Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane TV JOJ: "Andrej Kiska oklamal opozíciu a vybral si KDH ako obeť," zastal sa Richard Raši strany Alojza Hlinu
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: "Andrej Kiska oklamal opozíciu a vybral si KDH ako obeť," zastal sa Richard Raši strany Alojza Hlinu

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Do diskusnej politickej relácii Na hrane tentokrát zavítal predseda KDH Alojz Hlina a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši zo strany Smer. Diskutovať budú na aktuálne témy týkajúce sa aj predvolebného spájania strán.

Predseda Smeru zháňa údajne typy na čítanie, začal zľahka moderátor politickej relácie Na hrane. "Nech si zbytočne knihy nezháňa, lebo ho čaká ešte veľa práce," uviedol odľahčene Richard Raši. "Bol by som za, keby politici čítali, lebo to ešte nikomu neuškodilo. Človek sa lepší tým, keď číta," myslí si Alojz Hlina

Andrej Danko o predsedovi vlády tvrdí, že ignoruje koaličné rady a vládne tam anarchia

Líder SNS tvrdí, že predseda vlády uveril sám v seba a nevie si s ním a aj s ministrom financií rady, pričom zostavujú už asi štvrtý rozpočet. "Blížia sa voľby, koaličná zmluva skončila a každá strana musí zaujať. Ja si myslím, že vzťahy sú korektné. Viete, že zákony sa schvaľujú aj ústavnou väčšinou, takže nejde o žiadnu anarchiu," povedal Richard Raši. "Ja nemám vedomosť o tom, že by nebol na nejakej, na ktorú ho pozvú," dodal.

Problémy, ale podľa Danka môže vyplývať aj z postavenia Petra Pellegriniho a Roberta Fica, ako dobrého a zlého policajta a nakoniec tým trpí údajne samotný Andrej Danko. "Musíme myslieť na to, že sa blížia voľby a aj Andrej Danko má nejaký cieľ. Možno na neho aj trochu žiarli, lebo čo sa týka pána predsedu, je to jeden úspešný príbeh Slovenska. Čo sa týka rozpočtu, máme stále priestor na jeho schválenie," myslí si Richard Raši.  "Je pred voľbami a pred voľbami zvyknú politici aj pravdu povedať. Asi toho bude viac a uvidíme, čo sa ešte dozvieme. Oni mali asi stále latentne konflikt a boj o prežitie je počas volieb zurvalý," dodal Alojz Hlina

​Andrej Kiska vyhlásil, že strana Za ľudí pôjde do volieb samostatne

 Líder Za ľudí odmietol štvor alebo dokonca päť-koalíciu a pôjdu sami do volieb, následne rovnakú vec vyhlásil aj líder SaS. "Beriem to ako vec, ktorá sa stala, neteší ma, že aj my sme do toho vtiahnutí. Nemôžte sa v sobotu oženiť a potom vás v stredu niekto volá na staromládeneckú oslavu. Ja z toho nemám dobrý pocit. Ja do duše pána Kisku nevidím a vyhodnocujem len jeho kroky," povedal líder KDH.

Strana KDH dostala v minulosti ponuku aj od OĽaNO na spojenie, ktorú ale odmieta, pričom tvrdí, že v tom nie je nič osobné. "Viete, volajú nás na svadbu, ale nám sa tie nevesty nepáčia. Tá ponuka, ktorá odznela od Igora Matoviča, nedáva logiku. Nie je v tom nič osobné, prečo by sa strana, ktorá má dlhú históriu spájala s niekym, kto má štyroch členov," vysvetlil svoj postoj Alojz Hlina.

"Andrej Kiska oklamal opozíciu a vybral si KDH ako obeť, na koho hodil to, že sa opozícia nespojila. Strana KDH bolo v tomto prípade zneužitá a pán Kiska si ňou vytrel celý politický program. Naopak si ale myslím si ale, že strana KDH má veľa spoločného so stranou OĽANO," súhlasil a zároveň aj nesúhlasil so svojim spoludiskutérom Richard Raš. 

​Zostáva pár dní pred uzavretím volebných kandidátok a každá zo strán má rôznu stratégiu

Otázke moderátora, či pán Blaha bude na kandidátke smeru sa Richard Raši taktne vyhol: "Ja vám môžem na isto povedať, kto tam bude. Bude tam Peter Pellegrini a rovnako predseda strany. Kandidátku predkladá predseda strany a asi by nebolo úplne férové, ak by som teraz povedal nejaké mená."

Peter Pellegrini ale jasne povedal, že na kandidátke nechce mať kontroverzné mená. "Myslím si, že pán Gašpar tam nebude a rovnako ani pán Kiska," zažartoval podpredseda vlády. Andrej Kiska spomenul na tlačovej konferencii, že Smer počíta so spojenectvami  ĽSNS a ďalšími, čo Pellegrini ale pred časom jednoznačne vylúčil."Tak ako pán Kiska myslel "úprimne" spájanie strán, keď vedel dopredu, že KDH do tohto spolku nepôjde, tak rovnako "úprimne" klame pretože to, čo povedal pán predseda vlády, to som povedal aj ja. A bolo to to, že nepôjdeme a ani si to neviem predstaviť že by sme išli spoločne so stranou, ktorá má prvky dašizmu a extrémizmu. A pán Kiska by sa viac mohol sústerdiť, na to čo rozprávame ,ako na svoje ego. Strana pána Harabina je zatiaľ nejasná. ĽSNS je stopka," Richard Raši.

Rovnako za spojonectvo s KDH bol aj práve spomínaný Harabin, avšak odmietol rokovať priamo s predsedom Alojzom Hlinom. "Je demokracia a v demokracii môže aj taký úkaz kandidovať a môže byť aj v televízii a podkopávať vášne. Veď si všimnite, už kanibali nestačia, ja neviem s čím ešte príde.  Možno apokalyptický jazdci, armagedon, to vzývanie strachu je šialené. Ja mám zodpovednosť a ak nedokážeme, že Slovensko bude mať demokratickú kresťanskú stranu, tak niekde robíme chybu. Možno niektorí budú na konci plakať, ale kresťanskí demokrati to nebudú," dodal Alojz Hlina.

Zdravotníctvo a rovnako stratifikácia nemocníc zaznieva ako hlavná téma, ktorá zaujíma ľudí pred voľbami

"Stratifikácia nemocníc je dlhodobý projekt a jeho implementácia by mohla trvať aj 10 rokov. Ako to dopadne uvidíme, tie nálady v parlamente sa menia. Stále sa necháva priestor, aby sa stratifikácia rozoberala a nestala sa nástrojom politického boja. Mnohí totiž strašia tým, že sa nemocnice budú zatvárať. Riešením je vymazanie technického-investičného dlhu. V trende, ktorý je nastolený treba pokračovať, aby sa pacienti cítili pohodlne, pretože máme kvalitný personál, len tomu treba dať aj prostredie," povedal podpredseda Richard Raši

"Vy ste videli cynizmus v priamom prenose. Takto sú pacienti vydaní politickému zápasu. Témou volieb by mohlo byť práve zdravotníctvo a školstvo. My máme desať odborníkov v strane, práve na zdravotníctvo. V každej oblasti sú monopoly zle, nehovoriac o zdravotníctve, kde to zneužíva jedna súkromná firma," oponuje Alojz Hlina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy