Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Opozícia je opäť v sedle. Na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu vyzbierali dostatok podpisov
Zdielať na

Opozícia je opäť v sedle. Na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu vyzbierali dostatok podpisov

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Opoziční poslanci vyzbierali dostatok podpisov, konkrétne 50, na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Chcú na nej prerokovať približne šesť desiatok návrhov v prvom čítaní, o ktorých v utorok parlament rozhodol, že sa nimi na aktuálnej 53. schôdzi nebude zaoberať. S návrhom o odloženie prišiel líder Smer-SD Robert Fico. Opozícia tieto praktiky označila za totalitné.

"Nerobilo nám absolútny problém podpisy zozbierať. Nie sme bábky, s ktorými sa môže Robert Fico a jeho zbojnícka družina hrať. Svoj návrh sa budem snažiť podať cestou pozmeňujúceho návrhu a všetkým kolegom dám podpis k ich pozmeňujúcim návrhom, aj keď s nimi nebudem súhlasiť, lebo majú na to právo," povedala poslankyňa NR SR Jana Cigániková (SaS). Podotkla, že na pozmeňujúci návrh stačí 15 podpisov. Predseda NR SR Andrej Danko teraz bude musieť zvolať mimoriadnu schôdzu do 7 dní. "Zvolám ju pravdepodobne na stredu budúci týždeň na 14.00 hodinu. A bude umožnené prerokovať tieto návrhy alebo sa znova rozhodneme v rámci koalície, čo s týmito návrhmi," vyhlásil Danko. 

Poslanci NR SR totiž v utorok schválili návrh Roberta Fica, aby všetky poslanecké návrhy zákonov preradili na ďalšie rokovanie NR SR. Opozícia sa na tlačovej besede vyjadrila, že ide o porušenie základných práv poslanca a podraze. Fico procedurálny návrh predložil v mene troch koaličných poslaneckých klubov. Opozícii sa ale nakoniec podarilo vyzbierať spomínaných 50 podpisov na to, aby mimoriadna schôdza bola. 

Predseda poslaneckého klubu hnutia OĽaNO Eduard Heger podotkol, že rokovací poriadok nehovorí o tom, že na poslednú schôdzu sa nemôžu predkladať zákony. "Ak zákony prejdú do druhého čítania, predsedovi parlamentu nič nebráni tomu, aby naplánoval ďalšiu schôdzu," povedal.

Vytiahne opozícia kartu á la Pellegrini?

Fico v utorok ale vyhlásil, že ak príde návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, poslanci Smeru-SD ho nepodporia. Opozícia má ale v pláne návrhy opakovať, ak ich bude koalícia opäť blokovať. 

Podľa Matoviča opozícia môže použiť aj tú najvyššiu kartu, teda návrh na odvolanie premiéra Petra Pellegriniho.

Parlament má na programe 53. schôdze aj debatu o mimoriadnom bankovom odvode. Okrem toho by sa mal riešiť aj zákon o interupcii. V piatok príde na rad zákon o štátnom rozpočte. 

Pozrite sa, ako to v parlamente vrelo v deň, kedy 53. schôdza začala:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy