Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kalavská k stratifikácii nemocníc: Na prvom mieste má byť odbornosť, až potom politika
Zdielať na

Kalavská k stratifikácii nemocníc: Na prvom mieste má byť odbornosť, až potom politika

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na prvom mieste má byť odbornosť, až potom politika. Takto reagovala ministerka zdravotníctva v politickej relácii televízie TA3 na situáciu, súvisiacu so zákonom o stratifikácii nemocníc. Andrea Kalavská tiež priznala, že nikdy v tejto veci nemala jednoznačnú podporu Smeru a návrhy zákonov musela stiahnuť z parlamentu doslova niekoľko minút pred rokovaním.

"Ja som bola veľmi prekvapená, veľmi zaskočená. Chcem, aby naše zdravotníctvo prešlo nejakou významnejšou reformou, pretože stále si myslím a nielen ja, ale aj odborníci, že v súčasnom nastavení je naša ústavní zdravotná starostlivosť, ale aj ambulantná dlhodobo neudržateľná," uviedla v politickej relácii TA3 Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR. "Dúfam, že sa to vráti do parlamentu. A vieme to schváliť, lebo jednoducho zdravotníctvo potrebuje túto reformu," povedal podpredseda Most-Híd Ábel Ravasz. "Možno je to viac taký zápas pána Roberta Fica s Petrom Pellegrinim, aby mu preukázal, kto v podstate rozhoduje. Myslím si, že pani ministerka Kalavská trošku aj trpí na to, že tam zostala v zásade aj s ľuďmi po mne. Možno aj toto je dôvod prečo trošku jej robia zle," dodal exminister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

Plánovaná reforma slovenských nemocníc, by bola pritom najväčšia zmena v zdravotníctve za posledných 15 rokov. Cieľom je najmä kvalitnejšia a dostupnejšia odborná starostlivosť o pacienta. Zo 78 nemocníc, by ostalo len 46 z nich a rozdelili by ich do troch skupín. Podľa opozície je na takýto zákon už príliš neskoro. "Považujem za nešťastné, že takáto veľká reforma prichádza na konci volebného obdobia. Zodpovednosť, aj povinnosť to aplikovať do praxe bude mať niekto iný," poznamenala Jana Kiššová, poslankyňa NR SR za DS. "Je pred voľbami, naozaj pred voľbami ľudia blbnú. Niekedy to tak pripadá naozaj ako ruja," myslí si Alojz Hlina, predseda KDH.

V stratifikácii nemocníc Andreu Kalavskú podporuje aj opozícia. Podľa nich ale ešte treba o tom diskutovať na odbornej úrovni. "Treba už konečne zlikvidovať tú dvojakosť zdravotníctva. Sú tu pacienti, ktorí niekoho poznajú a vedia si vybaviť lekára a sú tí, ktorí nevedia nájsť dvere," povedal Tomáš Drucker. "Odborná verejnosť rozhodne má pripomienky aj výhrady a tieto neboli dostatočne odkomunikované," tvrdí Jana Kiššová. "Rozloženie nejakých nemocníc má zmysel. Transplantovať pečienku v Gelnici asi nebudú," poznamenal Alojz Hlina. Podľa exministra zdravotníctva Druckera je potrebné takúto reformu naväzovať na obmedzenie zisku zdravotných poisťovní. "Pretože na čo nám je zdravotná poisťovňa, ktorá napĺňa formálne zložky toho, že má zazmluvnených lekárov, keď naši pacienti sa k lekárovi dostať nevedia," povedal Tomáš Drucker.

Ministerka Andrea Kalavská tiež uviedla, že poslancom rozpošle list, v ktorom im znova pripomenie potrebu podpory tejto legislatívnej úpravy z dôvodu neudržateľnosti zdravotníckeho systému. Okrem toho verí, že parlamentom prejde aj zákon o očkovaní detí. "Klesá nám v niektorých krajoch, v niektorých okresoch a preočkovanosť respektíve kolektívna imunita pod 95 percent," informovala Andrea Kalavská. Podľa tohto zákona by do materskej školy mohli prijať len zaočkované deti. "Dostalo sa do kolízie s povinnou predškolskou dochádzkou, ale po odstránení kolízií sme boli ochotní tento návrh podporiť. Opäť očkovanie, to nie je hra," povedal Ábel Ravasz. "Všetkým by nám malo záležať na tom, aby ta zaočkovanosť bola taká vysoká, aby nás také epidémie neohrozovali," tvrdí Lucia Ďuriš Nicholsonová, Európski reformisti a konzervatívci. "Či toto je správna forma sankcie, to som si nie istá," vyjadrila obavy Jana Kiššová. "My sa tu stávame obeťou toho informačného balastu. Veda postupuje, veda preberá zodpovednosť a veda hovorí, že očkovanie je správne," dodal Alojz Hlina.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy