Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Danko svoj výrok voči prezidentke oľutoval. Na výhradách voči prezidentskému úradu ale naďalej trvá
Zdielať na

Danko svoj výrok voči prezidentke oľutoval. Na výhradách voči prezidentskému úradu ale naďalej trvá

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Mandátový a imunitný výbor mal v utorok povedať, či začne disciplinárne konanie pre výroky predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý na poslednej schôdzi povedal, že "nemá úctu k prezidentke". Lenže na výbor neprišlo dostatok poslancov. Andrej Danko sa ale nakoniec ospravedlnil sám. Vraj došlo k nepochopeniu jeho slov. V kritike prezidentky však naďalej pokračuje.

Disciplinárne konanie voči šéfovi parlamentu nezačne. Po rokovaní mandátového a imunitného výboru to v utorok oznámil jeho predseda Juraj Blanár (Smer–SD). „Vzhľadom na vrcholiacu kampaň, keby som aj opätovne zvolal výbor, nie sme schopní do konca volebného obdobia naplniť všetky procesné stránky súvisiace s doručením rozhodnutia, ak by napríklad výbor začal disciplinárne konanie,“ povedal Blanár.

Podpredseda mandátového a imunitného výboru Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že poslanci, ktorí neprišli na výbor, sa nepriamo pridali k výroku Danka a „tiež určitým spôsobom urazili pani prezidentku“. Gröhling opätovne vyzval Danka, aby sa hlave štátu ospravedlnil.

Poslanec Blanár nechcel komentovať vyjadrenia opozície o ospravedlnení sa šéfa snemovne. „Predovšetkým vnímam, aby toto urobil sám predseda Danko, ak to uzná za vhodné. Koaliční poslanci konštatovali, že ak niekto urážal v rokovacej sále, tak to bol poslanec Igor Matovič (OĽaNO). Nielenže porušil rokovací poriadok tým, že použil vizuálnu pomôcku na ostatnej schôdzi Národnej rady SR, ale aj bez dôkazov označil pána Danka, že je ožratý,“ poznamenal Blanár. Dodal, že nechce robiť sudcu, ale on by na adresu prezidentky určite volil iné slová. 

​Andrej Danko na poslednej januárovej schôdzi parlamentu uviedol, že „k pani prezidentke nemá dôstojnosť“. Povedal tiež, že si bude ctiť Prezidentský palác, keď bude „nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom ako ste vy,“ čo bol odkaz poslancovi Martinovi Poliačikovi z koalície PS/Spolu.

Prezidentka Čaputová vyjadrenia Danka nekomentovala a povedala, že nebude ani žiadať ospravedlnenie. Poslanec Ondrej Dostál (SaS) sa však obrátil na mandátový a imunitný výbor s podnetom, aby sa výrokmi šéfa parlamentu zaoberal. Postup je vo všeobecnosti taký, že výbor vyzve poslanca na ospravedlnenie sa a ak to neurobí, môže mu udeliť pokutu.

Predseda parlamentu napokon v priestoroch Národnej rady SR v poobedňajších hodinách zvolal tlačovú besedu, na ktorej sa voči všetkým, ktorých sa mohli jeho vyhlásenia dotknúť, a to vrátane prezidentského paláca, ospravedlnil. Vyjadril ľútosť nad nepochopením jeho slov, svoj pohľad na výkon prezidentského úradu ale nemení. "Ako žene, ak sa jej to dotklo, sa ospravedlňujem," prehlásil Danko. "Ale čo sa týka úradu, mám výhrady k výkonu. Konečne by mala ukázať, že je prezidentkou všetkých občanov Slovenskej republiky," dodal na adresu prezidentky. 

Andrej Danko tiež žiada stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov kvôli Istanbulskému dohovoru, aby počas protestu pred prezidentským palácom neprišlo k násiliu. 

Celú tlačovú besedu si môžete pozrieť tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy