Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Veľký odklon zo strany Most-Híd? Poslanecký klub opúšťa poslanec Fedor, stoličky sa vzdáva aj minister Sólymos či Nagy
Zdielať na

Veľký odklon zo strany Most-Híd? Poslanecký klub opúšťa poslanec Fedor, stoličky sa vzdáva aj minister Sólymos či Nagy

Exkluzívny prieskum agentúry Polis pre TV JOJ: Slováci by si zvolili Smer-SD, viac veria Kiskovi ako Trubanovi:

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanec Národnej rady Slovenskej republiky vystupuje z klubu Most-Híd, čím vládna koalícia stráca parlamentnú väčšinu. Dôvodom vystúpenia sú podľa Fedora rozdielne názory so stranou Most-Híd. V súvislosti s odchodom z koaličnej vlády a zo strany Most-Híd sa začína spomínať aj meno Lászlóa Sólymosa, ministra životného prostredia.

Poslanec NR SR Martin Fedor vystupuje z poslaneckého klubu Most-Híd a z vládnej koalície. Potvrdil to pre agentúru SITA. Dôvodom sú podľa neho rozdielne názory so stranou Most-Híd. Po jeho odchode bude mať vládna koalícia v 150-člennom parlamente 75 hlasov, čím prichádza o väčšinu. Predseda Mosta-Híd berie rozhodnutie Martina Fedora na vedomie.

Podľa informácií TV JOJ priznal, že debatuje s Druckerom v rámci svojej odbornosti, ale dáva si čas na rozhodnutie o budúcnosti do konca mesiaca. S predsedom Mostu Bélom Bugárom sa vraj nerozchádza v zlom a vo veciach zhodných s programovým vyhlásením vlády bude hlasovať. 

V poslednom čase sa Fedorovo meno skloňovalo so vstupom do novo pripravovanej politickej strany bývalého ministra zdravotníctva a vnútra Tomáša Druckera. Tieto informácie však Fedor nepotvrdil ani nevyvrátil a pre agentúru SITA uviedol, že o tom bude informovať, keď to bude aktuálne. Podobne argumentoval aj Drucker, ktorý dodal, že ľudí, ako aj programové priority strany Dobrá voľba, predstaví budúci týždeň.

Odchod z Most-Híd a z vlády plánuje aj minister Sólymos 

Minister životného prostredia László Sólymos sa na sobotňajšom sneme strany Most-Híd vzdá funkcie podpredsedu a ďalších straníckych funkcií. Ako minister uviedol na Facebooku, „pre Most-Híd budú najbližšie parlamentné voľby kľúčové. Nastupuje mladá generácia voličov a chce mladú generáciu politikov. Vzdávam sa miesta podpredsedu strany práve preto, aby dostali priestor mladí šikovní ľudia, ideálne so skúsenosťami z regiónov. Som si istý, že práve oni dodajú do kampane novú energiu a plné nasadenie".

Sólymos zároveň pripomenul, že zo strany neodchádza a na kampani sa zúčastní. „Budeme sa v nej venovať zeleným témam a ďalším krokom v ochrane životného prostredia," dodal.

Strana Most-Híd na sobotňajšom sneme zhodnotí desať rokov svojho pôsobenia v politike. Ako pre agentúru SITA uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár, na sneme budú predstavitelia strany hodnotiť aj výsledky vo vláde a programové priority do najbližších parlamentných volieb. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky sa strana Most-Híd pohybovala pod hranicou zvoliteľnosti do parlamentu.

Odchádza aj József Nagy

Z koaličnej strany Most-Híd vystúpil bývalý europoslanec József Nagy. Informoval o tom na svojom Facebooku. Pripája sa k novému hnutiu Összefogás-Spolupatričnosť.

Nagy už v lete kritizoval, že sa Most-Híd nedokázal dohodnúť na spoločnej kandidátke s SMK.

Na hrane TV JOJ: Bugár považuje diskusiu o zvyšovaní cien cigariet za jalovú, Truban má čo zlepšovať: 

Súvisiace články