Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Most-Híd je asi v najzložitejšom období svojej 10-ročnej existencie. Na sobotňajšom sneme vymenil dvoch podpredsedov
Zdielať na

Most-Híd je asi v najzložitejšom období svojej 10-ročnej existencie. Na sobotňajšom sneme vymenil dvoch podpredsedov

Archívna reportáž

Bugár považuje diskusiu o zvyšovaní cien cigariet za jalovú, Truban má čo zlepšovať:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Strana je po 10 rokoch existencie v zložitej situácii - predseda Bugár pohorel v prezidentských voľbách, Most neuspel v eurovoľbách, preferencie mu klesajú a zo strany odišlo niekoľko známych tvárí. Na sobotňajšom sneme bolo prítomných 151 delegátov, nastať mali aj zmeny vo vedení strany.

Strana Most-Híd si na sobotňajšom sneme zvolila nových podpredsedov. Attila Agócs a Peter Krajňák sú oddnes podpredsedami Most-Híd. "Regióny a menšiny sú pre nás dôležitou prioritou. Predsedníctvo našej strany má oddnes nového podpredsedu rusínskej národnosti a podpredsedu, kto môže dôstojne reprezentovať južné regióny vo vedení strany," uvádza sa vo vyhlásení strany.

Na sneme hodnotili aj desať rokov svojho pôsobenia v politike. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár, na sneme mali predstavitelia strany hodnotiť aj výsledky vo vláde a programové priority do najbližších parlamentných volieb. ​Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa strana Most-Híd pohybovala pod hranicou zvoliteľnosti do parlamentu. 

Agentúra MVK jej namerala začiatkom septembra 3,8 percenta, agentúra Focus v polovici augusta zistila, že stranu by volilo 4,3 percenta opýtaných respondentov. Most-Híd v tejto súvislosti viedol niekoľko rokovaní so Stranou maďarskej komunity (SMK) o vytvorení predvolebnej koalície. Strany sa však napokon nedohodli, pričom rokovania podľa predstaviteľov strán stroskotali na dvoch bodoch.

Týkalo sa to požiadavky SMK, aby kandidačná listina bola zostavená 50 na 50 a návrhu, aby spoločnú kandidátku neviedol ani jeden predseda strany. „Čakali sme na výsledky predsedníctva SMK. Dostali sme informácie, že nebudú meniť názory a kandidačnú listinu chcú zostavovať napoly, teda 50 na 50. Na základe týchto rozhodnutí a týchto informácií potom Republiková rada strany Most-Híd tajným hlasovaním rozhodla, že spoločnú volebnú koalíciu so stranou SMK nevytvoríme. Snaha tam bola, no stroskotala. Dve strany sa nedokázali dohodnúť,“ priblížil koncom augusta Bugár. Republiková rada zároveň schválila volebnú spoluprácu s Maďarskou kresťanskodemokratickou alianciou (MKDSZ-MKDA).

Vstup do súčasnej vlády bol podľa Bugára správny krok

Vstup do súčasnej vlády bol správny krok. Na dnešnom sneme strany Most-Híd to povedal predseda strany Béla Bugár. „Ktokoľvek môže nadávať za našu účasť v tejto vláde, ale podarilo sa nám dosiahnuť viac, ako keby sme boli v opozícii. Naším rozhodnutím sme prevzali obrovskú zodpovednosť a nemyslím si, že by iná strana mala takú odvahu niečo podobné spraviť. My sme ale vedeli, prečo do toho ideme a dosiahli sme toho naozaj veľa,“ povedal na sneme Bugár. Vyzdvihol predovšetkým zníženie rekordnej nezamestnanosti, rozvoj regiónov, zníženie záťaže pre podnikateľov a živnostníkov, zavedenie mladomanželskej pôžičky, reformu osobného bankrotu či navýšenie platov.

Bugár taktiež zdôraznil, že ani on, ani členovia strany nie sú priatelia Mariana K. „Aj napriek tomu na nás útočia. Treba si však uvedomiť, že aj za nášho prispenia dnes vyšetrujú takých ľudí, ktorí boli predtým nedotknuteľní. Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme boli my tí, ktorí trvali na tom, aby skončil vtedajší predseda vlády Robert Fico. My sme boli potrební k tomu, aby sme vykonali reformu polície a aby boli naštartované vyšetrovacie procesy, na základe ktorých dnes sedí Marian K. vo väzení. Aj napriek tomu dostávame facky z každej strany, no musíme to vnímať pozitívne, keďže nás to posilňuje,“ vysvetlil Bugár. Naša spoločnosť sa totiž podľa predsedu strany rozdeľuje na dobrých, ktorí kritizujú vládu a zlých, ktorí sú vo vláde. „Je úplne v poriadku, ak máme na svet a jeho smerovanie odlišné názory, ale je nebezpečné, ak sú informácie selektívne sprostredkované. Nesmieme sa prestať počúvať a rozprávať. Práve kritické myslenie je to, čo posúva celú spoločnosť dopredu,“ objasnil Bugár.

Predseda Mosta-Híd zároveň priblížil, že táto strana je mostom medzi tým, čo tu bolo a čo tu bude. „Sme mostom medzi generáciami politík a generáciami politikov. Sme mostom pre mladých, no pomáhame aj starším. Sme mostom medzi občanmi a štátom. Sme mostom do budúcnosti Slovenska. Toto je najdôležitejšia úloha týchto dní, mesiacov a rokov. Kvôli tomu sme pred desiatimi rokmi vznikli a s radosťou sa tejto úlohy zhostíme. Náš príbeh totiž pokračuje, ideme budovať most do budúcej spoločnosti. Je to veľká úloha a obrovská zodpovednosť, ale Most-Híd sa nikdy nebál zodpovednosti,“ povedal na sneme predseda strany.

Minister Sólymos by sa chcel spájať s SMK

Ak by sa Most-Híd a Strana maďarskej komunity (SMK) spojili, nebola by tu podľa ministra životného prostredia a podpredsedu strany Most-Híd Lászlóa Sólymosa žiadna ďalšia relevantná maďarská politická strana, ktorá by sa mohla uchádzať o hlasy maďarskej menšiny. Ako povedal na dnešnom sneme médiám, „to, že pred voľbami do Národnej rady SR bude kandidovať minimálne šesť maďarských politických strán, je výsledok toho, že sa strany Most-Híd a SMK nevedeli dohodnúť na vytvorení predvolebnej koalície. S touto koalíciou by sme tento priestor úplne vyplnili my. Žiaľ, dohoda nevznikla, takže ten priestor využívajú ďalší a vznikajú nové strany. Ako to však nakoniec dopadne, teraz ešte nevieme“. Podľa Sólymosa by mal byť Béla Bugár aj naďalej lídrom volebnej kandidátky, keďže je to v súčasnosti najpopulárnejší politik strany. 

Strana Most-Híd na dnešnom sneme hodnotí desať rokov svojho pôsobenia v politike, výsledky vo vláde a programové priority do najbližších parlamentných volieb. Minister životného prostredia László Sólymos sa na sneme vzdá funkcie podpredsedu a ďalších straníckych funkcií. Ako minister v piatok informoval „pre Most-Híd budú najbližšie parlamentné voľby kľúčové. Nastupuje mladá generácia voličov a chce mladú generáciu politikov. Vzdávam sa miesta podpredsedu strany práve preto, aby dostali priestor mladí šikovní ľudia, ideálne so skúsenosťami z regiónov. Som si istý, že práve oni dodajú do kampane novú energiu a plné nasadenie“. Sólymos zároveň pripomenul, že zo strany neodchádza a na kampani sa zúčastní. „Budeme sa v nej venovať zeleným témam a ďalším krokom v ochrane životného prostredia,“ dodal.

Exkluzívny prieskum agentúry Polis pre TV JOJ: Slováci by si zvolili Smer-SD, viac veria Kiskovi ako Trubanovi: 

Súvisiace články