Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rekreačné poukazy robia zamestnávateľom vrásky. Ako to vnímajú dovolenkári?
Zdielať na

Rekreačné poukazy robia zamestnávateľom vrásky. Ako to vnímajú dovolenkári?

BRATISLAVA / Viac domácich turistov, vyťaženejšie ubytovacie zariadenia a väčšia kontrola. Zdá sa, že rekreačné poukazy, napriek istým nedostatkom, splnili svoj účel. Kým hotelieri a dovolenkári si ich pochvaľujú, o niečo menej radosti urobili zamestnávateľom. Nepotrvá zrejme dlho a poskytovať ich budú musieť začať aj tí menší.

Počet slovenských dovolenkárov sa každý rok zvyšuje. Okrem priaznivej ekonomickej situácie k tomu v uplynulých mesiacoch pomohli aj rekreačné poukazy. 
Zrejme najväčší nárast počtu turistov a prenocovaní hlásia za prvých 9 mesiacov roka z Liptova. "Tento rok sme zaznamenali 13 % nárast slovenskej klientely," informovala Lucia Melnová, manažérka tradičnej Koliby. Pochvaľujú si aj kúpeľníci, ktorých zariadenia objavuje aj stále viac samoplatcov. "Je to až 68 % samoplatcov, ktorí sú zo Slovenskej republiky," povedal Martin Beňuch, riaditeľ kúpeľov. 

Problémom naďalej zostáva väčšia administratíva, no vďaka rekreačným poukazom sa darí o niečo lepšie bojovať proti jednému z neduhov v cestovnom ruchu. "Zdá sa, že sme zasa prispeli k obmedzeniu čierneho ubytovania," informoval predseda predstavenstva OOCR región Liptov Ján Blcháč. 

Nové lôžka totiž na Liptove masívne nepribúdali, počet tých legálnych však stúpol o 8 percent. Poukazy sú jedna vec, šancu uspieť však majú najmä tí, ktorí vedia turistov prilákať novinkami. Vyzerá to tak, že dovolenkový potenciál sme na Slovensku stále nevyčerpali a v parlamente už teraz kujú pikle, ako ho v budúcnosti zvýšiť. "Aby rekreačné poukazy od 1.1.2021 boli povinné pre všetkých zamestnávateľov," povedal poslanec NR SR za SNS Radovan Baláž. Kým menšie firmy to za výhru nepovažujú, hotelieri si medlia ruky. Svoje kapacity totiž môžu naplniť aj mimo sezóny. "Prídu aj turisti, vďaka týmto poukazom, ktorí by inak neprišli,"  poznamenal Blcháč. 

Platnosť poukazov je limitovaná a preto si ich spolu s dovolenkou netreba odkladať na budúci rok. "Nedá sa to kumulovať, je to presne na kalendárny rok, čiže aj týmto by som chcel povzbudiť, kto ešte nevyužil rekreačný poukaz, aby si to od zamestnávateľa vyžiadal," upozornil Baláž.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy