Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na Slovensku má sídliť európska agentúra ELA. Rozhodnutie na súdnom dvore únie ale napadol europarlament
Zdielať na

Na Slovensku má sídliť európska agentúra ELA. Rozhodnutie na súdnom dvore únie ale napadol europarlament

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Slovensku v lete ledva odklepli prvú európsku inštitúciu a už je okolo nej rozruch. Pritom európsky orgán práce ELA ešte ani nezačal fungovať. Jeho umiestnenie v Bratislave napadol na súdnom dvore únie europarlament. No podľa ministra práce a analytikov by sme o ELA nemali prísť.

Vyzerá to tak, že tentoraz je v tom Slovensko nevinne, a že boj o agentúru ELA, ktorú nám odklepli členské štáty ešte v júni, je medzi inštitúciami európskej únie. "Európsky parlament tvrdí, že on má právo rozhodovať o nej, na druhej strane členské štáty tvrdia podľa inej zmluvy, že oni rozhodujú o sídlach agentúr," vyjadril sa Pavol Szalai, analytik Euractiv.sk. Tak to vidí aj portál Politico.eu, ktorý to nazval výstižne - ELA chytená v medzi inštitucionálnej vojne únie. A že Slovensko sa nemusí báť, žeby o úrad prišlo, uznáva aj holandský poslanec, ktorý dohliadal na legislatívu vytvárajúcu tento úrad.

"Tu nejde ani tak o samotný úrad práce, ako o dlhodobý spor medzi Radou EÚ a parlamentom o tom, ako prideľovať agentúry,"  povedal holandský europoslanec Jeroen Lenaers, ktorý v EP dohliadal na legislatívu vytvárajúcu ELA. Spor o inštitúcie nie je inak nový. Europarlament podobne reagoval aj keď sa pre brexit presúvala agentúra liečiv a bankového dohľadu z Londýna na kontinent.

"Je to taký dlhší spor, má veľký politický rozmer, kde si EP chce vyárendovať väčší vplyv pri prideľovaní agentúr," pokračoval Pavol Szalai. Napriek tomu, že posledné slovo bude mať súdny dvor EU, nikto zo Slovenska nepochybuje o tom, že to ELA tu nie len začne, ale aj bude fungovať."V prvom decembrovom týždni bude prvé zasadnutie správnej rady už v novej budove," uviedol minister práce Ján Richter. 

"Nič nenasvedčuje tomu, žeby malo byť zvrátené toto rozhodnutie o sídle ELA v Bratislave," dodal Szalai. 

Podľa europoslankyne Ďuriš-Nicholsonovej však existuje teoretická možnosť, žeby sme o agentúru prísť mohli. Chce spolu preto s ďalšími europoslancami vyzvať komisiu, aby urobila v tomto prípade malú revíziu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy