Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Americká CIA cvičila holuby na tajné misie počas studenej vojny
Zdielať na

Americká CIA cvičila holuby na tajné misie počas studenej vojny

Archívna reportáž

LANGLEY, VIRGINIA / Americká tajná služba CIA mala počas takzvanej studenej vojny plány na využitie holubov na rôzne tajné akcie zamerané proti Sovietskemu zväzu. Jednou z ich úloh bolo fotografovanie citlivých sovietskych objektov. CIA odtajnila informácie o niektorých programoch, v ktorých sa cvičili zvieratá.

O odtajnení informácií CIA ohľadne cvičených holubov informoval portál BBC. Program spustený v sedemdesiatych rokoch mal krycí názov Tacana a zameriaval sa predovšetkým na využitie holubov na automatické fotografovanie pomocou drobných kamier pripevnených na telá vtákov.

Chceli využiť úžasnú schopnosť holubov - môžete ich vysadiť na akomkoľvek neznámom mieste a oni trafia domov. Na komunikáciu medzi ľuďmi sa holuby využívali po stáročia, no ich využívanie na zber citlivých údajov sa začalo až v prvej svetovej vojne. Briti používali holuby s pripevnenými letákmi, ktoré potom holuby po vyplnení na okupovaných územiach priniesli späť Britom. Správy dostával do rúk priamo Churchill. 

Americký program Tacana nasledoval po podobne zameraných zvieracích programoch CIA v šesťdesiatych rokoch. CIA cvičila aj havrany na doručovanie a vyzdvihnutie drobných, zhruba 40 gramov vážiacich predmetov na okenice - cieľom bolo dostať odpočúvacie zariadenia blízko k záujmových osobám.

CIA sa zaujímala aj o možnosť využitia migrujúcich vtákov so špeciálnymi senzormi na odhalenie stôp možného použitie chemických zbraní Sovietskym zväzom. Testovali aj elektrickú stimuláciu mozgu psa, aby ho mohli diaľkovo ovládať či umiestnenie odpočúvacieho zariadenia vovnútri mačky. Známe sú aj pokusy s delfínmi. Dohromady míňala CIa na programy so zvieratami v roku 1967 pol milióna dolárov. 

V polovici sedemdesiatych rokov CIa uskutočnila prvé testy s fotografujúcimi holubmi, nad väznicou a nad lodenicami námorníctva vo Washingtone DC. Kamera stála 2000 dolárov, vážila 35 gramov a popruhy na jej upevnenie ďalších 5 gramov.

Výsledkom testov bolo, že zhruba každá druhá zo 140 fotografií bola dobrej kvality. Zábery ukazovali jasné detaily ľudí a automobilov. Znalci považovali kvalitu fotografií za vyššiu ako zo špionážnych satelitov tej doby. CIA dokonca riešila aj obavy, aby si Američania nemysleli, že vláda ich špehuje.    

Holuby sa mali v tajnosti dopraviť do Moskvy, kde mali byť použité proti "prioritným" cieľom. Riešil sa aj problém ako ich vypustiť bez povšimnutia, či cez otvor na podlahe automobilu, prípadne za jazdy cez okno auta v rýchlosti do 50 kilometrov za hodinu.

Holuby chceli vypustiť niekoľko kilometrov od cieľa, ponad ktorý by preleteli cestou nazad na miesto, ktoré boli vytrénované vnímať ako svoj domov. Podľa záznamu zo septembra 1976 mali byť použité v lodeniciach v Leningrade, kde sa stavali najvyspelejšie sovietske ponorky. Informácia o tom, či sa akcia nakoniec uskutočnila a s akým výsledkom, sa však už v odtajnených dokumntoch nenachádza. Zjavne je ešte stále tajná. 

Schopnosť holubov nosiť menšie balíčky využíva aj podsvetie, napríklad na prenos drog:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy