Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
V bratislavskej pivárni zažívajú psíčkari hrôzu. Pes majiteľa prevádzky napáda ostatné zvieratá, jedno dokonca usmrtil
Zdielať na

V bratislavskej pivárni zažívajú psíčkari hrôzu. Pes majiteľa prevádzky napáda ostatné zvieratá, jedno dokonca usmrtil

BRATISLAVA / Návšteva pivárne v bratislavskej Petržalke sa podľa miestnych mení na hrôzu. Majiteľ prevádzky vlastní huskyho, ktorý má napádať iné psy. Jedného dokonca podľa majiteľov psíkov usmrtil a viaceré zvieratá zranil.

V jednej z petržalských pivární mal napadnúť nestrážený pes malého bišona. "Zaútočil naňho jeden veľký Husky, úplne z ničoho nič. Môj pes neskáče, už má 14, už nevie ani skákať. Bolo to dosť vážne, rozkúsol mu celý chrbát, až mu išiel úplne do hĺbky, tak že ho museli okamžite operovať," opisuje hrôzostrašný zážitok majiteľka psa Réka Ballová. 

"Majiteľ psíka, ktorý zaútočil, si neuvedomil svoje povinnosti, ktoré mu vyplývajú zo zákona o držbe psov. Musí garantovať, že za akýchkoľvek okolností je schopný tohto psíka menežovať takým spôsobom, že nespôsobí nejakú ujmu sebe, škody na majetku, prípadne poškodenie zdravia iným zvieratám, prípadne ľuďom," vysvetľuje zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Nejde o prvý prípad 

Veterinárovi sa napokon psa podarilo zachrániť, druhá rodina ale také šťastie nemala. "Manžel ani psa nevidel, takže sa to zomlelo tak rýchlo, že nestihol si vlastne ani uvedomiť, že čo sa deje a nášho psa mal stále na vodítku. Okamžite utekal aj s malou dcérou, ktorá samozrejme strašne plakala, k zvelolekárovi, ale kým dorazili, čo je vlastne len pár minútiek, tak už bola mŕtva naša Minnie," dodáva ďalšia poškodená majiteľka. 

Podľa oboch žien sa o psa v prevádzke nikto nestará. V priestoroch pivárne má svoje hračky a teritórium. "Husky je určite plemeno, ktoré vyžaduje veľkú mieru pohybu, a aby sa mu človek venoval," poznamenala Stanová. "Ja som potom dosť lustrovala na sociálnych sieťach a našla som niekoľko desiatok recenzií na stránke tej pivárne. Našla som tam veľmi negatívne komenty na osobu majiteľa, na toho psa, že je agresívny, že sa to nestalo prvýkrát," tvrdí Ballová. 

"Táto celá udalosť je vyprovokovaná, čiže ja do tejto hry nenastupujem a tým pádom toto je, čo vám k tomu viem povedať," obhajuje sa majiteľ prevádzky a psa. "Prekvapilo ma, že bol úplne bez chrbtovej kosti, ľadový postoj, že sme si na psa mali dávať lepší pozor. Ďalej si tam čapoval pivo a venoval sa hosťom a nás požiadal, aby sme odišli," povedala jedna z poškodených. "Tam bolo dokonca chichotanie, posmechy," dopĺňa Ballová. 

Poškodené sa obrátili na mestskú políciu

Podľa zákona ale ide iba o priestupok so sankciou maximálne do 165 €. "Tieto priestupky boli príslušníkmi mestskej polície z expozitúry Bratislava V objasňované a ukončené správami o výsledku objasňovania, ktoré boli následne zaslané hlavnému mestu Bratislava na oddelenie životného prostredia," informuje Tatiana Kurucová, hovorkyňa MsP Bratislava. 

Na prevádzke sa však po zákroku mestských policajtov od tej doby nič nezmenilo. "Slovne ho upozornili, keď prišli, že by si psa mal dať na kratšie vodítko, ale to bolo všetko. Na druhý deň žiadne opatrenia pán podnikateľ nespravil," skonštatovala jedna z poškodených majiteliek.

"Ja sa hlavne toho obávam, že raz to bude dieťa," zhodnotila Ballová. Zvieracia ombudsmanka preto odporúča nasledovný postup. "Obrátiť sa so žalobou na súd o náhradu škody a takisto o náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch."

Na sídlisku v Čadci niekto pravdepodobne dokopal malú mačku, nejde o jediný útok na zviera: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy