Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na volebných lístkoch pre Slovákov v cudzine chýbajú kandidujúce strany. Politici chcú zakročiť
Zdielať na

Na volebných lístkoch pre Slovákov v cudzine chýbajú kandidujúce strany. Politici chcú zakročiť

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Niektorí Slováci, ktorý chcú v parlamentných voľbách hlasovať poštou z cudziny, hlásia problémy. Úrady im totiž poslali nekompletné sady hlasovacích lístkov - niektoré kandidujúce strany chýbali, iné dostali dvakrát.

 Lucia napísala na sociálnu sieť, že v zásielke z mestského úradu v Banskej Bystrici jej chýbali hlasovacie lístky až troch strán, ktoré kandidujú. Radnica si chybu priznala. "Mesto deklaruje, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora bez akéhokoľvek úmyslu," vyjadrila sa Dominika Mojžišová, hovorkyňa primátora Banskej Bystrice. 

V Banskej Bystrici požiadalo o voľbu poštou takmer 1300 ľudí a mesto už pracuje na odstránení pochybnosti. "Všetkým žiadateľom pošleme nové obálky s kompletnou sadou hlasovacích lístkov aj so sprievodným listom," pokračovala Mojžišová, hovorkyňa primátora Banskej Bystrice. 

Ministerstvo vnútra, ktoré má na starosti organizáciu volieb, zatiaľ vie o štyroch prípadoch nekompletných sád hlasovacích lístkov zaslaných do zahraničia. Dokopy o voľbu poštou požiadalo vyše 55-tisíc ľudí. "Ak volič príde na chybu, žiadame ho aby urýchlene kontaktoval či už svoju obec, respektíve aj ministerstvo vnútra, aby sme vedeli túto situáciu okamžite riešiť," uviedol hovorca rezortu Petar Lazarov. 

Združenie Srdcom doma, ktoré sa dlhodobo angažuje v tejto téme, je znepokojené z doručovania nekompletných volebných zásielok. Vedia aj o neochote, či obštrukciách niektorých úradníkov pri vybavovaní žiadostí voliť poštou. Podľa nich sú súčasné volebné zákony nedokonalé. "Naším vzorom je legislatíva Rakúska," poznamenal Matúš Zubo, predseda iniciatívy Srdcom doma. 

"Pani ministerka vnútra, pokiaľ sa potvrdia tie informácie, a ja si nemyslím, že pôjde len o štyroch občanov, tak by mala zvážiť svoju demisiu," povedal Martin Klus podpredseda NR SR (SaS).
"Podávame trestné oznámenie vo veci marenia prípravy a priebehu volieb a referenda," vyhlásila Natália Blahová, poslankyňa NR SR (DS). 

"Žiadame, aby prokuratúra túto skutočnosť overila a prešetrila postup obecných úradov, ktoré nedodali kompletnú sadu lístkov," píše v stanovisku PS/SPOLU. 

Proces volenia poštou ešte stále trvá, a ak sa prípadne vyskytnú nejaké nezrovnalosti, stále je čas dač všetko do poriadku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy