Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bývalý príslušník SIS Kemény pred súdom. Pod jeho menom mal podľa Threemy Kočner uloženú Zsuzsovú
Zdielať na

Bývalý príslušník SIS Kemény pred súdom. Pod jeho menom mal podľa Threemy Kočner uloženú Zsuzsovú

NITRA / Pred okresný súd v Nitre sa postavil bývalý príslušník SIS Dušan Kemény, ktorý čelí obžalobe z podvodov s DPH a nedovoleného ozbrojovania. Pojednávanie napokon odročili. Zaujímavé však je, že pod jeho menom mal mať v telefóne Marian Kočner uloženú Alenu Zsuzsovú. Na otázku TV JOJ, či Kemény pozná Zsuzsovú, odpovedal takto: "Odkiaľ by som ju poznal?"

Dušan Kemény prišiel na súd, kde mali prejednávať prípad neodvedenia dane a poistného, ráno o 09:00. Bývalý príslušník štátnej bezpečnosti, neskor riadiaci pracovník SIS je obžalovaný aj s ďalšími mužmi pre to, že od štátu mali neoprávnene získať desiatky tisíc eur na vratkách DPH. Keďže sa však jeden z nich nedostavil, pojednávanie odročili na 22. januára.  

Meno Kemény sa objavilo aj v inom prípade. Marian Kočner, obvinený v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, si pod týmto menom uložil do telefónu obvinenú Alenu Zsuzsovú, ktorá mala vraždu novinára sprostredkovať. Vyplýva to z čítania prepisu z aplikácie Threema na súdnom pojednávaní v kauze Zmenky. Táto informácia zaznela na súde 4. novembra 2019. Na otázku, či Zsuzsovú pozná Kemény odpovedal krátko: "Odkiaľ by som ju poznal?" 

Podľa vyšetrovacích orgánov sa Dušan Kemény v presne nezistenom období začiatkom roka 2010 spolčil s ďalšími osobami za účelom skrátenia DPH ako aj neoprávneného uplatňovania nárokov na vrátenie DPH. Išlo obchody s fiktívnym tovarom ako exkluzívne ortopedické anatomicky tvarované dvojvrstvové matrace, prepravné obaly na matrace, pracovná obuv a reklamné bannery. Polícia dala akcii názov Matrac. Celkovo si mali neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie DPH vo výške 602 673 ,19 eur a skrátili daň vo výške 1 577 eur pričom z uplatneného nároku im bolo vyplatených len 69 999,99 eur.

Prečo mal Kočner Dušana Keményho v Threeme a kto ním skutočne bol?

Po zaistení mobilného telefónu, ktorý mal patriť Kočnerovi, vyšetrovateľmi vraždy novinára Jána Kuciaka, dostali sa do mobilnej aplikácie Threema. V zozname kontaktov mal Kočner uložené telefónne číslo na meno Dušan Kemeny. Keď policajní analytici začali študovať prepis esemesiek mezi Kočnerom a Dušanom Kemenym prišli na to, že s Kočnerom pod týmto menom komunikuje žena. Číslo mala používať Alena Zsuzsová.

Rozsiahla komunikácia trvala dlhé mesiace. Prečo si Zsuzsovú uložil Kočner v mobile ako Dušan Kemeny? Je známe, že Kočner rád používa prezývky. Pod Dušanom Kemenym so Zsuzsovou komunikoval aj v deň, keď polícia našla v dome Jána Kuciaka mŕtve telo zavraždeného novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Nie je vylúčené, že si Zsuzsovú tak uložil preto, lebo Kemény pôsobil v SIS v oddelení, ktoré malo aj za pomocí ženských volaviek zbierať kompromitujúce informácie na politikov a novinárov. Kočner Zsuzsovú mal tiež používať na zbieranie kompromitujúcich materiálov na politikov, napríklad tak, že s politikmi flirtovala cez sociálne siete a tí jej posielali aj intímne fotografie.

Dušan Kemény, ako šéf špeciálneho oddelenia Slovenskej informačnej služby " 2. Oddelenie" vraj so Zsuzsovou nespolupracoval, nevyužívali jej služby.

Slovenská informačná služba sa už niekoľkokrát pri mene Alena Zsuzsová vyjadrila, že údajnú spoluprácu SIS so Zsuzsovou, ktorú opísali niektorí "autori textov v internetovom priestore" považuje za subjektívne názorové texty a nemieni sa k nim vyjadrovať.

Podľa informácií TV JOJ z prostredia oboznamovaného s vyšetrovaním trestných vecí, v ktorých Tóth vypovedá proti Kočnerovi, samotný exsiskár mal potvrdiť, že reálneho Dušana Keményho Kočner naozaj pozná. Podľa Tótha sa stretával Kočer s Keménym počas kauzy Gamatex.

"Kočner aj Ágh mi povedali, že sa osobne stretávali s pánom Keménym. Takže je jasné , že SIS to nejakým spôsobom monitorovala," uviedol vo výpovedi Tóth. 

Pozrite si archívnu reportáž o komunikácii medzi Kočnerom a Zsuzsovou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy