Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
VIDEO: V Žiline zaviedli pre vodičov nové opatrenie na pešej zóne. Tí, ktorí ho ignorujú, si ničia autá
Zdielať na

VIDEO: V Žiline zaviedli pre vodičov nové opatrenie na pešej zóne. Tí, ktorí ho ignorujú, si ničia autá

ŽILINA / Dlhodobé dopravné problémy v pešej zóne Žiliny vyriešila radnica výsuvnými stĺpikmi. Od mája regulujú vjazd do historickej časti mesta. Zvyknúť na ne si ale nevedia niektorí netrpezliví vodiči.

Mnohí vodiči tieto stĺpiky nerešpektujú a neuvedomujú si tak, že si môžu narobiť nemalé škody. Príkladom je aj jeden zo šoférov na bielom aute. I napriek tomu, že stĺpik ešte nebol úplne zasunutý, myslel si, že prejde bez problémov.  Ale nevyplatilo sa mu to a odniesol si to predok jeho auta. "Mal tam síce ten prejazd povolený, no ešte nebol dole ten kolík," opísala pracovníčka novinového stánku, ktorý je nablízku Terézia Decká. 

Keď sa pri náraze stĺpik ohne, nemôže sa potom ukryť do cesty. Niekedy je poškodený tak, že ho musia vymeniť. "Odkedy sme zaviedli tento systém, tak sme mali asi 11 nehôd a z toho 8 boli také, ktoré si vyžiadali náklady na opravu. Mesto si tieto náklady vymáha prostredníctvom PZP vozidla," vyjadril sa Ľuboš Slobodník, vedúci oddelenia mobility, MÚ Žilina. 

Pochopiteľne, pre tento zabezpečovací systém sa magistrát rozhodol preto, aby bola lepšie regulovaná doprava v historickom centre Žiliny. "Do pešej zóny jazdí približne 1100 vozidiel za jeden deň. To číslo je znížené o 30 percent, v minulosti sme mali 1400 -1500 vozidiel," dodal Slobodník. 

Predstavitelia radnice by chceli, aby počet áut v pešej zóne bol ešte nižší, ako teraz. A samozrejme, boli by veľmi radi, keby evidencia takýchto nehôd klesla na nulu.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy