Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ťažko skúšanej rodine štát nepomohol. Namiesto pomoci pribudli problémy s úradmi
Zdielať na

Ťažko skúšanej rodine štát nepomohol. Namiesto pomoci pribudli problémy s úradmi

ČÍČOV / Mama zdravotne postihnutej Vanessky sa už roky domáha stanovenia presnej diagnózy. O pomoc požiadala aj úrady, ktoré rodinu a dieťa musia v prípade podnetu preveriť. S určením jej diagnózy síce úradníci príliš nepohli, ale zistili, že dievčatko porušuje zákon, pretože nie je zapísané v škole.

"Keď nie je diagnóza, tak nie je ani liečba, kuratela ma došla navštíviť, že im poslali list z Bratislavy," uviedla Martina Krajmerová, mama zdravotne postihnutej Vanessky. 

Mame troch zdravých chlapcov sa zdravotne postihnutá Vanesska narodila pred 7 rokmi. Martina 4 roky bojovala na súde, aby dcérku dostala z detského domova, kde bola umiestnená kvôli špeciálnej opatere. Dievčatko, ktoré v ústave len ležalo, doma úžasne napreduje. Konkrétnu diagnózu nemá stanovenú dodnes, jej mama preto odmietla na základe odporučenia lekára, ktorý ju mal operovať, predpísané infúzie.

Úrad na základe podnetu zdravotníckeho zariadenia začal povinné zhodnotenie situácie v rodine. Kurátori pri tomto úkone zistili, že 7 ročná Vanesska si neplní zákonom danú povinnosť. Informovali o tom nielen rodičov, ale aj obecný úrad. "Keď robili tie kontroly, toľko mi mohli povedať, že Vanesska potrebuje ten zápis, lebo keď chcú pomôcť, tak nech pomôžu," reagovala matka Vanessky Martina. 

"Podľa školského zákona, nikoho nemožno oslobodiť z plnenia povinnej školskej dochádzky," vysvetlila hovorkyňa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. 

Neznalosť zákona neospravedlňuje, ale Martina zostala prekvapená, že musí chorú dcérku zapísať do školy. Vanesska navyše bez mamy nevydrží viac ako pol hodinku."Zákon ukladá povinnosť zapísať dieťa na plnenie školskej dochádzky, následne môže rodič podať žiadosť, aby sa dieťa vzdelávalo v škole pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami," upresnila Jana Lukáčová. 

"Sú špeciálne pekné školy, ale všade pýtajú diagnózu, lebo nikto nezoberie na zodpovednosť také dieťa choré," poznamenala matka Vanessky Martina. 

V apríli tak Vanesska pôjde na zápis do miestnej školy. Aj keď je zrejmé, že s rovesníkmi do školskej lavice nesadne. Jej mama len dúfa, že dovtedy sa zrodí aj diagnóza jej ochorenia, aby mohla pokračovať v liečbe. "Keby som nechcela dodiagnostikovať tento stav, tak by nikto nevedel, že Vanesska ešte nechodí do školy," dodala. 

Šimon nemala ani 3 roky, keď mu diagnostikovali leukémiu. Lekári vyskúšali novú liečbu, zachránili ho vlastné bunky: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy