Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Parlamentná diskusia dospela k záveru. Poslanci odhlasovali rozpočet
Zdielať na

Parlamentná diskusia dospela k záveru. Poslanci odhlasovali rozpočet

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Po rekordne krátkej debate dnes poslanci 68 hlasmi schválili návrh štátneho rozpočtu. A po dvoch dňoch sa v parlamente ukázal na hlasovaní aj predseda Smeru Robert Fico.

Počas dvoch dní rozpravy o rozpočte vystúpili za koalíciu len dvaja koaliční poslanci. Za Smer-SD ani jeden. Robert Fico, ktorý pre rokovanie o rozpočte odsunul 60 opozičných zákonov nie je v sále ani dnes. Nakoniec sa ale hlasovania zúčastnil aj samotný líder Smeru. 

Poslanec Heger hovorí o tom verejne, že koalícia nemá isté schválenie rozpočtu ani hlasmi poslancov Smeru. Viacerí vraj podľa Hegera nie sú spokojní s miestom na kandidátke a vraj za rozpočet nezahlasujú. O najkratšej rozprave hovorí prekvapene na záver ja samotný minister financií Ladislav Kamenický. Celá rozprava trvala 385 minút. 

Zahájeniu hlasovania o rozpočte sa venuje poslanec Róbert Puci. Na hlasovaní je prítomných 143 poslancov. Za rozpočet hlasovalo 78 poslancov, 61 proti a 4 sa zdržali.

Parlament aj v popoludňajších hodinách pokračoval v schvaľovaní. Na úvod sa poslanci jednoznačne zhodli, že nechcú presunúť hlasovanie na ďalší deň Prítomných bolo na mieste 129 poslancov.

​Národná rada SR pokračuje v rokovaní o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Po piatkovej diskusii je do rozpravy prihlásených ešte päť poslancov. Doterajšiu diskusiu o návrhu rozpočtu, ktorý počíta s dosiahnutím schodku verejných financií na úrovni 0,49 % HDP, charakterizovala predovšetkým kritika zo strany opozície, že návrh je nereálny, obsahuje nadhodnotené príjmy a umelo znížené výdavky. Minister financií Ladislav Kamenický žiadal poslancov o podporu návrhu, pretože prípadné rozpočtové provizórium by podľa neho nebolo dobré pre nikoho. Zároveň priznal, že vláda vníma aj riziká, na ktoré upozorňuje rozpočtová rada či centrálna banka, podstatné je však, do akej miery a či vôbec sa materializujú.

Vzhľadom na rýchlosť diskusie o návrhu zákona roka možno očakávať už aj hlasovanie o tomto bode programu. Poslanci v ňom pritom budú musieť posúdiť aj navrhované zmeny za stovky miliónov eur. Tie reagujú na opatrenia schválené v parlamente po predložení rozpočtu do Národnej rady SR tak, aby zabezpečili dodržanie stanoveného cieľa a teda deficitu verejných financií na úrovni polpercentného deficitu. Okrem toho zohľadňujú aj rozhodnutie nepokračovať v rokovaní o návrhu na zvýšenie spotrebných daní na tabakové výrobky. Pozmeňujúce návrhy odporučil schváliť plénu gestorský finančný výbor na návrh jeho predsedu Róberta Puciho (Smer-SD).

Z finančného výboru ide návrh rozpočtu s pozmeňujúcim návrhom, ktorý má znížiť príjmy štátneho rozpočtu z dôvodu vypustenia odvodu zo zisku štátneho podniku Lesy SR v sume 5 mil. eur, zároveň sa zvyšujú výdavky kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR vplyvom úpravy minimálnych dôchodkov o 80,5 mil. eur. Pozmeňujúci návrh taktiež predpokladá výpadok príjmov v objeme 101,8 mil. eur zo spomínaného vypustenia návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.


Pozmeňujúce návrhy k rozpočtu, ktoré odporučil finančný výbor schváliť, počítajú aj s negatívnym vplyvom novely zákona o dani z príjmov v sume 32,3 mil. eur. Ide o návrh na podporu rozvoja podnikového nájomného bývania. Do rozpočtu sa pozmeňujúcim návrhom zapracúva tiež zdvojnásobenie bankového odvodu, čo znamená pozitívny vplyv vo výške 114,1 mil. eur. V záujme dodržania spomínaného polpercentného cieleného deficitu však pozmeňujúci návrh predpokladá aj zníženie výdavkov v kapitole Všeobecná pokladničná správa (VPS) o 105,5 mil. eur.

Už pôvodný návrh rozpočtu schválený vládou a predložený parlamentu pritom zohľadňoval vtedy známe a schválené legislatívne opatrenia za vyše 350 mil. eur, vrátane takmer 140-miliónového dopadu zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane či zhruba 80 mil. eur, o ktoré sa znížia príjmy vplyvom zníženej sadzby DPH na ďalšie potraviny. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pritom niekoľkokrát zopakoval, že jeho prioritou je nenavyšovať už plánovaný deficit verejných financií. Aktuálny návrh na úrovni 0,49 percenta HDP je totiž hraničným na splnenie európskych pravidiel a Európska komisia už vyjadrila obavu, že sa Slovensku nepodarí dodržať podmienky Paktu stability a rastu.

Situáciu v budúcoročnom rozpočte však môže zmeniť rozhodnutie rezortu financií zastropovať v budúcom roku verejné výdavky. Rezort financií totiž minulý týždeň na druhý pokus priznal, že verejné financie vlani zišli z cesty k vyrovnanému rozpočtu a podľa platných rozpočtových pravidiel fiškálneho kompaktu navrhol zaviesť korekčný mechanizmus. Ním je práve limit na verejné výdavky na celý budúci rok, ktorý však ešte bude musieť schváliť vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy