Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Potenciálnym klientom telefonujú firmy s rôznym tovarom či službami. Odkiaľ sa berú ich databázy čísel?
Zdielať na

Potenciálnym klientom telefonujú firmy s rôznym tovarom či službami. Odkiaľ sa berú ich databázy čísel?

SLOVENSKO / Raz je to pohodlný matrac, inokedy bambusové ponožky. Potenciálnym klientom telefonujú firmy s rôznym tovarom či službami. Problém nastáva v prípade, ak máte utajené číslo a nikomu ste ho neposkytli. Presne toto sa stalo nášmu kolegovi Jurajovi Hajdinovi.

Juraj má utajené telefónne číslo približne dve desiatky rokov. Aj napriek tomu mu raz za 2 týždne so železnou pravidelnosťou volajú firmy, ktoré ponúkajú svoj produkt alebo službu."Napríklad mi raz zavolali zo zdravotného strediska, že: "Dobrý deň, pán Juraj Hajdin, oslovili sme vás s tým, že potrebujete zase tú kontrolu u kardiológa", a ja som rozmýšľal, že aká kontrola?! Kedy som naposledy sa takto objednával?" poznamenal Juraj. "Niekedy kontaktujeme niekoho, či sa nechce dať prísť preventívne vyšetriť na cievne vyšetrenie," reagoval pracovník zdravotníckeho zariadenia. 

Firma Jurajovi tvrdila, že jeho číslo evidujú vo verejnej databáze, a to aj napriek tomu, že by ste ho na internete hľadali márne. "My máme vlastne Zlaté stránky, je tam že osoby od A-Z, a tak vlastne sa vytáčajú čísielka a kontaktujú sa ľudia, keď ich náhodne vyberieme v rámci toho, že sa im volá a objednávajú sa na cievne vyšetrenie, ale Juraja som našiel v tej databáze, ktorú máme už v excelovskom súbore. My to máme zozbierané z komplet súboru, ktorý má cez 50 000 čísiel, iný zdroj sme nemali akože niekde inde, že by boli čísla kúpené," doplnil pracovník zdravotníckeho zariadenia. 

Juraj sa domnieva, že databáza je získaná nelegálnou cestou z ukradnutých zdrojov. "Nie, že by to tí operátori nejakým spôsobom dávali, ale niekto to od tých operátorov ukradol," myslí si Juraj. "Samozrejme, ak niekto niekoho konkrétne osloví menom, priezviskom a volá mu na konkrétne číslo s konkrétnou požiadavkou, z ktorej je zrejmé, že neoslovujú osobu, ktorá by prípadne nemohla spadať do takejto kategórie z hľadiska zdravotných problémov, ktoré sa nemôžu vyskytovať u inej vekovej kategórie, z toho dôvodu je možné uvažovať, že niekto neoprávnene sprístupnil alebo teda poskytol takéto osobné údaje danej osoby," potvrdil advokát Peter Erdös. 

"Ochrana akýchkoľvek údajov našich zákazníkov patrí medzi najvyššie priority. Utajené telefónne čísla striktne nikde nezverejňujeme ani nikomu neposkytujeme. V záujme predchádzania obťažujúcich hovorov, resp. SMS správ, našim zákazníkom odporúčame, aby svoje čísla bezdôvodne neposkytovali tretím stranám a nedôveryhodným zdrojom. Často sa totiž stáva, že zákazník je kontaktovaný tretími stranami, keď svoje telefónne číslo poskytol napríklad v rámci nejakého SMS hlasovania, súťaže alebo ankety tretej strane," odpovedala hovorkyňa mobilného operátora Alexandra Piskunová. 

"Nie som nikde, moje telefónne číslo nie je uvedené, tak ho nemôžu spájať s mojím menom, a najmä od mája minulého roku, čo platí GDPR," upozornil Juraj. "V prípade, ak by sa v danej situácii preukázalo, že niekto neoprávnene poskytol, sprístupnil alebo zverejnil osobné údaje, ide o trestný čin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi, je možné uložiť v tomto prípade trest odňatia slobody až na 1 rok," doplnil advokát Peter Erdös. 

Ak Úrad pre ochranu osobných údajov pri kontrole zistí porušenie, môže uložiť peňažnú pokutu až do výšky 10 000 000 €, prípadne 2 percentá z obratu podniku za predchádzajúci účtovný rok.

Viac o GDPR sa dozviete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy