Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Situácia v Iraku burcuje vášne na poli slovenskej politiky. Obava je najmä z vlny utečencov a ceny ropy
Zdielať na

Situácia v Iraku burcuje vášne na poli slovenskej politiky. Obava je najmä z vlny utečencov a ceny ropy

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / V súvislosti s konfliktom medzi Spojenými štátmi a Iránom sa niektorí politici zhodne vyjadrili, že to môže mať dopad aj na Slovensko. V tejto chvíli sa obávajú najmä migračnej vlny utečencov z Blízkeho východu a výkyvu cien pohonných hmôt. No tento zahraničný konflikt sa u nás už prejavil aj vo vzťahoch medzi predsedom parlamentu a predsedom vlády.

Andrej Danko totiž pred týždňom ostro vyzval premiéra Petra Pellegriniho, aby nebol zbabelec a poslal vládne lietadlo pre našich vojakov v Iraku. Predseda parlamentu Andrej Danko tvrdí, že reagoval na predchádzajúce vyhlásenie premiéra, že špeciál je v tejto súvislosti kedykoľvek pripravený. "Nemôže brať osobne, ak sa ho snažím prebudiť k práci. Pretože bolo mi čudné, že už v sobotu nerokovala bezpečnostná rada, a preto som poprosil ministra obrany, aby to inicioval. Verím, že si to s predsedom vlády vysvetlíme," uviedol. 

"Každý používame svoju formu vyjadrovania. Mne je tento štýl nie blízky a ja si myslím, že vzhľadom na to všetko, čo už bolo povedané, ja ani nejakým spôsobom ospravedlnenie od pána predsedu neočakávam," reagoval predseda vlády SR Peter Pellegrini. 

Opozícia ale takýto slovník šéfa parlamentu kritizuje

"Je to hanba, že najvyšší traja ústavní činitelia, špeciálne pán Danko podľa mňa z týchto, používa takéto slová a útočí na všetkých okolo seba. Nemal by to robiť," myslí si predseda mimoparlamentnej strany Progresívne Slovensko Michal Truban. "Toto sa naozaj do dôstojnej politiky štátu v 21. storočí nehodí," pridal sa podpredseda NR SR a člen strany SaS Martin Klus. "To je úplný nezmysel. Vyhlásenia cez facebook a nadávanie premiérovi naozaj nie sú zodpovedným konaním," doplnil člen predsedníctva hnutia OĽaNO Jaroslav Naď. 

Podľa Jaroslava Pašku z SNS, ktorý je zároveň podpredsedom zahraničného výboru pre európske záležitosti, v tejto súvislosti bol aj iný problém. "To že, pán premiér Pellegrini je povinný o takýchto situáciách informovať prezidentku aj predsedu NR SR, o tom, že problém vznikol a ako to chce vláda riešiť. A k tejto komunikácii nedošlo," upozornil. "Určite nebudem komentovať svojich koaličných partnerov," odpovedal predseda zahraničného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha. 

Naši vojaci sú už mimo územia Iraku 

Siedmi vojaci, ktorí boli na pôde Iraku, sa nakoniec presunuli do Kuvajtu. "Naši vojaci išli v súlade so spojeneckými aktivitami," poznamenal Klus. Všetko záleží od toho, ako sa rozhodne severoatlantická aliancia. Či bude alebo nebude pokračovať vo výcviku misie, ktorá je v Iraku," potvrdil Naď."Mám informáciu od ministra obrany, že ich morálna kondícia je veľmi dobrá a sú naozaj v bezpečí. Súčasťou tej misie sa cítia byť naďalej," prezradil Pellegrini. 

Podľa premiéra Slovensko stále patrí medzi 25 najbezpečnejších krajín sveta. Podľa niektorých koaličných politikov ale konflikt USA a Iránu môže mať dopad aj našu krajinu. Jaroslav Naď z opozičnej strany OĽaNo zasa tvrdí, že ľudia môžu byť pokojní.

"Pokiaľ by vypukla americko-iránska vojna, tak naozaj hrozí obrovská vlna migrácie, hrozí obrovský ekonomický problém," obáva sa Blaha. "Môže to priniesť samozrejme zvýšené ceny pohonných hmôt," zdôraznil Paška. "Ja predpokladám, že situácia sa ukľudní, že cena ropy nebude nejako zásadne rásť a vôbec nie z dlhodobého hľadiska. Nie, migrácia nám nehrozí," tvrdí Naď. 

Prezradil, čo nemal vedieť? Prílišná zhovorčivosť by sa Robertovi Ficovi mohla vypomstiť: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy