenal, že ak by so svojou stranou uspel vo voľbách, jeho prioritou by tiež bola podpora mladých rodín. "My chceme robiť pre ľudí a nie tak, ako to robia iné národné strany, ktoré v skutočnosti podporujú iné záujmy a nie naše vlastné," skonštatoval Ruhig.

Politická strana Hlas ľudu má vo svojom programe jediný bod: "Hlasujme tak, ako sa rozhodnú naši členovia". "Naše myšlienky sa budú prezentovať ako diela jednotlivcov. Mali by sme si konečne začať uvedomovať, že referendum je najvyššia vôľa demokracie. Všetky otázky budú zodpovedané všetkým portfóliom zainteresovaných ľudí. Najvyššou formou hlasu ľudu je priama demokracia," zhodnotil hlavnú myšlienku strany Hlas ľudu Rastislav Lehotský. 

Dnes sú ohrozené nielen základné atribúty Slovenska, ale aj jej existencia - to nájdu voliči v programe strany Práca slovenského národa. "Našou prioritou je zvrchovaná, nezávislá Slovenská republika s jednotným územím a nedotknuteľnými hranicami. Chceme, aby štát chránil majetok občana. Štát má povinnosti voči občanovi rovnako ako občan k štátu a práve tieto hodnoty sú u nás narušené," zhodnotil hlavnú myšlienku strany jej podpredseda Emil Vestenický.

Voľby sa už nezadržateľne blížia, a tak politici rozoberajú nielen aktuálne témy, ktoré Slovákov najviac zaujímajú, ale aj plány do blízkej budúcnosti. Uplynulý štvrtok sa v politicko-diskusnej relácii Na hrane predstavili líder opozičnej strany OĽaNO Igor Matovič a predseda strany SaS Richard Sulík. O čom debatovali, sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články