Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Danko o snahe zaviesť bankový odvod: Ďalší hokus pokus, ktorý znova Smer poňal po svojom
Zdielať na

Danko o snahe zaviesť bankový odvod: Ďalší hokus pokus, ktorý znova Smer poňal po svojom

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Zdá sa, že metóda pokus omyl už nefunguje len vo fyzike, ale aj v našej politike. Dôkazom je vládna koalícia, ktorá týmto spôsobom hľadá spôsoby, ako zalepiť diery v pripravovanom štátnom rozpočte. Kým najskôr cez šéfa národniarov neprešiel návrh zvýšiť dane na cigarety, najnovšie mu leží v žalúdku opatrenie, ktoré má vytiahnuť dodatočné príjmy z našich bánk.

Takto vyzerá jednoduchá matematika z dielne našej najsilnejšej strany, ak sa bankový odvod zvýši z dvoch na štyri desatiny percenta. Po dani na cigarety je to ďalšie opatrenie, ktoré vyvolalo protichodné reakcie.

Vyzerá to tak, že postupne sa zvolebnieva aj vo vládnej koalícii, ktorej strany akoby sa predháňali v tom, kto príde s populárnejším opatrením. "Zostavujeme už štvrtý rozpočet, pokiaľ ma pamäť neklame, ale nezažil som takúto anarchiu," myslí si predseda NR SR Andrej Danko. 

Olej do ohňa prilial návrh získať peniaze od bánk. Andrejovi Dankovi však nevonia ani tento spôsob plnenia štátnej kasy a zrejme nebude sám.

"Prišiel ďalší hokus pokus typu bankového odvodu, ktorý znova Smer poňal po svojom a našli sa zdroje na dofinancovanie vecí, ktoré štátu chýba," dodal Danko. "Nemáme na všetko rovnaké názory," vyjadril sa aj predseda strany Most-Híd Béla Bugár. 

"To je opatrenie, ktoré mi dáva šancu na to, aby rozpočet prešiel cez NR SR," myslí si naopak minister financií Ladislav Kamenický. V hre je však aj dobré meno Slovenska. "Táto situácia môže viesť k obmedzeniu úverovania a môže mať aj dopad na ekonomiku Slovenska," tvrdí riaditeľ úseku obozretného dohľadu NBS Vladimír Dvořáček.

"Investori budú samozrejme rozmýšľať, či sa im oplatí do takejto krajiny prísť alebo nie," poznamenal ekonomický komentátor Ľuboslav Kačalka. Otázne je, či zvíťazí chuť pokojne dovládnuť, alebo dostať sa navrchol aj za cenu strát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy