Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ja chodím na políciu ako na husle! Odpovedal Robert Fico na otázku, či už bol vypovedať v kauze voľby Dobroslava Trnku
Zdielať na

Ja chodím na políciu ako na husle! Odpovedal Robert Fico na otázku, či už bol vypovedať v kauze voľby Dobroslava Trnku

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Od júna NAKA opäť vyšetruje korupciu pri voľbe generálneho prokurátora z roku 2010. Vypovedať už boli desiatky poslancov a zdá sa, že i Robert Fico, ktorý roky tvrdí, že to bol škandál Radičovej vlády. V relácii Na telo ale Boris Kollár oznámil, že záujem na zvolení Dobroslava Trnku mal práve Smer. A to mal vraj Robert Fico riešiť aj na stretnutí so samotným Dobroslavom Trnkom a Mariánom Kočnerom.

Celé vyšetrovanie ožilo po tom, čo v trezore Mariana Kočnera objavili dôkazy pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka. Od júna prebiehajú výsluchy a Robert Fico opakovane tvrdil, že toto nie je kauza Smeru. Boris Kollár ale prišiel s prekvapivým tvrdením. "Robert Fico sa stretol u pána Határa s týmito ľuďmi, ktorých som menoval a som presvedčený, že tí ľudia veľmi dobre vedia, o čom sa bavili, a že tam na tej vile vtedy boli." Na otázku reportérky TV JOJ Lucie Stráňavovej, či teda v predmetnej vile boli páni Fico, Kočner a Trnka, odpovedal Boris Kollár takto: "Áno a pán Výboh."

Fico sa však k podobným komunikáciám nevyjadruje. "Zase hovoríte o niečom, čo nemá nič spoločné so mnou. Vy sa stále pýtate na jednu osobu, ktorú ste v podstate spoločensky vytvorili vy, médiá. Ak niečo je, zverejnite to. Neotravujte ma s týmito nezmyslami," odkázal novinárom Robert Fico na tlačovej besede. 

Priamej odpovedi na to, či Boris Kollár videl alebo počul takúto nahrávku sa ale vyhol. "Nehovorím, že tam bola korupcia. Viete, korupcia je vtedy, keď za to dostanete nejaké peniaze alebo vymieňate za nejaké služby. Ale hovorím, že mal záujem na tom (aby sa Dobroslav Trnka stal prokurátorom) rovnako Robert Fico, ako aj Marian Kočner," potvrdil Boris Kollár s tým, že práve to malo byť predmetom ich rozhovoru. 

Podozrivé okolnosti okolo volieb generálneho prokurátora už bolo na NAKA vysvetľovať niekoľko desiatok poslancov z vtedajšieho obdobia, vrátane expremiérky Ivety Radičovej či vtedajšieho podpredsedu parlamentu Bélu Bugára. Stále nevypovedal ani Richard Sulík, ktorý sa dokonca na túto tému s Kočnerom bavil v neslávnom spise sasanka.

Robert Fico sa priamej odpovedi ale vyhýba. "Pani redaktorka, ja chodím na políciu ako na husle, už ani neviem, k čomu som bol vypočúvaný, musel by som si pozrieť spätne, čo bolo, kde bolo. Prosím vás, máme dôležitejšie témy," odpovedal Fico na priamo otázku, či teda bol alebo nebol v danom prípade už vypovedať. 

Zdá sa ale, že výsluchy ešte stále nie sú na konci a čakajú viacerých bývalých či súčasných poslancov aktívnych v tom volebnom období. Vypovedať má ísť napríklad v najbližších dňoch Igor Matovič. "Ja im asi poviem, že keď som bol pred ôsmymi rokmi vypovedať, tak si to skopírujte a všetko do bodky platí," poznamenal predseda hnutia OĽaNO. 

Či sa skutočne niekedy dozvieme, koľko stál poslanecký hlas, ktorým mal byť zvolený Dobroslav Trnka, je zrejme otázka najbližších týždňov či mesiacov. Odpoveď polície je posledné mesiace rovnaká - procesné úkony stále prebiehajú, a tak prípad nebudú bližšie komentovať.  

Videli ste už poslednú reláciu Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články