Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na hrane TV JOJ: Fico po rokoch ako politický alfa samec, vychádza ako úplný chudák, tvrdí Nicholsonová a Ravasz sa ho tiež nezastáva
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Fico po rokoch ako politický alfa samec, vychádza ako úplný chudák, tvrdí Nicholsonová a Ravasz sa ho tiež nezastáva

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Čo o fungovaní politiky prezrádzajú nahrávky z Trnkovej kancelárie. Zvládnu Most-Híd a SaS vstup do parlamentu. Nebude zaužitá rómska otázka v predvolebnom boji? Témy politickej diskusnej relácie Na hrane, ktoré sa nás dotýkajú všetkých tentokrát prišli zodpovedať podpredseda strany Most-Híd Ábel Ravasz a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Moderátor politickej strany Na hrane začal akútnou otázkou, ktorá vo štvrtok zasiahla celé Slovensko. Svojich hostí sa opýtal na podporu Roberta Fica a zdieľanie jeho názoru voči rómskej menšine. "Vždy som odsúdil, ak má pán Fico takéto vyjadrenia. Každý verejný činiteľ by si mal zvážiť svoje slová voči menšinám a podnecovania napätia. Je to absolútne neakceptovateľné. Keď si pán Fico myslí, že väčšina Slovenska má rovnaký názor, ako on alebo pán poslanec Mazurek, tak sa veľmi mýli. Ja nie som orgán činný v trestnom konaní, ale nemám problém s tým, aby niesol zodpovednosť za svoje výroky. Táto hra je veľmi nebezpečná, chápem politický kalkul a silno to odsudzujem," uviedol Ábel Ravasz. "Sloboda slova je jedna vec, ale tá končí tam, kde sa začína trestný zákon. Šírenie rasovej nenávisti alebo neznášanlivosti je postavené mimo zákon. S týmto sa ale bude musieť vysporiadať vyšetrovateľ. Nerada by som tam bola sudcom. Je tam ale krásne vidieť tá zúfalosť, kde pán Fico po rokoch ako politický alfa samec, vychádza ako úplný chudák," povedala Nicholsonová. Niektoré teórie opozičných strán ale prezentujú, že mu toto stavanie sa do pozície obete môže pomôcť. "Ja neviem, či môžem tejto hypotéze veriť. Verím tomu, že tu máme poctivých vyšetrovateľov. Ale faktom je, že na tom môžu zarobiť nejaké percentá," dodala Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

​Majú orgány dvojitý meter na politikov?

Mnohí politici strany Smer sa sťažujú práve na dvojitý meter. Konkrétne, že Truban hovorí otvorene o drogách na školách, Kiska podozrivo nadobudol majetok. "Nemyslím si to. A nevidím spojenie medzi tým, čo hovorí pán Truban a robí pán Kiska s tým, aké má vyjadrenie pán Fico. Ale tá hra, že chceme zbierať hlasy od extrémistov, možno môže chvíľu fungovať, ale tým pripravuje len pôdu pre ozajstných extrémistov. Absolútne scestná vec je to robiť a najmä účelovo pred voľbami," myslí si Ábel Ravasz. "Na tomto je vidieť, ako  dopadla tá hrádza proti extrémizmu, čiže tá súčasná vláda nás mala chrániť pred nárastom extrémistov. A druhá vec je, že možno to je aj dobre, že Robert Fico je za toto obvinený, lebo aj Al Capone bol za niečo iné vo väzení, ako za vraždy a nakoniec aj Kočner je vo väzení za dane, ale dnes už je obžalovaný z vraždy," doplnila Lucia Ďuriš Nicholsonová. 

"Naša strana vždy tlmila napätia. Nie iba vládni politici, ale mnohokrát aj tí opoziční, niekedy aj z radov SaS majú také vyjadrenia, čo hraničia s neznášanlivosťou. Napríklad na margo migrantov," tvrdí podpredseda strany Most-Híd. "Vaša najväčšia chyba je to, že ste umožnili vznik tejto vlády. Bez toho, aby sa Most nechal zapredať a oklamal svojich voličov, táto vláda by tu dnes nebola a my by sme to tu teraz nemuseli riešiť," oponuje europoslankyňa. "Mali ste viaceré možnosti, aby ste predišli tejto vláde. Najprv ste položili v roku 2011 Radičovej vládu a v druhom prípade, v roku 2016 ste nedali zmysluplnú alternatívu k tomu, čo vzniklo," dodal Ravasz.

na Nebezpečné nahrávky

Prvá nahrávka je medzi Marianom Kočnerom a Dobroslavom  Trnkom, pričom Trnka je vyšetrovaný pre dva trestné činy o Počiatkovi zatiaľ tieto informácie nie sú. "Nerozumiem, prečo tak dlho tvrdilo, zbaviť Trnku mlčanlivosti a prečo nie je ešte obvinený, aj napriek tomu, že už bol vypovedať. Myslím si, že aj pre pána Čižnára bude nepríjemné, ak tento človek začne rozprávať. Čo sa týka Počiatka, je zvláštne, prečo sa nám ten človek vyškiera spoza oceánu a nie je obvinený. Ale najhoršie z toho aj tak vyšiel opäť Fico, keď počúval svojho ministra financií, ako sa smeje z toho ako ho oholili. A rada by som vedela aj to, ako teraz žije pán Slota," povedala Nicholsonová. "Myslím si, že aj pán Počiatek a aj Trnka patria do basy, ak je pravda to, čo sme videli. Len ma mrzí, že sa to dostáva na povrch parciálne. Radšej by som čelil celej pravde," doplnil Ravasz.

Má Most-Híd šancu vo voľbách a ako je to s pozíciou Nicholsonovej na kandidátke SaS

Strana Most-Híd sa spojila so stranou Šanca a má nového lídra. "My sme jediná strana, ktorá normálnym spôsobom zastupuje slovenské menšiny. My na rozdiel od SMK hľadáme kompromisy. Stále máme veľké zastúpenie aj čo sa týka slovenského voliča. Prešovský kraj sa nám posilňuje a verím, že hlasy do volieb zozbierame. Určite nechceme ešte raz éru pána  Slotu, keď boli zlé vzťahy s Maďarmi," odôvodnil svoj pozitívny náhľad na voľby podpredseda strany Most-Híd.  

Lucia Ďuriš Nicholsonová je na kandidátke SaS na druhom mieste a aj napriek tomu, že voľby do europarlamentu boli len nedávno, neváha kandidovať aj do slovenského zastupiteľského orgánu. "Ja už som pred eurovoľbami hovorila, že pravdepodobne nastúpim do volieb v roku 2020 a ak by som ziskala silnejší mandát ako v roku 2016, tak by som sa vrátila z europarlamentu. Nechcem na voličoch páchať podvody, ale vnímam to tak, že SaS potrebuje moju podporu. A uvidíme, že ako dopadnem konkrétne ja. Cítim potrebu, ísť a zabojovať o voliča," objasnila europoslankyňa. 

Hlavné témy predvolebnej kampane

Podľa prieskumu by hlavnou témou mali byť mladé rodiny. Jednou z ďalších problematík sú ale aj sociálne problémy, ktorými sa obaja politici zaoberajú.  "Musíme spraviť niekoľko vecí. Reforma pozemkovej úpravy. Bez toho, aby sme mali vysporiadané pozemky pod osadami, sa to jednoducho nebude dať. Okrem toho my podporujeme dva typy bývania, máme prestupné bývanie, kde trénujeme obyvateľov, aby si zvykli žiť v lepších podmienkach, ako predtým a podporujeme aj svojpomocnú výstavbu. Ľudia dostávajú mikropôžičky a stavajú si vlastné, ale skromné domy. Najlepšie to funguje v obci Rankovce pri Košiciach, kde už takto vzniklo 10 domov. Ale dôležitejšie je, že zmeníme ľudí, tréningom, tým že si berú pôžičku a budujú si to sami, tým berú za seba zodpovednosť," objasnil Ábel Ravasz.

"Bude to znieť zvláštne,  ale súhlasím, lebo tá prestupná forma bývania funguje aj v iných štátoch sveta. Existuje tam princíp zásluhovosti, budujú sa napríklad veľkokapacitné ubytovne a potom postupne sa ľudia dávajú do bytoviek. Ale určite by to nemalo byť zadarmo, musia sa na tom podieľať ľudia z osady. A podporila by som mikropôžičky, ale musí to byť premyslené a SaS to má premyslené so svojimi IP kartami. To znamená mať financie od štátu, ktoré sú účelovo viazané a banka by mala 100% návratnosť," povedala Lucia Ďuriš Nicholsonová. "IP karty nefungujú a podnecujú úžeru.Dobré riešenie je intenzívna terénna sociálna práca," oponuje Ravasz.

Oproti priemeru krajín OECD zaostávame v čitateľskej gramotnosti

Sme hlboko pod priemerom OECD a keď je pre bežné slovens ké deti ťažké dosiahnuť priemer, aké ťažké to musí byť pre deti zo sociálnych skupín. "Tie výsledky považujem za zlyhanie aj pre pána Ravasza. Hovoria, že Slovensko nevie pracovať s chudobnými deťmi. Saska navrhuje riešenia už 10 rokov, ktorými sú: Povinná 3-ročná predškolská výchova. Prehodnotenie diagnostiky detí, na základe ktorých ich posielame do špeciálnych škôl. Slovensko totiž práve kvôli tomuto ide teraz na súd, čo je absolútne zlyhanie. Nás predbiehajú aj Ukrajina a Turecko," tvrdí Nicholsonová. "Za 10 rokov ste v tejto téme nič nerobili. Zaviedli sme rok povinnej predškolskej dochádzky a teraz chceme pracovať na ranej podpore, včasnej intervencii. Čo nevyriešime do 6 rokov, je zbytočné," dodal Ravasz.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy