Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Dáta z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka získala medzinárodná novinárska organizácia
Zdielať na

Investigatívne centrum Jána Kuciaka: Dáta z vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka získala medzinárodná novinárska organizácia

Zdroj: archív rodiny

BRATISLAVA / V priebehu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zaistila polícia približne 70 terabajtov elektronických dát pochádzajúcich z telefónov, počítačov, bezpečnostných kamier a rôznych pamäťových médií. Po uzavretí vyšetrovania a podaní obžaloby tieto dáta získala OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), nezávislá medzinárodná organizácia združujúca investigatívnych novinárov na štyroch kontinentoch.

Tento text je prevzatý od Investigatívneho centra Jána Kuciaka (ICJK)

V tomto okamihu dátový tím OCCRP intenzívne pracuje na spracovávaní a katalogizácii dát, aby ich bolo možné ďalej analyzovať.

Našou prvoradou úlohou je uchovať dáta ako celok v bezpečí, mimo územia Slovenskej republiky. Nakladať s nimi budeme v súlade s najvyššími štandardmi novinárskeho povolania a etiky, v súlade s verejným záujmom. Poskytneme k nim prístup aj slovenským médiám, ktoré tieto štandardy dodržiavajú. Zároveň budeme slúžiť ako overovateľ v prípade, keby sa niekto pokúsil podvrhnúť kompromitujúce informácie a tvrdiť, že pochádzajú z vyšetrovania.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) je medzinárodná sieť investigatívnych novinárov, ktorá sa zameriava na odhaľovanie organizovaného zločinu, korupcie a prania peňazí. 

Celé vyhlásenie OCCRP si môžete prečítať TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy