Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Andrej Danko zvolal koaličnú radu. So zdražovaním cigariet nesúhlasí
Zdielať na

Andrej Danko zvolal koaličnú radu. So zdražovaním cigariet nesúhlasí

BRATISLAVA / Od budúceho roka by sa mali cigarety a bezdymové tabakové výrobky predávať drahšie. Vláda v stredu schválila návrh ministerstva financií na zvýšenie sadzieb. S tým ale rozhodne nesúhlasí predseda NR SR Andrej Danko, ktorý sa preto rozhodol zvolať koaličnú radu. Podľa jeho slov totiž o tom nevedeli ani Bugár s Ficom.

Andrej Danko na brífingu k údajnému zdražovaniu cigariet uviedol, že je nahnevaný. "Som dosť nahnevaný, že sú verejne oznamované zvyšovania daní, o ktorých neviem nič," uviedol. Návrh na zvýšenie daní z tabaku schválila v stredu dopoludnia vláda.Predseda NR SR povedal, že o vyšších daniach na cigarety nevedeli ani Robert Fico s Béla Bugárom. Danko preto zvolal koaličnú radu, ktorá by sa mala konať už tento štvrtok, 12. septembra. 

Na otázku TV JOJ či o tom Béla Bugár vedel odpovedal: "Počas hlasovania sme zistili, že vláda chce prijať skrátené konanie, tak som písal pánovi premiérovi, že si nemyslím, že skrátené konanie nie je dobrý návrh. Odpísal, že skrátené konanie nebude. Vtedy sme sa dozvedeli, že vláda rokuje o o tomto návrhu," povedal Bugár pre TV JOJ s tým, že o tomto návrhu nehovoril ani s Robertom Ficom. 

Podľa slov Bugára ani nie je isté či tento návrh na zdraženie cigariet na koaličnej rade prejde. "Ak nie toto, tak potom musíme sakramentsky okresať niektoré návrhy koaličných partnerov," poznamenal s tým, že zdraženie cigariet on neodmieta. "Ja si myslím, že ak niečo má zdražieť, tak určite cigarety," vyhlásil. 

Návrh ministerstva financií na zvýšenie sadzieb znie tak, že škatuľka najpredávanejších cigariet by mala zdražieť približne o 40 centov na 3,80 eura, bezdymové tabakové výrobky až o 50 centov na zhruba štyri eurá za škatuľku. Novela teda počíta so zvýšením spotrebnej dane na cigarety zo súčasných 64,10 eura na tisíc kusov na úroveň 74,60 eura na 1 000 kusov. Sadzby na bezdymové tabakové výrobky sa majú zdvojnásobiť zo súčasných 76,70 eura za kilogram tabaku na 146,10 eura za kilogram tabaku  "SNS nedovolí, aby zdraželi cigarety," vyhlásil ďalej Danko. Podľa slov ministra Kamenického ceny za krabičku cigariet stále zostanú cca. o 30 centov lacnejšie ako napríklad v susednom Česku. 

Kamenický reaguje na Danka

"Ja ako minister financií som zodpovedný za prípravu rozpočtu na budúci rok. To bol aj jeden z dôvodov, prečo som s návrhom na zvýšenie spotrebnej dane prišiel. Do rozpočtu by toto opatrenie prinieslo 101 mil. eur. Nechcem vytvárať koaličné spory, nebol som pozvaný na rokovanie koaličnej rady. V tomto prípade je pre ,mňa politický dopad druhoradý, jednoducho hľadám spôsoby ako naplniť rozpočet. Zákon som predložil na rokovanie vlády, kde ho jednohlasne podporili všetci ministri," uviedol v rekacii na Andreja Danka, Ladislav Kamenický. 

"Rozpočet má jasne stanovené pravidlá a ak nechceme utŕžiť medzinárodnú blamáž ak by nám Brusel rozpočet vrátil, alebo fungovať v rozpočtovom provizóriu musíme hľadať zdroje aby sme ho zostavili. Preto sme sa rozhodli ísť touto cestou a dorovnať ceny na úroveň okolitých krajín.Pri príprave rozpočtu je bežné, že sa hľadajú zdroje aj na strane príjmov. Cigarety nie sú základom potravinového koša a je na každom fajčiarovi, či bude vo svojom zlozvyku pokračovať a škodiť tak svojmu zdraviu a zdraviu svojich detí, alebo s fajčením prestane," dodal Kamenický.

Dôvody zdražovania cigariet a bezdymových tabakových výrobkov

Cieľom tohto kroku je podľa rezortu financií predovšetkým priblížiť ceny týchto výrobkov na úroveň porovnateľnú s okolitými krajinami. Ďalším dôvodom je ochrana zdravia obyvateľov a stabilizácia daňových príjmov. Minister financií Ladislav Kamenický však priznal, že sa vláda takto snaží aj kompenzovať koaličné opatrenia, ktoré budú znižovať rozpočtové príjmy. "Nemôžeme robiť len opatrenia, ktorými prichádzame o príjmy, ale aj také, ktorými by sme príjmy získali. Pomôže to zostaviť budúcoročný rozpočet. Celková externá situácia ale nie je dobrá, zostavovanie rozpočtu nebude jednoduché," povedal na tlačovej konferencii po stredajšom rokovaní vlády minister.

"Skúšal som ho presvedčiť, ale ja vnímam, že ten trend celosvetový je taký a ešte šťastie, že nemáme také drahé cigarety ako v západnej Európe," uviedol minister Peter Žiga, minister hospodárstva. "Ja ako ministerka by som veľmi bola rada, keby ľudia pristúpili k svojmu zdraviu s plnou vážnosťou, a aby nefajčili," vyjadrila sa k zákonu ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Danko toto zvýšenie považuje zatiaľ za nemysliteľné, otázkou teraz zostáva, čo odznie na koaličnej rade. Podľa jeho slov si totiž uvedomuje sociálnu situáciu na Slovensku. "Uvedomujem si biedu a sociálne problémy na Slovensku, pretože som z dediny," uviedol Danko.

Celú reakciu Béla Bugára si pozrite TU:

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického by tieto zmeny mali priniesť v budúcom roku do rozpočtu celkovo vyše 100 miliónov eur. Väčšina by mala prísť zo zvýšenia dane na cigarety, až 95 miliónov eur, ďalších šesť miliónov eur by malo priniesť zdvojnásobenie spotrebnej dane na bezdymové tabakové výrobky. V ďalších rokoch by mal dodatočný výnos spotrebnej dane z tabaku a tabakových výrobkov stúpnuť na takmer 140 miliónov eur.

"Konečné slovo v stanovení ceny pre spotrebiteľa však majú výrobcovia tabakových výrobkov," dodáva ministerstvo.

Ministerstvo financií navrhuje účinnosť zmien od 1. februára budúceho roka s dvojmesačným prechodným obdobím. V praxi by to znamenalo, že cigarety so starými kontrolnými známkami a teda nižšou cenou, by sa na Slovensku mohli dopredávať do 1. apríla 2020. Po tomto termíne už bude možný iba predaj cigariet a bezdymových tabakových výrobkov s novou sadzbou dane. Návrh ešte musí prerokovať Národná rada SR.

Rebríček priemerných cien za krabičku cigariet v rámci krajín EÚ:

Názov krajiny: Priemerná cena za krabičku cigariet
Belgicko 6,60 eur
Bulharsko 2,60 eur
Cyprus 4,70 eur
Česká republika 3,30 eur
Dánsko 6,03 eur
Estónsko 4,22 eur
Fínsko 7,15 eur
Francúzsko 7,00 eur
Grécko 4,00 eur
Holandsko 6,00 eur
Chorvátsko 3,30 eur
Írsko 10,00 eur
Litva 3,80 eur
Lotyšsko 3,75 eur
Luxembursko 5,15 eur
Maďarsko 3,50 eur
Malta 4,80 eur
Nemecko 5,70 eur
Poľsko 3,40 eur
Portugalsko 7,00 eur
Rakúsko 5,40 eur
Rumunsko 3,80 eur
Slovensko 3,40 eur
Slovinsko 3,90 eur
Veľká Británia 11,18 eur
Španielsko 5,00 eur
Švédsko 5,99 eur
Taliansko 5,40 eur

Zdroj: https://www.numbeo.com/ /www.dovolenaceny.cz

Súvisiace články

Najčítanejšie správy